اخبار ویژه

راز دوگانگی صندوق‌های طلا و نقره در روز خبرهای مثبت

به گزارش بورس امروز؛ با انتشار خبرهای مثبت مذاکرات، انتظار افت دلار بالا رفت؛ اما بازار یک واکنش دوگانه نشان داد: صندوق‌های طلا و نقره ریزشی شدند و گواهی شمش نقره در محدوده مثبت ایستاد.

رسول جاویدی، مدیر سرمایه‌گذاری سبد گردان داریوش، درباره اتفاق روز چهارشنبه ۱۵ اردیبهشت به یک تفاوت معنادار اشاره می‌کند: همزمان با انتشار خبرهای مثبت از مذاکرات و تغییر انتظارات ارزی، صندوق‌های طلا و نقره با ریزش شدیدتری روبه‌رو شدند، اما گواهی سپرده شمش نقره برخلاف آن‌ها در محدوده مثبت معامله شد.

وی معتقد است برای فهم این اختلاف باید هم سراغ سازوکار این ابزارها رفت و هم رفتار معامله‌گران و عمق بازار را در نظر گرفت.

جاویدی پاسخ را از «رفتار سریع بازار طلا و نقره نسبت به ارز» شروع می‌کند.

به گفته وی، هر وقت در بازار انتظار رشد نرخ ارز شکل می‌گیرد، تقاضا برای ابزارهای مرتبط با طلا و نقره بالا می‌رود و صندوق‌های کالایی یکی از اولین گزینه‌ها هستند. این موضوع در صندوق‌های نقره پررنگ‌تر است؛ چون هم تازه‌ترند و هم کوچک‌تر، و با ورود نقدینگی حتی نه‌چندان بزرگ، سریع‌تر داغ می‌شوند.

اما نقطه کلیدی از نگاه او این است: صندوق‌ها خوش‌معامله‌ترند. خریدوفروششان برای بسیاری از معامله‌گران ساده‌تر از گواهی‌هاست و همین «سهولت معامله» باعث می‌شود تعداد فعالان و سرعت گردش پول در صندوق‌ها بیشتر باشد. نتیجه؟ در دوره‌های هیجانی، صندوق‌ها می‌توانند حباب بالاتری نسبت به ارزش واقعی دارایی‌شان بگیرند.

حالا وقتی خبر مثبت مذاکرات می‌آید و بازار به سمت سناریوی «کاهش دلار» و خوش‌بینی اقتصادی می‌رود، فشار فروش سراغ همان ابزارهایی می‌رود که بیشتر باد کرده‌اند.

جاویدی تصریح کرد: ابزاری که حباب بیشتری داشته باشد، موقع تغییر انتظارات افت بیشتری هم تجربه می‌کند. بنابراین یکی از دلایل اصلی ریزش سنگین‌تر صندوق‌های طلا و نقره، تخلیه حباب بالاتر آن‌ها نسبت به گواهی‌هاست.

مدیر سرمایه‌گذاری سبد گردان داریوش درباره صندوق‌های نقره نکته دیگری هم اضافه می‌کند: با وجود کوچک بودن این صندوق‌ها، ورود پول به آن‌ها آن‌قدر زیاد بوده که بعضی‌شان به دلیل «عدم توانایی در خرید کامل» دارایی پایه، با نقدینگی مازاد روبه‌رو شده‌اند. این پول اضافه معمولاً زمانی وارد خرید شمش می‌شود که قیمت‌ها متعادل‌تر باشد. همین رفتار باعث شد آن روز بخشی از تقاضا به سمت گواهی شمش نقره برود و گواهی، افتی هم‌وزن صندوق‌ها را تجربه نکند—حتی در محدوده مثبت بماند.

وی تاکید کرد:  تفاوت رفتار صندوق‌ها و گواهی‌ها فقط یک علت ندارد؛ هم به ماهیت و سازوکار معاملاتی ابزارها مربوط است، هم به ترکیب معامله‌گران و شدت فعالیت آن‌ها. ضمن اینکه از نظر معاملاتی هم صندوق‌ها به پشتوانه بازارگردان‌های فعال در سال‌های اخیر نقدشوندگی و شرایط معامله بهتری پیدا کرده‌اند؛ مزیتی که البته می‌تواند در روزهای هیجانی، زمینه حباب و در نتیجه افت‌های تندتر را هم فراهم کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا