بررسی روند تولید پتروشیمی گچساران در چند قدمی افتتاح
بازدید اصحاب رسانه از پتروشیمی گچساران در روز جاری رقم خورد و نشستی خبری به منظور بررسی وضعیت این شرکت نیز برگزار شد.
به گزارش بورس امروز؛ نشانزاده مقدم، معاون برنامهریزی و توسعه کسب و کار هلدینگ خلیج فارس در بازدید اصحاب رسانه از پتروشیمی گچساران گفت:برنامههای زیادی برای جمعآوری گازهای فلر در شرق و غرب کارون انجام شده است تا ظرفیتهای عظیم و خالی، پر شوند.
وی افزود: یکی از برنامههای مهم شرکت در پروژه هویزه خلیج فارس است که علیرغم تمام کارشکنیها، در حال حاضر بین ۲۵ تا ۳۰ تن NGL از این محل به بندر امام منتقل میشود.
وی ادامه داد: رسالت دیگر شرکت، جلوگیری از فلرسوزی تکمیل پتروشیمی گچساران بود. روند احداث این مجتمع بیش از ۱۹ سال به طور انجامید. نبود منابع مالی و عدم پشتیبانی مالی موجب شد تا سلسله اقدامات راهاندازی آن به تعویق بیوفتد.
نشانزاده مقدم تصریح کرد: در طول یک سال و نیم گذشته، این ماموریت به ما داده شد که پروژه گچساران ساماندهی شود.
وی ادامه داد: پروژه گچساران در راستای تکمیل زنجیره ارزش و جلوگیری از خام فروشی با دریافت یک میلیون و ۵۰۰هزار تن خوراک از پالایشگاه بیدبلند احداث شد. این پروژه، ایرانیترین پتروشیمی و الفینساز کشور است؛ چراکه تلاش شده است تمام نیازهای تخصصی از کاتالیستها تا تعمیرات اساسی و بویلرها از داخل تامین شود.
وی افزود: گچساران اولین واحد الفینی محسوب میشود که مشعلهای کورههای آن، داخلی ساخته شده است.
معاون برنامهریزی و توسعه کسب و کار هلدینگ خلیج فارس گفت: ناچار شدیم یکبار پروژه گچساران را کالبدشکافی کرده و دوباره طراحی کنیم تا مشکلات شناسایی شوند تا برای راهاندازی، مسئلهای پیش رو نباشد. امسال پروژهای بزرگتر از گچساران در جنوب کشور نداریم.
وی ادامه داد: یکی از الویتهای اساسی شرکت، سازگاری پروژهها با اقلیم آن منطقه است. بنابراین یکی از بزرگترین واحدهای پساب صنعتی در پتروشیمی گچساران هم احداث شده است. قصد داریم در راستای جلوگیری از آلایندگی و مدیریت انرژی، مدیریت آب را مدنظر قرار دهیم تا آب مصرفی مجددا تصفیه شود به مجتمع بازگردد.
نشانزاده مقدم اظهار داشت: خوراک گچساران را به غیر از طرحهایی که در انتهای سال افتتاح میشود، به صورت مایع و گاز از شرکت ملی نفت دریافت میکنیم. یک میلیون تن نفتا را از نفت آبادان دریافت میکنیم. در بالادست و برای اطمینان از عدم قطع خوراک، یک میلیارد دلار برای جمعآوری گاز فلر در شرق کارون سرمایهگذاری کردیم. در غرب کارون هم ۵۰۰ میلیون تن از جمعآوری گاز فلر خوراک دریافت میکنیم. از غرب کارون و اروندان نیز یک قرارداد منعقد شده که طی دو سال آینده، این دو خط احداث میشود.
وی افزود: قیمت گاز اتان که خوراک گچساران بوده، تابع فرمولی از قیمت نفت است. قیمت NGL و خوراک حاصل از جمعآوری گازهای فلر نیز از قیمت نفت متاثر است. ناترازی خوراک اتان به شدت خوراک متان سایر واحدها نیست. ماتتیلن مازاد نخواهیم داشت. هم اکنون برای چهار واحد پایین دستی، یک میلیون و ۲۰۰هزار تن اتیلن نیاز داریم.
معاون برنامهریزی و توسعه کسب و کار هلدینگ خلیج فارس ابراز داشت: با توجه به خوراک مجتمع، IRR پروژه باید بین ۱۸ تا ۲۰ باشد.
وی تصریح کرد: در پروژه گچساران، نرخ تسعیر ارز و تصمیمگیریهای خلق الساعه از جمله ریسکها بوده است.
نشانزاده مقدم، گفت: در سال ۱۴۰۰، هلدینگ حدود ۲۳ میلیون تولید و ۲۵۶ همت فروش داشت. مجموع فروش هلدینگ در سال گذشته بالغ بر ۴۶۰ همت بوده است. در گچساران، امسال با توجه به روند معمول راهاندازی مجتمع و سال اولی بودن آن و همچنین تامین خوراک، برای ۶ماهه دوم حدود ۴۰ تا ۵۰درصد ظرفیت برنامهریزی شده که تولید تجاری آن آغاز شده و حدود ۶۰۰هزار تن اتیلن است.
وی ادامه داد: قصد نداریم تا زمانی که پروژهها تکمیل نشده و شکل نگرفتهاند، در بورس عرضه شوند. اما در آینده به جهت تامین مالی و سایر مزایا به بازار خواهند آمد.
معاون برنامهریزی و توسعه کسب و کار هلدینگ خلیج فارس گفت: پروژه گچساران ۱/۲ میلیارد دلار هزینه داشته و هلدینگ ۲۶۶ میلیون دلار هزینه کرده است (منهای تسهیلات ریالی که دریافت کردیم). بنابراین ما در سال اول و دوم انتظار سوددهی نخواهیم داشت. به طور حتم سود عملیاتی خواهیم داشت، اما صرف بازپرداخت تسهیلات خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: درخصوص افزایش سرمایه گچساران گفته شد که در دادگاه کیفری، این ادعا رد شد و این موضوع در محاکم قضایی در حال پیگیری است.
وی افزود: در مورد رشد نرخ ارز گفته شد: در ۱۶ ماه گذشته، ۱۲ همت تسهیلات دریافت کردیم و در مجتمع گچساران هزینه شد. با توجه اینکه افزایش نرخ ارز در صورتهای مالی به صورت ریالی شناسایی میشود، اما هزینه مالی برای شرکت دارد، خود را در سود نشان میدهد.
وی تصریح کرد: ۲.۱ میلیارد دلار بودجه مصوب پروژه گچساران بود. این در حالی است که ۸۰درصد این مجتمع داخلیسازی و موجب صرفهجویی ارزی شد.