پیش بینی سود آوری صنعت در فصل آینده
در حالحاضر چشمانداز سودآوری صنایعی همچون پتروشیمیها با چالشی جدی مواجه گردیده و در صورت حل مشکل در چشم انداز سودآوری تحت هرعنوان مانند فرمول نرخ خوراک یا افزایش نرخ دلار و مواردی از این دست امکان حرکت مثبتی از سوی بازار امکانپذیر خواهد بود.
به گزارش بورس امروز، در زمانی که انتظار میرفت روند نزولی بازار که از اواسط خرداد ماه با انتشار اخبار نرخ خوراک آغاز شده بود همزمان با انتشار اخبار حاصل از مجامع و گزارشات ماهانه از وضعیت مناسب شرکتها و برآیند گزارشات سه ماهه مناسب و قابل قبول، این روند نزولی برگشت داده شود و شاهد واکنش مثبت در پی این اخبار باشیم، اما در همان زمان اخبار تصویب نرخ خوراک و مصوبات آن ضربهای به بازار وارد آورد که اثرات گزارشهای فصل بهار ۱۴۰۲ را به نوعی خنثی نمود.
در حالحاضر با بازاری مواجه شدهایم که ضربه و شوک عمیقی از وقایع گذشته را تجربه کرده است و دچار جریان بیاعتمادی شدیدی گردیده است. این جریان بیاعتمادی میتواند سبب رقم خوردن دو اتفاق شود؛ ابتدا آنکه ممکن است بازار با شرایطی فرسایشی مواجه شود به این معنا که شوک وارد آمده به بازار به مرور زمان با انتشار اخبار خوب التیام پیدا کند و فرسایش این ماجرا سبب گردد که قیمتها به نقطه جذاب خود رسیده و پس از آن بازار بهواسطه یک محرک و یا خبر شروع به حرکت کند و جریان اعتماد از بین رفته را مجدداً به نوعی تقویت نموده و روند معاملات بازار بهبود یابد. اتفاق دوم آن است که ورود شوک جدید به بازار و اهرم گزارشات و حتی اهرم جریان پولی که انتظار داریم از صندوقهای توسعه و تثبیت به کمک بازار بیایند، همچنان جریان اعتماد را تقویت نخواهد کرد و نقدینگی به سوی بازار سوق پیدا نکند.
گزارشات سه ماهه با وجود آن که گزارشات پرباری بوده است اما باید در نظر گرفت این گزارشات می بایست در کنار قیمت ها مورد سنجش قرار گیرد؛ به عنوان مثال شرکتی که سودی را محقق نموده است در صورتی که در قیمت پایینی معامله می شود منطقی به نظر نمی رسد.
صنایعی از جمله صنعت فولاد و سیمان که در فصل بهار ۱۴۰۲ گزارشات خوبی ارائه دادهاند به دلایلی همچون افزایش شدید نرخ خوراک و سوخت، روند ثبات نرخ ارز نیما، کاهش قیمتهای جهانی فلزات و محدودیتهای قطعی برق انتظار میرود که در فصل تابستان قابلیت تکرار سود فصل بهار را نداشته باشند. همچنین صنایع دارو، بانک، شوینده، لاستیک، کاشی، فلزات و زراعت نیز گزارشات نسبتاً جذابی ارائه دادهاند. یکی از ضعیفترین گزارشات فصلی را نیز میتوان به صنعت فرآورده های نفتی، کک و سوخت هستهای نسبت داد.
گزارش عملکرد هر شرکت اثر خود را بر روی روند و قیمت نماد مربوطه میگذارد اما برای تغییر روند بازار، باتوجه به اینکه چشمانداز و سودآوری آتی صنایع بزرگ در هالهای از ابهام است، گزارشات فصلی بهار ۱۴۰۲ توانایی تغییر روند کلی بازار را نداشته است.
در جدول ذیل به مقایسه سود خالص صنایع مختلف طی سه ماهه اول ۱۴۰۲ و ۱۴۰۱ پرداخته شده است. لازم به ذکر است که در این گزارش ۴۷۱ شرکت که دارای سال مالی منتهی به ۲۹ اسفند میباشند، مورد بررسی قرار گرفتهاند.
همانطور که در جدول فوق مشاهده میگردد، صنعت فلزات اساسی، بانکها، سیمانیها و داروییها بیشترین افزایش مبلغی سود خالص سه ماهه اول ۱۴۰۲ را نسبت به سه ماهه اول ۱۴۰۱ داشتهاند و در مقابل این صنایع، خودر و ساخت قطعات و فرآوردههای نفتی بیشترین میزان کاهش سودآوری را طی مدت مشابه از خود به جا گذاشتهاند. برای درک بهتر افزایش سودآوری صنایع و تاثیر نسبی این افزایش در کاهش P/E گذشتهنگر بازار سرمایه، نمودار ذیل آورده شده است.
همانطور که در نمودار فوق مشاهده میگردد، از اواسط تیرماه سال جاری که روند ارائه گزارشهای فصل بهار ۱۴۰۲ شروع گردید، نسبت P/E TTM بازار در حدود ۸.۹ واحد بود که با ارائه کامل گزارشهای فصلی و همچنین افت شاخص کل، این نسبت هماکنون به ۸.۱ واحد کاهش داشته است. به صورت تقریبی میتوان بیان داشت که قسمت مهمی از کاهش P/E گذشتهنگر بازار مربوط به افزایش سودآوری شرکتها و صنایع مهم در فصل بهار سال جاری میباشد.
با توجه به حرکت شاخص کل از تاریخ انتشار گزارشات فصلی میتوان اذعان داشت که پس از انتشار گزارشات ۳ ماهه از تاریخ ۱۷ تیرماه ۱۴۰۲ تاکنون شاخص کل با ۹ درصد کاهش از ۲ میلیون و ۱۹۱ هزار واحد به ۱ میلیون و ۹۸۵ هزار واحد رسیده است. این روند نزولی با توجه به انتشار گزارشات ۳ ماهه نشاندهنده آن است که تحت تاثیر انتشار عملکرد و صورتهای مالی سه ماهه شرکتها، بازار با فشار عرضه روبرو بوده و بر همین اساس شاخص کل با افت همراه شده است.
در نهایت به صورت خلاصه میتوان اظهار داشت که گزارشهای فصل بهار در بسیاری از صنایع گزارشهای مطلوبی بوده است اما تکرارپذیری این افزایش سودآوری در صنایع بزرگ در فصول آینده در هالهای از ابهام قرار دارد. از سویی دیگر گزارشهای مناسب فصل بهار منجر به کاهش نسبی نسبت P/E گذشتهنگر بازار شده است اما اثرات این افزایش سودآوری تاثیری بر روند شاخص کل نداشته است و همچنان بازار سرمایه در رکود به سر میبرد. تغییرات عواملی همچون افزایش نرخ دلار بازار آزاد، نرخ دلار نیما، افزایش قیمت محصولات در سطح جهان و لغو مصوبه افزایش نرخ خوراک پتروشیمیها در آینده میتواند به کمک بازار آید و بازار سرمایه کشور را از این رکود خارج کند.
بهناز علی اکبرپور تحلیلگر سبدگردان سورین