سینگال های حجم و ارزش برای رشد و رکود بازا
کاهش میزان عرضه به نوعی میتواند نشانگر این باشد که سهامداران در بازار سرمایه عاقلانه تصمیم گیری می کنند. در نتیجه انتظارات منطقی تر و تورم در جامعه کمرنگ تر می شود. در اوج بازار، ضعف بازار در تقاضا است زیرا عرضه سنگین تر می شود و چون تقاضا با آن برابر نیست، حجم بازار بزرگتر شده و به صورت مقطعی ارزش سهام و بازار بالا می رود.
به گزارش بورس امروز، تحولات بازارسرمایه در یک سال و نیم اخیر با نوسانات زیادی همراه بوده است . عرضه و تقاضا در بازار بورس باعث تغییرات قیمت می شود. دانش مالی و اقتصادی عمومی ما به ویژه نسبت به کشورهای توسعه یافته ضعیف تر است.
این موضوع در کنار نوساناتی که در اقتصاد کلان کشور وجود دارد، سبب افزایش معاملات هیجانی در بازار شده است.
حجم عرضه
رضا مشهدی مدیرسرمایه گذاری سبدگردان نویرا با بیان اینکه نمی توان حجم عرضه را به تنهایی معیار سنجش قرار داد، گفت: کاهش یا افزایش عرضه به تنهایی نمیتواند ملاک سنجش باشد بلکه هر زمانی میزان تقاضا بیشتر از عرضه شود، میتوان گفت بازار روند رو به رشد و صعودی دارد و امید به مثبت بودن شاخص افزایش می یابد.
در حالی که بنا به گفته عباسعلی حقانی نسب رئیس هیئت مدیره سبدگردان هدف در صورتی حجم عرضه می تواند بازار را به سمت رشد ببرد که حداقل ۲۰ برابر حجم مبنای فعلی روانه در خصوص یک سهم معامله شود. از دیگر سو مطابق با گفته های محمد رضا صادقی معاونمالی و اقتصادی شرکت تولیدی چدنسازان عرضه و تقاضا باید متناسب با هم برنامه ریزی داشته باشند.
بر این اساس نمی توان تنها عرضه را معیار قرار داد؛ بلکه بازار بر اساس عرضه و تقاضا پیش می رود. به عنوان مثال در اوج بازار، ضعف بازار در عرضه است زیرا تقاضا سنگین تر می شود و چون عرضه با آن برابر نیست، حجم بازار بزرگتر شده و به صورت مقطعی ارزش سهام و بازار بالا می رود.
در این خصوص براساس گفته های مشهدی مهم نیست چه میزان حجم عرضه رشد میکند بلکه مهم است با توجه به میزان رشد حجم عرضه، میزان تقاضا تیز افزایش یابد تا امید به رشد بازار وجود داشته باشد. این در حالی است که حقانی نسب برای رشد بازار تعریف متفاوت تری ارائه داده است.
بنا به گفته او با توجه به معاملات نوسان گیری آزاد در روز، باید حجم مبنا را ۲۰ برابر شرایط موجود افزایش دهیم. اگر در روز حجم معاملات که همان تعداد عرضه و ارزش آنهاست، به ۲۰۰ برابر حجم مبنای فعلی برسد، میتوان گفت که آن سهم و بازار رشد داشته است.
حجم عرضه نمایانگر رکود اقتصادی
میزان حجم عرضه معیار مناسبی برای رکود اقتصادی نیست. به گفته مدیر سرمایهگذاری سبدگردان نوویرا گاهی ممکن است میزان حجم عرضه به دلیل کاهش سرعت معاملات در بازار باشد. این در حالی است که صادقی باور دارد نسبت عرضه و تقاضا در رشد بازار اهمیت دارد، به گفته وی در مدت اخیر، میزان تقاضا کاهش یافت. به دنبال آن افزایش میزان عرضه منجر به رکود در بازار شد؛ به گفته وی میتوان گفت که نسبت عرضه و تقاضا است که رشد یا رکود بازار را مشخص می کند؛ این یک تکنیک اقتصادی است. اما مشهدی باوری مخالف با این نظر دارد.
بر اساس توضیحات مشهدی درچند ماه اخیر، با توجه به تاثیرات عوامل خارجی و اقتصاد کلان بر بازار سرمایه، سرعت معاملات شدت یافت. در این بازه افراد نقدینگی را نگه نمی داشتند و سرعت گردش بالا بود. صادقی همچنین رکود در بازار را متاثر عوامل بیرونی می داند. به عقیده وی؛ در مدت اخیر عوامل خارجی موثری بربازار سرمایه از جمله انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، نرخ ارز و … منجر شدند که نقدینگی به سمت بازار سرمایه نرود؛ در حال حاضر افراد ترجیح می دهند نقدینگی خود را نگه دارند تا در شرایط مناسب آن را سرمایه گذاری کنند.
به گفته وی، این انتظار ممکن است که تا بعد از انتخابات ریاست جمهوری کشور (خردادماه سال آینده) ادامه داشته باشد و نباید از بازار سرمایه انتظار رشد با ثبات و ادامه دار را داشت.
تفاوت حجم عرضه در شرکتها و صنایع
حجم معاملات بازار سرمایه به معنای تعداد سهام معامله شده در بازار است و قیمت این سهمها ارزش معاملات بازار را مشخص میکند؛ آنچه مهم است، همین ارزش معاملات بازار است که در حال حاضر حدود ۳ الی ۴ هزار میلیارد تومان ارزش بورس و فرابورس است. مطابق با گفته حقانی نسب حجم معاملات و ارزش آنها در کنار هم مهم است.
به گفته مشهدی؛ مدیر سرمایهگذاری سبدگردان نوویرا میزان حجم عرضه به نوع صنعت بستگی ندارد و هر شرکتی بر اساس ساختار خود، ممکن است میزان عرضه متفاوتی داشته باشد. برخی شرکتها سرمایه بر هستند و نیاز است که سرمایه بیشتری به خود اختصاص دهند یا شرکت های بزرگی هستند و به تبع نیاز دارند عرضه های بالاتری در بازار داشته باشند؛ بنابراین می توان گفت در هر صنعتی میزان عرضه بر اساس نوع صنعت، شرکت و نسبت P به E در نظر گرفته می شود.
اما صادقی، معاونمالی و اقتصادی شرکت تولیدی چدنسازان با بیان اینکه ارتباط مستقیمی میان حجم عرضه و رشد بازار وجود ندارد، معتقد است: تنها بحث عرضه در رشد بازار در میان نیست بلکه میزان تقاضا، رشد قیمت سهام و …. نیز در این امر موثر است. با این حال با توجه به ریزش بازار در مدت اخیر و بر اساس گزارش های ۹ ماهه، شرکت ها پتانسیل خوبی برای رشد دارند.
اما همانطور که پیشتر ذکرشد به باور حقانی نسب حجم معاملات و ارزش آنها در کنار هم مهم است. براین اساس حقانی نسب پیشنهاد می کند که دامنه نوسان را به ۱۰ درصد و حتی ۱۵ درصد برسانند و حجم مبنای شرکت ها را ۲۰ برابر حجم مبنای کنونی کنند تا سهام به میزان حجم قابل قبول معامله شود.
در مقابل این باور به گفته مشهدی همه ویژگی های سرمایه گذاری در یک صنعت از نظر مالی برای یک شرکت یا یک نماد میتواند مشخص کند که چه میزان عرضه داشته باشد. این در حالی است که مطابق با گفته های صادقی در شرایط می توان گفت حجم عرضه در بازار منجر به رشد می شود که میزان تقاضا در بازار زیاد بوده و میزان عرضه کم است. در این حالت با افزایش میزان عرضه، بازار روند رو به رشدی خواهد یافت. این در حالی است که حقانی نسب معتقد است با توجه به چنین شرایطی میتوان دامنه نوسان را برداشت و اجازه داد تا سهامداران با هر قیمتی که تمایل به خرید و فروش دارند، معامله خود را انجام دهند.
مسایل اقتصاد کلان، موارد مربوط به زیر ساختارهای بازار، رفتارهای معاملاتی سرمایهگذاران و دانش ضعیف تازه واردان از مسایل اقتصادی از دیگر عوامل مربوط به شرایط کنونی بازار سرمایه هستند. به نظر میرسد افزایش آگاهی و سطح تحلیل در بازار بتواند به ثبات در بازار و شیوه تصمیمگیری سرمایهگذاران کمک کند. برای تقاضای یک محصول، عواملی مانند کیفیت و هزینه یک محصول و… تاثیرگذار است. تعداد محصولات جایگزین در دسترس، میزان تبلیغات و تغییرات در قیمت محصولات مکمل نیز روی میزان تقاضا تاثیر میگذارد. بنا به گفته های مشهدی می توان گفت کاهش میزان عرضه به نوعی میتواند نشانگر این باشد که سهامداران در بازار سرمایه عاقلانه تصمیم گیری می کنند. در نتیجه انتظارات منطقی تر و تورم در جامعه کمرنگ تر می شود.