ضرورت تجدید ارزیابی دارایی برای بازار سرمایه
تجدید ارزیابی مبحثی است که در بازار سرمایه برای شرکتها چالشهایی در بر دارد. این مفهوم به معنای به روز کردن ارزش کلیه دارایی های استهلاک پذیر و استهلاک ناپذیر یک شرکت به کار میرود.
به گزارش بورس امروز؛ تجدید ارزیابی دارایی ها در بازار سرمایه قطعا تاثیر مثبتی دارد و در میان مدت بر روی شرکت های پذیرفته شده در سازمان بورس نقش موثری را ایفا میکند.
باید این موضوع را در نظر داشت که برای اشخاص حقوقی و شرکت هایی که افزایش سرمایه را در دستور کار خود دارند، در بدو کار خود مجموعه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها منتفع می شود.
به این معنا که زمانی که شرکتی دارایی های تراز نامه اش به قیمت دفتری است اگر زمان زیادی از زمان خرید و یا تاسیس دارایی ها گذشته باشد قیمت های تاریخی، ارزش آن ها را در تراز نامه بسیار پایین نشان می دهد بنابراین شرکت در زمان اخذ تسهیلات، انتشار اوراق و یا اخذ مجوزها، ارزش واقعی دارایی ها با توجه به ساختار تراز نامه ای شرکت ها نشان داده نمی شود و در نتیجه شرکت کوچک به نظر می رسد.
در زمان تجدید ارزیابی توسط یک شرکت، دارایی ها به قیمت نزدیک به واقعیت در ترازنامه ثبت می شوند و اندازه ی واقعی شرکت دیده می شود.
در نتیجه برای اشخاصی که بر مبنای صورت های مالی، شرکت را ارزیابی می نماید دیدن ارزش واقعی دارایی ها ارزیابی مثبت تری را به همراه خواهد داشت.
از سویی زمانی که تجدید ارزیابی انجام می شود مازاد ارزش ناشی از تجدید ارزیابی در بخش حقوق صاحبان سهام طبقه بندی می شود و در نتیجه حقوق صاحبان سهام هم افزایش می یابد.
با محاسبه نسبت مالکانه، عدد به دست آمده بهتر از زمانی است که تجدید ارزیابی دارایی ها انجام نشده است.
در ارزیابی هایی که برای اخذ تسهیلات و انتشار اوراق در شرکتی انجام میشود نسبت مالکانه شرایط مناسب تری می یابد و به اصطلاح در افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی ها بیشتر اصلاح ساختار مالی روی می دهد.
به این معنا که دارایی ها به ارزش واقعی در سمت راست تراز نامه و در سمت چپ هم اندوخته ی ناشی از مازاد تجدید ارزیابی در بخش حقوق صاحبان سهام قرار می گیرد. همین امر باعث می شود حقوق صاحبان سهام بیشتر و در نتیجه این ظرفیت برای شرکت فراهم می شود که بتواند از امکانات بیشتری استفاده نماید.
لازم به ذکر است که افزایش سرمایه از محل تجدید دارایی ها نفع مستقیم برای سهامداران به ویژه سهامدارن بورسی به همراه ندارد؛
اما به طور غیر مستقیم سهامداران می توانند با توجه به ظرفیت های جدید شرکت و افزایش درآمدزایی از سود بیشتری بهره مند شوند. به طور کلی تجدید ارزیابی دارایی ها می تواند در آینده ی همه ی سطوح بازار سرمایه اثر گذار باشد.
سید حسین میری – کارشناس بازار سرمایه