حذف بورس از ترجیحات سرمایه گذاری
ضمن درخواست از نهادهای بالادستی در جهت فرهنگ سازی در زمینه سرمایه گذاری مطلوب، انتظار می رود با نهادهای قانونگذار نیز همکاری و همفکری بیشتری داشته باشند تا از اتخاذ تصمیمات یک شبه جلوگیری شود.
به گزارش بورس امروز؛ هر چند سال ۹۹ عجیب ترین سال برای بازار سرمایه در یک دهه اخیر میباشد، اما در سال ۱۴۰۳ نیز شاهد اتفاقات بسیاری چه در سطح کشور و چه در سطوح مختلف بین المللی بودیم که تاثیر فراوانی نیز بر حوزههای مختلف اقتصادی از جمله بازار سرمایه داشت.
سالی که با درگیریهای مختلف در منطقه آغاز گردید که خود سبب افزایش ریسکهای سرمایهگذاری میشد. یا شهادت رئیس جمهور و تغییر دولت که همه این موارد در کنار هم باعث گردید در نیمه اول سال، اقتصاد دچار شوک های گوناگونی شود و به همین دلیل هم سرمایهگذاری نقشی کمرنگ پیدا کند.
هر چند در نیمه دوم سال و با روی کار آمدن دولت جدید، تا حدودی ثبات به اقتصاد برگشت اما افزایش تنشهای بینالمللی سبب گردید تا بازار طلا با کسب بازدهی چشمگیری، برترین بازار باشد و سرمایهگذاران در این بازار بیشترین بازدهی را کسب کنند. بازاری که در یکی دو سال اخیر بیشتر از همه مورد توجه سرمایه گذاران چه در داخل و چه در سطح بینالمللی بوده است.
در حالی بازار سرمایه پاییز سبزی را سپری کرد که تا حدودی فعالین بازار انتظار داشتند اعتماد مردم نسبت به بورس برگردد و مجدد این بازار، گزینه مناسبی برای سرمایهگذاری باشد. هرچند که صحبتهای ریاست جدید سازمان بورس نوید بخش این مهم بود که اما در ادامه بیشتر شاهد خروج پول از بازار سهام به بازارهای دیگر از جمله طلا بودیم. جایی که مردم برای کاهش ریسکهای خود (خصوصا نوسانات نرخ ارز) این بازار را انتخاب میکنند.
در روزهای پایانی سال ۱۴۰۳ با کنار رفتن وزیر اقتصاد، فعالین اقتصادی منتظر وزیر جدید و خطی مشی کاری او بودند تا تصمیم بهتری در خصوص حوزه سرمایهگذاری خود اتخاذ نمایند. این مورد خصوصا در بازار سرمایه کاملا نمایان و مشهود میباشد و آینده بازار در سال جدید تا حدود زیادی به این مورد بستگی دارد.
در مجموع شاید بتوان گفت که بازار سرمایه بیش از هر چیزی نیاز به ثبات دارد که در راس آن، ثبات در قوانین میباشد. تغییر ناگهانی برخی از عوامل و فاکتورهای تاثیرگذار همچون موانع وارداتی یا صادراتی، نرخهای خوراک یا فروش، ناترازی انرژی و موارد مشابه، میتواند سبب برهم خورد انتظارات و پیشبینیها و در نتیجه تغییر در برآوردها و مسیر سرمایهگذاری گردد.
از سوی دیگر فاصله زیاد ایجاد شده بین نرخ بازار توافقی با نرخ ارز در بازار آزاد ضمن آنکه بستر فساد و رانت را گسترش میدهد، از درآمد و سود شرکتها که میتوانست در گسترش فضای سرمایهگذاری و اشتغال استفاده شود کاسته و به سود دلالان اضافه میکند که خود سبب ایجاد و گسترش شغلهای کاذب و مضر برای اقتصاد میشود و در ادامه سبب تخریب زیربناهای اقتصادی کشور میشود.
موارد بالا در صورتی میتوانند سبب بهبود عملکرد اقتصاد و در نتیجه بازار سرمایه شوند که این بازار در جذب سرمایهگذاران جدید موفق باشد. حال آنکه بیشتر شاهد کاهش تعداد سرمایهگذاران و خروج پول از بازار هستیم. اعتمادسازی رکن اول و مهم برای سرمایهگذاران در هر بازاری میباشد و تجربه نشان داده که سرمایهگذاران با توجه به مد نظر قرار دادن ریسک، به انتخاب بازارهای مختلف برای سرمایهگذاری جهت کسب بازدهی میباشند. حال اگر بازاری وجود داشته باشد که درگیر انواع ریسک باشد (خصوصا ریسکهای نانوشته و پیشبینی نشده)، قطعا آن بازار سرمایهگذاران کمتری را جذب میکند ضمن آنکه با مشکل خروج سرمایهگذاران موجود هم مواجه خواهد بود.
بنابراین ضمن درخواست از نهادهای بالادستی در جهت فرهنگ سازی در زمینه سرمایهگذاری مطلوب، انتظار میرود با نهادهای قانونگذار نیز همکاری و همفکری بیشتری داشته باشند تا از انتخاذ تصمیمات یک شبه جلوگیری شود.
نویسنده: رسول جاویدی مدیرسرمایه گذاری سبدگردان داریوش
منبع: شماره ۱۰۵ نشریه بورس امروز – فروردین ماه ۱۴۰۴