گزارش ویژه

کدام پتروشیمی‌ها در آبان‌ماه بیشتر فروختند؟

به گزارش بورس امروز، از مجموع ۴۲۲ هزار و ۹۰۵ میلیارد و ۳۳۷ میلیون ریال درآمد حاصل شده از شرکت‌های بورسی فعال در آبان ماه در صنعت پتروشیمی ۱۳ درصد به شرکت‌های بورسی تولید‌کننده متانول‌ها، ۳۲ درصد به شرکت‌های آروماتیکی فعال در بازار سرمایه، ۱۳ درصد به شرکت‌های بورسی تولید‌کننده اوره و آمونیاک، ۳۷ درصد به شرکت‌های تولید‌کننده الفین، پلیمر و سوخت‌ها اختصاص داشت.

یکی از مهم‌ترین محصولاتی که شرکت‌های پتروشیمی تولید می‌کنند محصول متانول است. متانول یک ماده پرکاربرد در صنایع مختلف است که به دلیل وابسته بودن تولید بسیاری از محصولات شیمیایی به این ماده، به عنوان یکی از محصولات پرکاربرد صنعت پتروشیمی از آن یاد می‌شود.

محصول متانول توسط شرکت‌های پتروشیمی بورسی از قبیل: شرکت پتروشیمی زاگرس، شرکت پتروشیمی فناوران و شرکت پتروشیمی خارک تولید می‌گردد.

سه شرکت بورسی تولید‌کننده متانول در دوره یکماهه آّبان ۱۴۰۲ در مجموع درآمدی معادل با ۵۵ هزار و ۵۴۰ میلیارد و ۲۸۱ میلیون ریال را کسب کردند که ۵۹ درصد آن به شرکت پتروشیمی زاگرس، ۲۳ درصد به شرکت پتروشیمی خارک و ۱۸ درصد از آن به شرکت پتروشیمی فن‌آوران اختصاص داشت.

شرکت پتروشیمی زاگرس یک شرکت پتروشیمی تولید‌کننده متانول فعال در بازار دوم فرابورس است که در دوره یکماهه آبان ۱۴۰۲ درآمدی معادل با ۳۲ هزار و ۷۴۶ میلیارد و ۱۰۴ میلیون ریال را از محل عملیات اصلی خود به بازار سرمایه تزریق نمود.

در حالیکه “زاگرس” در مهر ۱۴۰۲ از محل عملیات اصلی خود درآمدی معادل با ۱۹ هزار و ۵۳۱ میلیارد و ۴۰ میلیون ریال را کسب کرد.

بر این اساس، درآمد عملیاتی شرکت پتروشیمی زاگرس در یکماهه آبان ۱۴۰۲ نسبت به یکماهه مهر ۱۴۰۲ رشدی ۶۸ درصدی را به همراه داشت.

شرکت پتروشیمی خارک نیز به عنوان یک شرکت تولید‌کننده متانول در بازار اول بورس فعال است که در مهر سال جاری درآمدی ۱۴ هزار و ۴۲۱ میلیارد و ۴۸۲ میلیون ریالی را از فروش محصولات تولیدی خود بدست آورد.

درآمد عملیاتی “شخارک” در آبان ۱۴۰۲ نسبت به مهر ۱۴۰۲ با افتی ۱۰ درصدی همراه شد و به ۱۲ هزار و ۹۶۴ میلیارد و ۲۱۴ میلیون ریال رسید.

سومین شرکت پتروشیمی فعال در بازار سرمایه که محصولات متانولی را تولید می‌کند شرکت پتروشیمی فن‌آوران است.

“شفن” در بازار اول بورس به فعالیت مشغول است که درآمد عملیاتی آن در دوره یکماهه آبان ۱۴۰۲ نسبت به دوره یکماهه مهر ۱۴۰۲ با رشد ۱۵ درصدی همراه شد و از هشت هزار و ۵۴۷ میلیارد و ۳۵ میلیون ریال به ۹ هزار و ۸۲۹ میلیارد و ۹۶۳ میلیون ریال رسید.

شرکت‌های پتروشیمی آروماتیک ساز در بازار سرمایه شرکت‌هایی هستند که محصولاتی از قبیل: پارازایلین، ارتوزایلین، بنزن و تولوئن را تولید می‌کنند.

همچنین شرکت‌های پتروشیمی بوعلی سینا، شرکت پتروشیمی نوری و شرکت پتروشیمی اصفهان از شرکت‌های بورسی تولیدکننده آروماتیک‌ها به شمار ‌می‌روند.

شرکت‌های آروماتیک ساز پتروشیمی بوعلی سینا و شرکت پتروشیمی نوری در آبان ۱۴۰۲ با فروش محصولات تولیدی خود در آبان ۱۴۰۲ درآمدی معادل با ۱۳۸ هزار و ۴۱۹ میلیارد و ۱۶۲ میلیون ریال را کسب کردند که ۳۹ درصد از آن به شرکت پتروشیمی بوعلی سینا و ۶۱ درصد به شرکت پتروشیمی نوری تعلق داشت.

شرکت پتروشیمی بوعلی سینا به عنوان یک شرکت پتروشیمی تولید‌کننده محصولات آروماتیکی در مهر ۱۴۰۲ درآمدی معادل با ۵۶ هزار و ۸۹۷ میلیارد و ۹۲۹ میلیون ریال را کسب کرد.

“بوعلی” با کاهش شش درصدی درآمد حاصل از فروش محصولات تولید خود را در آبان ۱۴۰۲ به ۵۳ هزار و ۷۶۱ میلیارد و ۶۵۳ میلیون ریال رساند.

شرکت پتروشیمی نوری نیز در آبان ۱۴۰۲ درآمدی ۸۴ هزار و ۶۵۷ میلیارد و ۵۰۹ میلیون ریال را حاصل کرد که نسبت به درآمد آن در ماه گذشته که ۱۵۱ هزار و ۸۳۲ میلیارد و ۴۶ میلیون ریال بود با کاهش ۴۴ درصدی همراه گردید.

اوره یکی از شناخته شده‌ترین محصولات شیمیایی تولیدی در مجتمع‌های پتروشیمی است که به دلیل وجود بالای نیتروژن در آن، از آن به عنوان پرمصرف‌ترین کود شیمیایی جهان یاد می‌کنند.

در حال حاضر پنج شرکت تولید‌کننده اوره و آمونیاک در بازار سرمایه به فعالیت مشغول هستند که عبارتند از: پتروشیمی پردیس، کود شیمیایی اوره لردگان، پتروشیمی شیراز، پتروشیمی خراسان و صنایع پتروشیمی کرمانشاه.

از بین این پنج شرکت اوره ساز فعال در بازار سرمایه چهار شرکت پتروشیمی پردیس، پتروشیمی شیراز، پتروشیمی خراسان و صنایع پتروشیمی کرمانشاه در آبان ۱۴۰۲ درآمدی ۷۱ هزار و ۸۹ میلیارد و ۲۶۶ میلیون ریالی را به دست آوردند که ۴۷ درصد از آن به شرکت پتروشیمی پردیس، ۳۲ درصد به شرکت کود شیمیایی اوره لردگان، هشت درصد به شرکت پتروشیمی خراسان و ۱۳ از آن به شرکت پتروشیمی کرمانشاه اختصاص داشت.

درآمد عملیاتی شرکت پتروشیمی پردیس در مهر ۱۴۰۲، ۳۴ هزار و ۳۹۰ میلیارد و ۹۴۲ میلیون ریال بود. “شپدیس” درآمد حاصل از فروش محصولات خود را در آبان ۱۴۰۲ نسبت به مهر ۱۴۰۲، سه درصد کاهش داد و به ۳۳ هزار و ۵۰۴ میلیارد و ۹۴۲ میلیون ریال رساند.

درآمد شرکت پتروشیمی شیراز نیز که در مهر ۱۴۰۲ معادل با ۱۹ هزار و ۲۴۷ میلیارد و ۵۸۲ میلیون ریال بود در آبان ۱۴۰۲ با رشد ۱۹ درصدی به ۲۲ هزار و ۹۵۴ میلیارد و ۲۰۵ میلیون ریال رسید.

شرکت پتروشیمی خراسان در آبان ماه سال جاری با فروش محصولات تولیدی خود درآمدی معادل با پنج هزار و ۶۶۵ میلیارد و ۳۵۹ میلیون ریال را ایجاد کرد که نسبت به درآمد عملیاتی آن در ماه گذشته که شش هزار و ۷۲۴ میلیارد و ۱۶ میلیون ریال بود می‌توان گفت: درآمد عملیاتی این شرکت در آبان ۱۴۰۲ نسبت به مهر ۱۴۰۲ با کاهش ۱۶ درصدی همراه شد.

همچنین شرکت صنایع پتروشیمی کرمانشاه نیز در آبان ۱۴۰۲ نسبت به مهر ۱۴۰۲ درآمد عملیاتی خود را سه درصد کاهش داد و از ۹ هزار و ۲۱۹ میلیارد و ۱۸۳ میلیون ریال به هشت هزار و ۹۶۵ میلیارد و ۳۸۷ میلیون ریال رساند.

پلاستیک‌ها و پلیمر‌ها یکی از پرمصرف‌ترین مواد اولیه جهان هستند که محصولاتی همچون پلی پروپیلن و پلی‌اتیلن را تولید می‌کنند. از محصولات پلی پروپیلن و پلی‌اتیلن برای ساختن ماسک‌ها، پلاستیک‌ها و جلیقه‌های ضد گلوله استفاده می‌گردد.

در بازار سرمایه شرکت‌های پلیمر آریا ساسول، پتروشیمی جم، پتروشیمی شازند، پتروشیمی‌امیرکبیر، پتروشیمی مارون، پتروشیمی جم پیلن و پتروشیمی پارس و … به عنوان شرکت‌های فعال در حوزه تولید الفین، پلیمر و سوخت به فعالیت مشغول هستند.

از بین شرکت‌های پلیمری که در این گزارش نام بردیم شرکت‌های پلیمر آریا ساسول، پتروشیمی جم، پتروشیمی شازند، پتروشیمی مارون، پتروشیمی جم پیلن و پتروشیمی پارس در آبان سال جاری با فروش محصولات خود، مجموعا درآمدی ۱۵۵ هزار و ۹۶۰ میلیارد و ۷۱۰ میلیون ریالی را کسب کردند. از مجموع درآمد کسب شده توسط این شرکت‌های پلیمری ۱۸درصد به شرکت پلیمر آریا ساسول، هشت درصد به شرکت پتروشیمی جم، ۱۷ درصد به پتروشیمی شازند، ۲۰ درصد به شرکت پتروشیمی مارون، چهار درصد به شرکت پتروشیمی جم پیلن، و ۳۴ درصد به پتروشیمی پارس اختصاص داشت.

شرکت پلیمر آریا ساسول در دوره یکماهه مهر ۱۴۰۲، درآمدی ۲۳ هزار و ۵۳۲ میلیارد و ۵۶۲ میلیون ریالی را از فروش محصولات تولیدی خود کسب کرد.

پس از گذشت یک ماه در آبان ۱۴۰۲ “آریا” درآمد عملیاتی خود را ۱۹ درصد افزایش داد و به ۲۸ هزار و ۱۱۳ میلیارد و ۲۷۹ میلیون ریال رساند.

درآمد عملیاتی شرکت پتروشیمی جم در دوره یکماهه مهر ۱۴۰۲، ۳۵ هزار و ۵۷۶ میلیارد و ۹۷۲ میلیون ریال و شرکت پتروشیمی شازند نیز ۲۶ هزار و ۲۲۷ میلیارد و ۵۰۷ میلیون ریال بود.

در دوره یکماهه آبان ۱۴۰۲ درآمدزایی شرکت‌های پتروشیمی جم و پتروشیمی شازند از محل عملیات اصلی آن‌ها به ترتیب با افت ۶۸ درصدی و رشد دو درصدی همراه گردید و درآمد پتروشیمی جم به ۱۱ هزار و ۴۹۷ میلیارد و ۶۹۰ میلیون ریال و پتروشیمی شازند به ۲۶ هزار و ۶۶۳ میلیارد و ۴۵۴ میلیون ریال رسید.

از دیگر شرکت‌های پتروشیمی فعال در حوزه پلیمر و الفین‌ها که در بازار سرمایه مشغول فعالیت هستند می‌توان از شرکت‌های پتروشیمی مارون، پتروشیمی جم پیلن و پتروشیمی پارس نام برد.

شرکت پتروشیمی مارون در مهر ۱۴۰۲ درآمدی ۳۵ هزار و ۵۷۸ میلیارد و ۹۰۳ میلیون ریالی را کسب کرد که در آبان ۱۴۰۲ با کاهش ۱۳ درصدی همراه شد و به ۳۰ هزار و ۹۸۷ میلیارد و ۸۸۲ میلیون ریال رسید.

درآمد حاصل از فروش محصولات شرکت پتروشیمی جم پیلن در مهر ۱۴۰۲ معادل با هشت هزار و دو میلیارد و ۲۴۲ میلیون ریال بود. در آبان ۱۴۰۲ درآمد عملیاتی “جم پیلن” به پنج هزار و ۷۸۲ میلیارد و ۹۰۸ میلیون ریال رسید.

بر این اساس درآمد عملیاتی شرکت پتروشیمی جم پروپیلن در آبان ۱۴۰۲ نسبت به مهر ۱۴۰۲ با کاهش ۲۸ درصدی همراه گردید.

شرکت پتروشیمی پارس نیز در آبان سال جاری نسبت به مهر ۱۴۰۲ درآمد عملیاتی خود را ۹ درصد افزایش داد و از ۴۸ هزار و ۷۳۸ میلیارد و ۳۸۵ میلیون ریال به ۵۲ هزار و ۹۱۵ میلیارد و ۴۹۷ میلیون ریال رساند.

همچنین شرکت‌های پتروشیمی اروند، نیرو کلر و کلر پارس جزء شرکت‌های پتروشیمی فعال در بازار سرمایه هستند که محصولاتی همچون کلر و مشتقات آن را تولید می‌کنند.

از بین سه شرکت پتروشیمی اروند، نیروکلر و کلر پارس، دو شرکت نیرو کلر و کلر پارس در آبان ۱۴۰۲ درآمدی معادل با یک هزار و ۸۹۵ میلیارد و ۹۱۸ میلیون ریال را کسب کردند که ۵۲ درصد از مجموع درآمد حاصل شده توسط این دو شرکت به شرکت به شرکت نیرو کلر و ۴۸ درصد به شرکت کلر پارس اختصاص داشت.

یکی از شرکت‌های پتروشیمی تولید‌کننده کلر و مشتقات، شرکت نیرو کلر است که درآمد حاصل از فروش محصولات این شرکت در آبان ۱۴۰۲ نسبت به مهر ۱۴۰۲ با افزایش ۲۴ درصدی همراه شد.

بر این اساس درآمد “شکلر” که در مهر ۱۴۰۲ معادل با ۸۰۰ میلیارد و ۷۰۰ میلیون ریال بود در آبان ۱۴۰۲ به ۹۸۹ میلیارد و ۶۹۳ میلیون ریال رسید.

لازم به ذکر است که درآمد عملیاتی شرکت کلر پارس نیز به عنوان یک شرکت پتروشیمی تولید‌کننده کلر و مشتقات در بازار سرمایه در آبان سال جاری نسبت به ماه گذشته آن با کاهشی ۱۰ درصدی همراه گردید.

درآمد عملیاتی “کلر” که در مهر ۱۴۰۲، یک هزار و هشت میلیارد و ۲۵۹ میلیون ریال بود در آبان ۱۴۰۲ به ۹۰۶ میلیارد و ۲۲۵ میلیون ریال کاهش پیدا کرد.

قابل توجه: در این گزارش درآمد شرکت‌های بورسی که تا ۱۰ آذر ۱۴۰۲ همچنان صورت عملکرد ماهانه منتهی به آبان ۱۴۰۲ خود را ارائه نداده‌اند لحاظ نگردیده است.

منبع: ماهنامه بورس امروز شماره 89، آذرماه ۱۴۰۲

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا