اخبار ویژه

جاماندگی، سوخت تازه رشد بورس

به گزارش بورس امروز؛ رشد اخیر بازار سرمایه را باید حاصل عوامل بنیادین دانست، نه صرفاً هیجانات مقطعی.افزایش حاشیه سود ریالی شرکت‌ها که از رشد نرخ نیما و همچنین افزایش جهانی قیمت کامودیتی‌ها نشئت گرفته، محرک اصلی این روند بوده است. در کنار آن، انتظاراتی همچون تجدید ارزیابی دارایی‌ها و واگذاری سهام تودلی شرکت‌ها نیز تقاضا در بازار سرمایه را تقویت کرده است. نرخ دلار آزاد عموماً تأثیر محدودتری بر شرکت‌های بورسی دارد؛ از آنجا که ارزش‌گذاری قیمت به درآمد بر مبنای ریال صورت می‌گیرد، حتی در مواردی که سودآوری دلاری شرکت‌ها کاهشی بوده، شاهد رشد سود هر سهم بوده‌ایم.

بسیاری از نمادهای بازار همچنان با نسبت قیمت به درآمد پایین معامله می‌شوند. این الزاماً معیار همه سرمایه‌گذاران نیست، اما سرمایه‌گذاران نهادی توجه ویژه‌ای به آن دارند.مروری بر تجربه‌های تاریخی بازار نشان می‌دهد در دوره‌هایی که روند رشد به پایان خود نزدیک می‌شود، معمولاً توجیهات قیمتی به سمت مفاهیمی مانند ارزش جایگزینی و مارکت کپ پایین سوق پیدا می‌کند. با این معیار، در شرایط فعلی، تمرکز بازار همچنان بر نسبت قیمت به درآمد پایین است، نه ارزش جایگزینی یا ارزش دلاری؛ نشانه‌ای از اینکه بازار هنوز در میانه مسیر رشد قرار دارد.

رویکرد فعلی بازار در قبال نرخ ارز نیز تک‌بعدی نیست: در صورت تشدید تنش‌های ژئوپلیتیک، توجه بازار به سمت دلار معطوف می‌شود و در صورت کاهش تنش، تمرکز به سمت بالا بردن نسبت قیمت به درآمد بازار می‌رود. خوش بینی کنونی بازار بیشتر ریشه در چرخه‌های زمانی رشد و اصلاح تاریخی بازار سرمایه دارد تا تحولات ژئوپلیتیک، و انتظار می‌رود این خوشبینی به‌سادگی تحت تأثیر قرار نگیرد.

در شرایط فعلی نمی‌توان به‌طور مشخص یک صنعت را رهبر بازار معرفی کرد. صنایعی که تاکنون از روند رشد عقب مانده‌اند، می‌توانند در آینده نزدیک نقش رهبری را بر عهده بگیرند، بدون آنکه این موضوع به معنای پایان روند رشد صنایعی باشد که پیش‌تر این رشد را تجربه کرده‌اند.

در مقایسه با بازارهای موازی، نظام مالی کشور سه بازار اصلی برای سرمایه‌گذاری در اختیار دارد: طلا، ملک و بازار سرمایه، در کنار بازار اوراق با درآمد ثابت که به دلیل شرایط تورمی فعلی، جذابیت چندانی برای سرمایه‌گذاران بلندمدت ندارد. با توجه به جاماندگی نسبی بازار سرمایه، افزایش وزن دارایی در این بازار و حفظ وزن کوچک‌تری در طلا و ملک، به عنوان راهبردی مناسب برای سرمایه‌گذاران مطرح می‌شود؛ ضمن آنکه سرمایه‌گذاران باتجربه هرگز وزن یک دارایی را در سبد خود به صفر نمی‌رسانند و صرفاً وزن آن را افزایش یا کاهش می‌دهند.

مقایسه بازدهی بازارها در دوره اخیر گویای این تفاوت است:رشد قیمت طلای ۱۸ عیار از ۱۵ میلیون تومان تا ۲۴ میلیون تومان، معادل حدود ۶۵ درصد بوده، در حالی‌که برخی سهام بازار سرمایه در همین بازه، رشدی در حدود ۱۳۰ درصد را ثبت کرده‌اند؛ برای نمونه، سهمی که از ۳۰ تومان به ۷۰ تومان رسیده است. هرچند بازارهای موازی همواره روندی آهسته و پیوسته داشته‌اند، بازار سرمایه در شرایط فعلی در حال جبران عقب‌ماندگی‌های پیشین خود است و از همین رو، افزایش وزن سرمایه‌گذاری در این بازار می‌تواند در برهه کنونی گزینه جذاب‌تری به شمار آید.

نویسنده: محمدمهدی عشریه، مدیر سرمایه‌گذاری شرکت تحلیل سرمایه اروین

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا