اخبار شرکت هااخبار مجامع

فولاد مبارکه اصفهان: سرمایه‌گذاری در انرژی، کلید عبور از بحران

به گزارش بورس امروز؛ سعید زرندی، مدیرعامل فولاد مبارکه اصفهان ، در مجمع عمومی سالیانه این شرکت برای سال مالی 1403، از برنامه‌های توسعه‌ای و تلاش برای رفع چالش‌های پیش روی شرکت، به‌ویژه در حوزه انرژی و قیمت‌گذاری محصولات، خبر داد.

حفظ جایگاه در تولید جهانی، تمرکز بر محصولات پایین‌دستی و چالش‌های تولید

زرندی با اشاره به جایگاه ایران به عنوان دهمین تولیدکننده فولاد در جهان، اظهار داشت: گروه فولاد مبارکه در حال حاضر چهل و چهارمین تولیدکننده فولاد در سطح جهانی است. این رتبه بندی بر اساس میزان فولاد خام محاسبه می‌شود و با افزایش تولید فولاد سفید دشت، احتمالاً جایگاه فولاد مبارکه در آینده ارتقا خواهد یافت.

وی با اشاره به تدوین چشم‌اندازی برای افق 1410، افزود: هدف‌گذاری اولیه تولید 18 میلیون تن فولاد خام بود، اما بررسی‌های جدید نشان می‌دهد تمرکز گروه در سال‌های آتی به سمت تولید خانواده ورق سرد و محصولات پایین‌دستی فولاد خواهد بود.

مدیر عامل “فولاد” با اشاره به محدودیت‌های تولید در سال 1403 و اوج گرفتن آن در سال 1404، بیان کرد: با وجود این چالش‌ها، فولاد مبارکه توانسته است تقریباً یک سوم از تولید فولاد خام کشور را به عهده بگیرد و ظرفیت تولیدی آن همواره بالاتر از متوسط کشور بوده است.

وی در خصوص عملکرد تولیدی سال 1403، گزارش داد: تولید گندله با 18 درصد افزایش به 12.66 میلیون تن رسید که بخشی از این افزایش به دلیل اضافه شدن شرکت اپال به مجموعه گروه مبارکه بوده است. تولید آهن اسفنجی با 6 درصد کاهش به 9.66 میلیون تن رسید که ناشی از قطع گاز واحد احیا شرکت در اسفند ماه 1403 بوده است. تولید تختال مشابه سال قبل و با 97 درصد ظرفیت اسمی، کلاف گرم با 3 درصد افزایش و کلاف سرد با 3 درصد کاهش به ترتیب 8.6 میلیون تن و 1500 تن تولید شده است. همچنین، تولید گالوانیزه با 22 درصد افزایش به 828 هزار تن رسیده است.

زرندی تاکید کرد: در عمده محصولات، تلاش‌ها برای حفظ تولید ادامه داشته و در مجتمع اصفهان، تولید آهن اسفنجی 730 هزار تن، تختال 890 هزار تن، کلاف گرم 680 هزار تن، کلاف سرد 1500 تن و گالوانیزه 283 هزار تن بوده است.

 رشد 196 درصدی صادرات در 4 ماهه، تمرکز بر پروژه‌های سودآور و احیای پروژه نورد 2

مدیرعامل فولاد مبارکه با اشاره به هدف‌گذاری فروش 8.5 میلیون تن محصول در سال 1403 و دستیابی به رقم 8.8 میلیون تن، گفت: با توجه به رکود جدی بازار ایران و اثرات جنگ، استراتژی شرکت به سمت افزایش صادرات تغییر کرده است.

وی ادامه داد، صادرات در 4 ماهه ابتدایی سال 1404، 196 درصد رشد داشته است. همچنین تا پایان تیر ماه، 2.402 میلیون تن محصول در بازار داخلی و 508 هزار تن به صورت صادراتی به فروش رسیده است و پیش‌بینی می‌شود هدف‌گذاری صادراتی شرکت در شهریور ماه محقق شود.

زرندی در خصوص عملکرد ریالی فروش، بیان کرد: فروش تختال 48 هزار میلیارد تومان، محصولات گرم 160 هزار میلیارد تومان و محصولات سرد 68 هزار میلیارد تومان بوده است که نشان‌دهنده رشد در بخش‌های مختلف است. فروش داخلی 33 هزار میلیارد تومان و فروش صادراتی 7.2 میلیون تن داخلی و 1.3 میلیون تن صادراتی بوده است.

وی با اشاره به اهمیت حمل و نقل، اذعان داشت: در سال جاری، 7.549 هزار تن محصول به صورت جاده‌ای و 955 هزار تن به صورت ریلی حمل شده است که در مجموع 8.504 هزار تن جابجایی محصول را شامل می‌شود.

مدیر عامل “فولاد” در خصوص برنامه‌های آتی شرکت، تاکید کرد: با توجه به شرایط سخت پیش رو، به ویژه در سال 1404، تمرکز بر تعدادی از پروژه‌ها با اولویت بالاتر قرار گرفته است. هدف اصلی، تمرکز منابع بر پروژه‌های سودآور و خروج از پروژه‌های غیرسودآور است.

وی در خصوص پروژه نورد 2، تصریح کرد: این پروژه مهم‌ترین پروژه فولاد مبارکه در 10 سال اخیر است که در پایان سال 1403، 41.8 درصد پیشرفت داشته و در پایان تیر ماه به 47.7 درصد رسیده است. وی ادامه داد، این پروژه به دلیل اختلافات با پیمانکاران و دستگاه‌های نظارتی، به مدت 10 ماه نیمه تعطیل بود، اما با توافقات صورت گرفته در 20 اردیبهشت ماه، مجدداً فعال شده است.

زرندی افزود: هدف‌گذاری شده است که این پروژه به صورت ماهانه 3 درصد پیشرفت داشته باشد و در حال حاضر، عملکرد شرکت به این روال نزدیک می‌شود. پروژه نورد 2 بزرگترین پروژه ایران است و با وجود مشکلات ناشی از تحریم‌ها، به نظر می‌رسد به یک روال منطقی بازگشته است. وی خاطرنشان کرد، تکمیل این پروژه، تنها راه توسعه فولاد مبارکه است و هزینه‌های عقب‌افتادگی آن در سال‌های گذشته، قابل توجه بوده است.

 تمرکز بر توسعه ورق سرد و پایین‌دستی، احداث نیروگاه برای تامین برق

مدیر عامل “فولاد” با اشاره به پروژه اسیدشویی ورق پیوسته سرد، اظهار داشت: مطالعات این پروژه انجام شده است، اما به دلیل محدودیت‌های مالی در سال 1404، مراحل پیش‌مهندسی و تعیین زمین در حال انجام است. این پروژه برای ورق 4.2 گرم ضروری است و منجر به افزایش بازدهی تولید خواهد شد.

وی در خصوص پروژه کلاف رنگی، اعلام کرد: این پروژه در اواخر سال 1402 آغاز شده و 24.94 درصد پیشرفت دارد. با توجه به مخالفت شدید سازمان محیط زیست استان با توسعه مجموعه مبارکه، این پروژه تقریباً آخرین پروژه قابل اجرا در این مجموعه خواهد بود.

زرندی با تاکید بر تغییر استراتژی شرکت، تصریح کرد: فولاد مبارکه دیگر به سمت گندله‌سازی، کنسانتره‌سازی و تولید اسفنجی نخواهد رفت، زیرا بخش خصوصی در این حوزه فعال است. هدف اصلی شرکت، وارد کردن لبه تکنولوژی به ایران و توسعه حوزه ورق سرد و پایین‌دستی است و پروژه‌های تعریف شده در این راستا قرار دارند.

وی در خصوص چالش‌های تامین برق، گفت: از خرداد ماه اعلام شد که محدودیت برق از تیر ماه آغاز خواهد شد، اما امسال از 16 فروردین کاهش دسترسی به برق آغاز شد و در اواسط خرداد، دسترسی به شبکه برق کشور به 5 درصد رسید و در برخی مقاطع به صفر رسید. با تکیه بر نیروگاه‌های خودتأمین شرکت، تولید سرپا نگه داشته شد.

مدیر عامل فولاد مبارکه تاکید کرد: تمام استراتژی شرکت بر این است که پروژه‌های نیروگاهی را به نتیجه برساند، زیرا چاره دیگری وجود ندارد. پروژه سیکل ترکیبی 904 مگاواتی در دو فاز وارد مدار شده است و فاز سوم بخار 300 مگاواتی تا برج 10 به بهره‌برداری خواهد رسید. پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال 1404، کل نیروگاه شهید کاظمی به نتیجه برسد.

بهره‌برداری از فاز اول بزرگترین نیروگاه خورشیدی کشور

زرندی با اشاره به نیروگاه خورشیدی 600 مگاواتی، اعلام کرد: فاز اول این پروژه که بزرگترین نیروگاه خورشیدی کشور است، وارد مدار شده و 120 مگاوات در خرداد ماه به شبکه برق متصل شد. با وجود مشکلاتی ناشی از انفجار بندر عباس و مسائل جنگی در ترخیص کالا، امید است تا مهر ماه 120 مگاوات دوم نیز به بهره‌برداری برسد و در مجموع، ظرفیت خودتأمین برق شرکت به 850 مگاوات افزایش یابد و مشکل تامین برق در سال 1405 حل شود.

وی در خصوص اصلاح ساختار شرکتی، افزود: با هدف کاهش هزینه‌ها و افزایش بهره‌وری، اصلاحات ساختاری در شرکت در حال انجام است. در مجموعه سنگان خواف، برنامه ادغام این مجموعه در دستور کار فوری قرار دارد تا با افزایش راندمان، فولاد سنگان و بخشی از اپال را در یک ساختار واحد ادغام کند.

مدیرعامل فولاد مبارکه بیان کرد: در جنوب کشور نیز واحدهای فعال در حوزه فولاد، در قالب یک مجموعه بزرگ تجمیع خواهند شد تا هزینه‌ها کاهش یابد. همچنین، در غرب کشور، مجموعه کردستان، همدان و صبا نور در قالب پکیج‌هایی بازطراحی خواهند شد.

وی با اشاره به تجمیع شرکت‌های تابعه، گفت: در این زمینه، گروه مالی مبارکه نیز با همکاری شرکت توکا بازطراحی شده است تا انضباط مالی و تامین مالی کل گروه را بهبود بخشد.

زرندی در خصوص اهمیت انرژی، تاکید کرد: امسال، 52 هزار میلیارد تومان بابت هزینه انرژی پرداخت خواهیم کرد. بنابراین، هر اقدامی که منجر به کاهش مصرف انرژی شود، برای شرکت سودآور است.

وی ادامه داد، در این راستا، پروژه جدی با همکاری شرکت‌های دانش‌بنیان تعریف شده است تا با استفاده از رویکرد تحولات دیجیتال، مصرف انرژی در بخش‌های مختلف شرکت کاهش یابد. امید است بخشی از این پروژه امسال به نتیجه برسد.

 افزایش 27 درصدی هزینه انرژی، چالش اصلی فولاد مبارکه در سال 1404

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه در مجمع عمومی عادی سالیانه این شرکت، با اشاره به کاهش قیمت جهانی کلاف گرم چین از 1040 دلار در سال 2021 به 450 دلار، بر تاثیر این افت قیمت بر عملکرد شرکت تاکید کرد.

وی با ارائه جزئیاتی از هزینه‌های عملیاتی شرکت در سال 1403، اعلام کرد که مواد مصرفی با سهم 63 درصد، بیشترین بخش از هزینه‌ها را به خود اختصاص داده است. پس از آن، هزینه انرژی با 10 درصد، دستمزد غیرمستقیم با 7 درصد، مواد غیرمستقیم با 7 درصد و سایر هزینه‌ها سهم‌های کمتری داشته‌اند.

زرندی با ابراز نگرانی از افزایش چشمگیر هزینه‌های انرژی، اذعان داشت: در سه ماهه اول سال 1404، با وجود رکود و عدم افزایش قیمت‌ها، هزینه انرژی به 27 درصد از کل هزینه تمام شده شرکت رسیده است.

وی با اشاره به افزایش 4 برابری قیمت گاز نسبت به سال گذشته، تصریح کرد: قیمت گاز در اسفند ماه سال گذشته 2 هزار تومان بوده که در حال حاضر به 11 هزار و 300 تومان افزایش یافته است. وی از پیگیری‌های انجام شده در دیوان عدالت اداری و مکاتبات با مسئولین کشور برای تعدیل این افزایش قیمت خبر داد و ابراز امیدواری کرد که تعدیل اولیه در این زمینه اعمال شود.

 سرمایه‌گذاری در تامین انرژی و اکتشاف گاز در دستور کار

مدیرعامل شرکت فولاد با اشاره به افزایش 35 برابری قیمت گاز از سال 1398، در حالی که قیمت کلاف گرم تنها 6 برابر افزایش یافته است، بر فشار مضاعف بر سودآوری شرکت تاکید کرد و افزود: این موضوع باعث شده فولاد مبارکه به عنوان اولین گزینه برای تعرفه‌گذاری در نظر گرفته شود.

وی با اعلام اینکه قیمت برق نیز نسبت به سال 98، 33 برابر افزایش یافته است، گفت: این افزایش هزینه‌ها خارج از اختیار فولاد مبارکه بوده و تاثیر جدی بر سودآوری و هزینه‌های شرکت داشته است.

زرندی با تاکید بر پیگیری‌های انجام شده با وزیر صنعت و درخواست کمک از هیئت دولت برای حل این مشکلات افزود: یکی از موضوعاتی که در سطح هیئت دولت مطرح خواهیم کرد، همین افزایش هزینه‌های انرژی است.

وی همچنین به کاهش تولید ناشی از محدودیت‌های انرژی در سال 1403 اشاره  کرد و گفت: نزدیک به 2 میلیون تن آهن اسفنجی، یک میلیون و 199 تن تختال و 98 تن کلاف گرم در سال گذشته از دست دادیم.

مدیرعامل فولاد مبارکه ابراز امیدواری کرد با سرمایه‌گذاری در حوزه برق، زیان ناشی از کاهش تولید تختال در سال 1405 جبران شود.

وی از برنامه‌های این شرکت برای سرمایه‌گذاری در اکتشاف و استخراج گاز خبر داد و گفت: طبق قانون برنامه هفتم، شرکت‌های بزرگ ملزم به سرمایه‌گذاری در این حوزه هستند و ما نیز در میدان گازی مدار به عنوان سرمایه‌گذار وارد خواهیم شد.

زرندی با اشاره به مصوبه شرکت ملی نفت برای تامین گاز مورد نیاز فولاد مبارکه، خاطر نشان کرد: پروژه اکتشاف و استخراج گاز به مراتب سودآورتر از پروژه‌های برق و آب است، زیرا فروش میعانات گازی نیز در اختیار ما خواهد بود.

وی در پاسخ به این سوال که چرا فولاد مبارکه در این حوزه‌ها وارد می‌شود، اظهار داشت: ما متخصص فولاد هستیم و باید در حوزه ورق‌های با ارزش افزوده بالا کار کنیم، اما وقتی در زمستان گاز و در تابستان برق نداریم، مجبور به سرمایه‌گذاری در تامین انرژی خود هستیم تا از توقف تولید جلوگیری کنیم.

مدیرعامل فولاد مبارکه تاکید کرد: در سال 1404، تمرکز اصلی فولاد مبارکه بر به نتیجه رساندن پروژه‌های تامین انرژی، به ویژه پروژه برق، خواهد بود تا از افت تولید جلوگیری شود.

وی همچنین، به دریافت 14 هزار میلیارد تومان سود سهام از شرکت‌های تابعه در سال 1403 اشاره کرد، و افزود که سوددهی این شرکت‌ها نسبت به سال 1402 کاهش یافته است.

 فولاد مبارکه در انتظار رفع مشکل قیمت‌گذاری

زرندی با اشاره به اینکه کمبود گاز و برق باعث از دست رفتن 8 هزار میلیارد تومان سود برای شرکت شده است، اظهار داشت: افزایش 10 درصدی نرخ فروش می‌تواند حدود 20 همت به سود خالص شرکت اضافه کند.

وی به دیدار اخیر با معاون اول رئیس جمهور برای مطرح کردن مشکلات شرکت اشاره داشت و افزود: دولت نظر دارد که محصولات فولاد مبارکه جزو محصولات قیمت‌گذاری شورای رقابت قرار گیرد، اما با این موضوع مخالفت شده است.

مدیر عامل “فولاد” تصریح کرد: در حال حاضر، تدبیری در وزارتخانه در حال انجام است تا اصلاح قیمت‌ها صورت گیرد و امیدواریم بتوانیم این بحران را حل کنیم. اگر بتوانیم این بحران قیمت‌گذاری را در شرایط رکودی فعلی از پیش ببریم، سال 1404 را به خوبی سپری خواهیم کرد.

وی با اشاره به اینکه شورای رقابت، ورق‌های زیر 5 میل را به عنوان انحصار پذیرفته و فرمولی برای قیمت‌گذاری آن‌ها دارد، تاکید کرد: من به طور جدی پیگیر دریافت این فرمول از شورای رقابت هستم.

زرندی با انتقاد از قیمت‌گذاری فعلی محصولات فولاد مبارکه، خاطر نشان کرد: در حال حاضر، قیمت میلگرد 37 هزار تومان و ورق 31 هزار تومان است که این موضوع اثر منفی بر کاهش سودآوری سه ماهه داشته است.

وی با ارائه گزارش عملکرد مالی سال 1403، اعلام کرد: در سال 1403، 276 هزار میلیارد تومان درآمد داشته‌ایم و سود خالص ما 99 هزار و 600 میلیارد تومان بوده است که حاشیه سود 36 درصد را نشان می‌دهد.

مدیرعامل فولاد مبارکه با اشاره به فشارهای مالیاتی بر شرکت در سال‌های اخیر، با تاکید بر تلاش‌های تیم مالی برای مدیریت هزینه‌ها و حفظ پروژه‌ها، افزود: امیدواریم از مهر و آبان 1404، بهبود در شرایط قیمتی اتفاق بیفتد و نگرانی‌ها برطرف شود.

وی در نهایت، از راهنمایی و همکاری سهامداران قدردانی کرد و ابراز امیدواری کرد که فولاد مبارکه سال 1404 را نیز مانند سال‌های گذشته با سربلندی پشت سر بگذارد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا