نگاه ویژه

رشد 20 درصدی پرداخت های خارک به خزانه در بهار1405

به گزارش بورس امروز؛ شرکت پتروشیمی خارک در دوره سه‌ماهه منتهی به ۳۱/۰۳/۱۴۰۵ مجموعاً مبلغ ۳۳ هزار و ۸۱۹ میلیارد ریال به دولت و نهادهای عمومی پرداخت کرده است؛ رقمی که نسبت به دوره مشابه سال قبل (۲۸ هزار و ۱۹۲ میلیارد ریال) رشدی معادل ۲۰ درصد را به همراه داشته است.

پرداختی بابت خوراک؛ بزرگ‌ترین محور واریزها

پیشتاز مطلق در میان اقلام پرداختی، مبلغ ۲۴ هزار و ۹۲۶ میلیارد ریال بابت خوراک است که سهمی نزدیک به ۷۴ درصد از کل پرداخت‌ها را تشکیل می‌دهد. این رقم نسبت به ۲۰ هزار و ۸۶۵ میلیارد ریال دوره قبل ۱۹ درصد رشد داشته و دلیل آن افزایش نرخ خوراک عنوان شده است.

مکانیزم محاسبه این نرخ از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. بر اساس ابلاغیه  سوم مهرماه 1396 وزارت نفت، نرخ خوراک تحویلی به شرکت پتروشیمی خارک معادل ۲.۱ برابر قیمت ابلاغی ماهانه خوراک گاز طبیعی (متان) به شرکت‌های پتروشیمی تعیین شده است. همچنین مطابق نامه 25 مردادماه 1405معاونت برنامه‌ریزی وزارت نفت، نرخ‌ها در دوره مورد گزارش به صورت علی‌الحساب محاسبه شده و نرخ سوخت بر مبنای ۵۰ درصد نرخ خوراک لحاظ گردیده است. شایان ذکر است این مبنای محاسباتی تا پایان سال ۱۴۰۴ اعتبار داشته و تاکنون قرارداد جدیدی برای تغییر روش قیمت‌گذاری به شرکت ابلاغ نشده است.

پرداختی بابت انرژی؛ دومین ستون درآمدی

محور بعدی، پرداخت ۶ هزار و ۳۴۹ میلیارد ریال بابت انرژی است که سهمی معادل ۱۹ درصد از کل واریزی‌ها دارد و نسبت به دوره مشابه سال قبل ۱۵ درصد رشد کرده است. دلیل این افزایش، افزایش نرخ گاز سوخت ذکر شده است.

بر اساس جزئیات گزارش، گاز خوراک با ترکیب ۵۸.۹ درصد گاز ترش و نرخ متوسط ۲۲۵,۹۷۱ ریال در هر مترمکعب و گاز سوخت با ترکیب ۴۱.۱ درصد گاز ترش و نرخ متوسط ۱۰۷,۷۳۵ ریال در هر مترمکعب در سه‌ماهه ابتدایی ۱۴۰۵ محاسبه شده است.

مالیات عملکرد؛ رشد قابل‌توجه ۱۹۲ درصدی

اقلم مهم دیگر، مالیات عملکرد پرداختی به مبلغ ۹۸۳ میلیارد ریال است که نسبت به ۳۳۷ میلیارد ریال دوره مشابه سال قبل رشدی معادل ۱۹۲ درصد را تجربه کرده است. علت این رشد، قطعی شدن عملکرد سنوات قبل اعلام شده و هم‌راستا با بهبود چشمگیر عملکرد مالی شرکت است؛ سود خالص دوره مورد گزارش با رشد ۱۱۱۱ درصدی به ۵۸ هزار و ۶۸۴ میلیارد ریال رسیده است.

 اقلام مکمل: گمرک و بیمه

حقوق و عوارض گمرکی با مبلغ ۵۰۷ میلیارد ریال و رشد ۱۱۴ درصدی (دلیل: افزایش نرخ دلار) و بیمه سهم کارفرما با مبلغ یک هزار و ۵۴ میلیارد ریال و رشد ۵۰ درصدی (دلیل: افزایش نرخ حقوق و دستمزد) دو محور دیگر پرداخت‌های شرکت به نهادهای عمومی هستند. مالیات بر ارزش افزوده و پرداخت بابت تسهیلات تکلیفی دولت در این دوره صفر بوده است.

مطالبات شرکت از دولت؛ نکته‌ای که نباید نادیده گرفت

در کنار جریان پرداختی، وضعیت مطالبات شرکت از دولت نیز قابل توجه است. مبلغ ۳۶ هزار و ۹۰۶ میلیارد ریال بابت مالیات بر ارزش افزوده معوق از سال‌های ۱۴۰۱ تاکنون در حساب‌های شرکت باقی مانده که نسبت به دوره مشابه سال قبل ۵۸ درصد افزایش داشته است. تسویه استرداد مالیات‌های این شرکت، ظرف چند سال اخیر به کندی پیش رفته است که تسویه دوطرفه حساب‌ها می‌تواند به تداوم پرداخت‌های منظم شرکت به دولت کمک کند.

 تولید و فروش؛ زمینه‌ساز درآمدهای دولت

ارزش درآمدهای دولت از خارک را باید در پرتو عملکرد عملیاتی این شرکت دید. در سه‌ماهه ۱۴۰۵، ۱۸۱ هزار و ۱۹۹ تن محصول فروش رفته و درآمد عملیاتی با رشد ۱۷۹ درصدی به ۱۴۱ هزار و ۷۲۲ میلیارد ریال رسیده است. این رشد در حالی رقم خورد که واحدهای تولیدی شرکت از ۱۶/۱۲/۱۴۰۴ به دلیل شرایط جنگی کشور متوقف شده بودند و از ۲۵/۰۱/۱۴۰۵ به‌تدریج و با ظرفیت ۶۰ درصدی به مدار بازگشتند تا اینکه از ۰۳/۰۲/۱۴۰۵ کلیه واحدها مجدداً فعال شدند. کاهش خوراک دریافتی از سکوی نفت‌خیز ابوذر و افت کیفیت آن نیز بر کاهش تولید (از ۲۲۴ هزار و ۷۴۷ تن به ۱۵۰ هزار و ۷۷۲ تن) اثرگذار بوده است.

منبع: شماره 123 نشریه بورس امروز_ مهر ماه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا