بین الملل

دفاع از تمامیت ارضی و توسعه دیپلماسی منطقه‌ای

به گزارش بورس امروز؛ اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه، در نشست خبری هفتگی خود با اشاره به هفته دولت و گرامیداشت یاد شهدای دولت و دیپلماسی، بر اهمیت تقویت قدرت ملی برای جلوگیری از مداخله بیگانگان تأکید کرد. وی گفت تجربه پنج دهه گذشته نشان داده است که برخورداری از اقتدار ملی و امنیت پایدار، مهم‌ترین عامل جلوگیری از تعرض خارجی است.

بقائی درباره اقدامات انجام‌شده برای اصلاح نظام اداری وزارت امور خارجه اظهار کرد: در این وزارتخانه ۱۷ محور برای بهبود ساختار اداری و ارتقای عملکردها دنبال شده است. به گفته او، بخشی از نتایج این اقدامات در ارائه خدمات کنسولی و اجرایی به زائران در ایام اربعین مشاهده شد. وی همچنین افزود که وزارت امور خارجه طی یک سال گذشته، همزمان با مواجهه کشور با شرایط ویژه جنگی، فعالیت‌های دیپلماتیک خود را ادامه داده است.

تأکید بر پاسخ به اقدامات تجاوزکارانه

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره موضع ایران در قبال همکاری برخی کشورها با آمریکا گفت: مواضع تهران درباره مشارکت بلغارستان در اقدامات علیه ایران، پیش‌تر اعلام شده است. از نگاه ایران، در اختیار گذاشتن امکانات و پایگاه‌ها برای طرف متجاوز، اقدامی خلاف قوانین بین‌المللی و به معنای مشارکت در تجاوز تلقی می‌شود.

وی ادامه داد: کشورهایی که امکانات خود را در اختیار طرف متجاوز قرار نداده‌اند، دلیلی برای نگرانی از سوی ایران ندارند. با این حال، ایران حق دارد منشأ و مبدأ هر اقدام تجاوزکارانه را هدف قرار دهد و در دفاع از امنیت و تمامیت ارضی خود کوتاه نخواهد آمد.

نوشته های مشابه

بقائی درباره اظهارات رئیس‌جمهوری پیرامون پایان جنگ نیز گفت: ایران آغازکننده جنگ نبوده و صرفاً از سرزمین و حاکمیت خود دفاع کرده است. با وجود این، تهران اجازه نمی‌دهد پایان جنگ بر اساس شروط طرف متجاوز تعیین شود.

به گفته وی، در جریان تحولات ۴۰ روز گذشته، دولت و دیگر ارکان نظام در دفاع از ایران موضعی هماهنگ داشته‌اند و حاکمیت کشور در سطوح مختلف، عزم خود را برای ایستادگی در برابر تجاوز نشان داده است.

تلاش برای توسعه روابط تجاری با افغانستان

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره مناسبات اقتصادی ایران و افغانستان اظهار کرد: تقویت روابط تجاری نیازمند همکاری هر دو طرف است. در دیدار ۱۲ تیرماه معاون اقتصادی افغانستان با رئیس‌جمهوری ایران، موضوعاتی مانند تسهیل تجارت، کاهش موانع مرزی و رفع مشکلات گمرکی مورد بررسی قرار گرفت.

بقائی گفت رفت‌وآمدهای انجام‌شده پس از این دیدار، چشم‌انداز مثبتی برای توسعه همکاری‌های اقتصادی ایجاد کرده و تهران امیدوار است روند مناسبات تجاری دو کشور ادامه پیدا کند.

پیشنهادهایی برای امنیت جمعی منطقه

وی درباره ادعای دریافت دعوتنامه ایران برای پیوستن به پیمان مکه گفت: وزارت امور خارجه تاکنون دعوتنامه رسمی در این زمینه دریافت نکرده است؛ با این حال، پیشنهادهایی برای گفت‌وگو با کشورهای منطقه درباره ایجاد سازوکارهای امنیت جمعی مطرح شده است.

بقائی همچنین درباره آمارهای منتشرشده پیرامون تردد و انتقال نفت از تنگه هرمز، اختلاف ارقام اعلام‌شده را نشانه‌ای از فضاسازی رسانه‌ای دانست. وی ناامنی موجود در منطقه را نتیجه اقداماتی عنوان کرد که به گفته او، از سوی آمریکا از ۹ اسفند بر منطقه تحمیل شده است.

سفر مقام‌های پاکستان و عمان به تهران

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سفر فرمانده ارتش پاکستان به تهران گفت: این سفر در چارچوب روابط مطلوب میان ایران و پاکستان انجام می‌شود. به گفته وی، دو کشور برای توسعه مناسبات دوجانبه مصمم هستند و پاکستان طی ماه‌های گذشته نیز در مسیر کاهش تنش‌ها نقش‌آفرینی کرده است.

بقائی درباره سفر وزیر امور خارجه عمان نیز توضیح داد که این سفر ارتباطی با سفر مقام پاکستانی ندارد و قرار است در روز آینده انجام شود. مسائل دوجانبه و موضوع تنگه هرمز از محورهای گفت‌وگوهای وزیر خارجه عمان در تهران خواهد بود.

تأکید بر استفاده از ظرفیت دیپلماسی

بقائی در پاسخ به پرسشی درباره تاب‌آوری ایران اظهار کرد: تهران طی دو سال گذشته از ظرفیت‌های دیپلماتیک موجود استفاده کرده، اما حسن‌نیت آن بارها با رفتار نامناسب طرف مقابل پاسخ داده شده است. او برجام و تفاهم‌نامه ۲۸ خرداد را نمونه‌هایی از توافق‌هایی دانست که به گفته وی، از سوی آمریکا نقض شده‌اند.

وی افزود: ایران حتی پس از امضای تفاهم‌نامه اخیر، با گذشت تنها ۲۶ روز شاهد نقض تعهدات طرف آمریکایی بود. بنابراین، نباید مسئولیت فشارهای ایجادشده را متوجه ایران دانست. به گفته بقائی، دولت در کنار تلاش برای حفظ امنیت کشور، از ابزارهای موجود برای کاهش فشارهای اقتصادی و مشکلات مردم استفاده می‌کند.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به تعبیری درباره «پوکر» ایران در برابر آمریکا نیز گفت که ایران از گذشته در عرصه دیپلماسی با رویکردی شبیه بازی شطرنج عمل کرده و در شرایط جدید، ترکیبی از روش‌های مختلف را به کار می‌گیرد.

اعتراض به رفتار آمریکا با ایرانیان

بقائی درباره وضعیت ایرانیان مقیم آمریکا اظهار کرد: شهروندان ایرانی در این کشور با برخوردهایی سیاسی و تبعیض‌آمیز مواجه شده‌اند. به گفته وی، برخی اتباع ایرانی تحت فشار قرار گرفته‌اند و تصمیم شماری از آنان برای بازگشت به ایران، در چارچوب حق طبیعی شهروندان برای بازگشت به کشور خود انجام شده است.

وی همچنین درخصوص سیاست خارجی ایران در برابر فشارها و تهدیدها گفت: تطبیق روش‌های دیپلماسی با شرایط جدید، روندی مستمر است. تهران نمی‌تواند بر اساس تجربه یک سال قبل عمل کند و از تحولات گذشته برای صیانت بهتر از امنیت ملی درس گرفته است.

بقائی با اشاره به آنچه واشنگتن «جنگ اقتصادی» می‌نامد، افزود: آمریکا از ابزارهای اقتصادی برای اعمال فشار و مجازات استفاده می‌کند. هشدارهای لازم به کشورها داده شده و همکاری با این طرح، پیامدهایی خواهد داشت. وی تأکید کرد ایران در برابر این اقدامات دست‌بسته نیست.

واکنش به اقدامات فرانسه

سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به اقدامات فرانسه علیه ایران گفت: پیش از این نیز درباره فعالیت‌های دو کارمند سفارت فرانسه در تهران که خارج از چارچوب وظایف دیپلماتیک آن‌ها بوده، هشدارهای لازم داده شده و سفیر فرانسه احضار شده است.

به گفته بقائی، این دو فرد امکان بازگشت به ایران را نخواهند داشت. وی اخراج دو دیپلمات ایرانی از سوی فرانسه را اقدامی غیرقانونی و واکنشی به اقدام قانونی تهران دانست و گفت چنین اقداماتی به بهبود روابط دوجانبه کمک نمی‌کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا