سیاست و اقتصاد

ظرفیت ترانزیتی ایران، مانع جدی برای محاصره اقتصادی

به گزارش بورس امروز؛ علی ریگی میرجاوه، عضو اتاق بازرگانی ایران و پاکستان، یکشنبه ۱۰ خرداد ۱۴۰۵ در گفت‌وگو با خبرنگار فارس گفت ایران از نظر توان ترانزیتی در جمع سه کشور برتر دنیا قرار گرفته است.

او با اشاره به محدودیت‌های دریایی اعمال‌شده از سوی آمریکا و رژیم صهیونیستی در جریان جنگ رمضان و تلاش برای محدود کردن واردات و صادرات ایران، اظهار کرد آمارهای تازه نشان می‌دهد ایران در ۸ تا ۹ کریدور مهم منطقه حضور دارد و با ظرفیت بالقوه جابه‌جایی سالانه حدود ۸۰ میلیون تن کالا و ارتباط ترانزیتی با حدود ۵۰ کشور، موفقیت کامل چنین محاصره‌ای دشوار خواهد بود.

بر اساس این برآوردها، در صورت بهره‌برداری کامل از زیرساخت‌ها و مسیرهای موجود، ایران می‌تواند تا ۲۵ درصد از بازار جهانی ترانزیت را به خود اختصاص دهد. با این حال، در کنار بی‌اثر کردن فشارها از طریق مسیرهای جایگزین، موضوع رفع کامل محاصره نیز نباید کنار گذاشته شود؛ محسن رضایی، فرمانده اسبق سپاه، پیش‌تر گفته است برای شکستن محاصره در صورت نیاز از ابزارهای نظامی هم استفاده می‌شود.

در همین چارچوب، سینا صدر کارشناس اقتصادی هشدار داده ادامه محدودیت‌های دریایی می‌تواند تبعات سنگینی برای اقتصاد داشته باشد و به دلیل محدودیت زمانی (حداقل سه سال) و منابع مالی، فعال‌سازی کامل مسیرهای جایگزین به جای بنادر جنوبی به سادگی امکان‌پذیر نیست. در مقابل، سامان رضایی کارشناس اقتصادی دیگر می‌گوید ملاحظات جنگی در بودجه سال جاری دیده شده و همچنین استقبال کشورهای همسایه از کریدورهای جدید و اتکای بیشتر به دانش بومی می‌تواند زمان و هزینه توسعه مسیرها را تا حدود ۵۰ درصد کاهش دهد.

بر پایه ارزیابی‌های مرتبط با کریدور شمال–جنوب (INSTC)، برای کاهش وابستگی به بنادر جنوبی سه مسیر جایگزین مطرح است: بنادر خزر، کریدور ارمنستان و محور شرق. بنادر انزلی، کاسپین و امیرآباد نیز از طریق کریدور شمال–جنوب به روسیه، آسیای مرکزی و اروپا متصل هستند و با توسعه‌ای در بازه ۶ تا ۱۸ ماهه می‌توانند ظرفیت ترانزیتی را افزایش دهند.

همچنین بندر چابهار با ظرفیت فعلی ۸ میلیون تن و امکان توسعه تا ۳۰ میلیون تن، یکی از مسیرهای مهم تجارت با هند، افغانستان و آسیای مرکزی به شمار می‌رود و در کنار مسیرهای عبوری از پاکستان می‌تواند توان ترانزیتی کشور را چند برابر کند.

منبع: خبرگزاری فارس

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا