سیاست و اقتصاد

محدودیت گاز پتروشیمی و ناترازی انرژی

به گزارش بورس امروز؛ احمد مهدوی ابهری، دبیرکل انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی، در آیین امضای تفاهم‌نامه مدیریت مصرف و بهینه‌سازی انرژی با سرمایه‌گذاری این صنعت، با اشاره به تجربه سال‌های گذشته گفت موضوع صرفه‌جویی انرژی در مقاطعی به حاشیه رانده شده و عملاً پیگیری مستمر و مؤثری در این زمینه وجود نداشت. وی با تشریح وضعیت مصرف گاز در صنعت پتروشیمی توضیح داد که این صنعت سالانه حدود ۲۵ میلیارد مترمکعب گاز مصرف می‌کند، در حالی که برای بهره‌برداری کامل از ظرفیت‌های موجود، این عدد باید به حدود ۳۳ میلیارد مترمکعب برسد و در حال حاضر بخشی از ظرفیت تولید به دلیل محدودیت گاز خالی مانده است. به گفته ابهری، حدود ۶۰ درصد از گاز مصرفی پتروشیمی‌ها به عنوان خوراک استفاده می‌شود که ارزشی در حدود ۲۰ میلیارد دلار دارد و نقش قابل توجهی در اقتصاد کشور ایفا می‌کند.

وی با اشاره به پیامدهای محدودیت گاز در سال گذشته تصریح کرد که این محدودیت‌ها منجر به از دست رفتن حدود ۱.۴ میلیارد دلار درآمد صادراتی شده که معادل ۲.۵ درصد کل صادرات غیرنفتی کشور است؛ رقمی که با هدف‌گذاری برنامه هفتم توسعه برای رشد ۲۳ درصدی صادرات غیرنفتی در تضاد قرار دارد. ابهری در ادامه با اشاره به شرایط امسال گفت افزایش تحویل گاز به صنعت پتروشیمی اتفاق نیفتاده و تنها به دلیل تأخیر در آغاز سرمای هوا، فشار کمتری به شبکه گاز وارد شده است.

دبیرکل انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی با انتقاد از نبود سازوکار جبران خسارت صنایع یادآور شد که طبق ماده ۲۵ قانون بهبود محیط کسب‌وکار، خسارات ناشی از قطع یا محدودیت گاز باید به واحدهای صنعتی پرداخت شود، اما تاکنون چنین اقدامی صورت نگرفته و حتی پیشنهاد قراردادهای هشت‌ماهه مطرح شده که با منطق تولید مستمر در صنایع بزرگ همخوانی ندارد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود، راهکارهای عبور از ناترازی گاز را تشریح کرد و گفت فرهنگ‌سازی برای کاهش مصرف در بخش خانگی، اجرای پروژه‌های افزایش فشار مخازن گازی، جمع‌آوری گازهای مشعل و جلوگیری از هدررفت منابع، و همچنین تسریع سرمایه‌گذاری در میادین نفت و گاز، از جمله اقداماتی است که باید با جدیت دنبال شود. ابهری تأکید کرد ناترازی انرژی مسئله‌ای جدید نیست و صنعت سال‌ها پیش نسبت به آن هشدار داده بود، اما موانع بروکراتیک، مسیر ورود بخش خصوصی به سرمایه‌گذاری در میادین نفتی را مسدود کرده بود. به گفته وی، با وجود این موانع، صنعت پتروشیمی توسعه دو میدان پازن و گردان را آغاز کرده و در پایان افزود که تا پایان سال جاری، قرارداد توسعه پنج میدان جدید دیگر نیز به امضا خواهد رسید.

منبع: خبرگزاری مهر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا