یکی از نگرانی‌های سرمایه‌گذاران خرد در بازار سهام، توقف نماد معاملاتی شرکت‌ها برای مدتی نامعلوم و ابهام بابت زمان و قیمت بازگشایی آن‌ها است؛ زیرا در این صورت سرمایه افراد برای مدت نامعلومی بلوکه می‌شود و مشخص نیست قیمت بازگشایی سهم پس از ماه‌ها توقف چقدر خواهد بود. در این حالت سهامداران خسته پس از بازگشایی سهم دست به فروش‌های سنگین می‌زنند؛ زیرا برخی از آن‌ها به‌صورت اعتباری آن سهام را خریداری کرده‌اند. در اکثر توقف‌های طولانی شاهد زیان سنگین سهامداران بودیم. تنها در یک مورد در نماد «فایرا» پس از ماه‌ها توقف شاهد رشد قیمت و سود سهامداران این سهم بودیم.

مهدی میرزایی،تحلیل گر کارگزاری افتصاد بیدار در رابطه با وضغیت سهامداران در بازار سهام،با خبرنگار بورس امروز به گفتگو پرداخت.

تحلیل گر کارگزاری افتصاد بیدار گفت:اگر به سایت سازمان بورس سری بزنید، در بخش نمادهای متوقف فهرست بلندبالایی از شرکت‌هایی را مشاهده می‌کنید که سهامدارانش تا قبل از بسته شدن امید زیادی به آینده آن داشتند؛ اما توقف‌های طولانی و بازگشایی با ریزش‌های سهمگین عاقبت شومی است که در انتظار نمادهای بسته بوده است.

وی افزود:یکی از نگرانی‌های سرمایه‌گذاران خرد در بازار سهام، توقف نماد معاملاتی شرکت‌ها برای مدتی نامعلوم و ابهام بابت زمان و قیمت بازگشایی آن‌ها است؛ زیرا در این صورت سرمایه افراد برای مدت نامعلومی بلوکه می‌شود و مشخص نیست قیمت بازگشایی سهم پس از ماه‌ها توقف چقدر خواهد بود. در این حالت سهامداران خسته پس از بازگشایی سهم دست به فروش‌های سنگین می‌زنند؛ زیرا برخی از آن‌ها به‌صورت اعتباری آن سهام را خریداری کرده‌اند. در اکثر توقف‌های طولانی شاهد زیان سنگین سهامداران بودیم. تنها در یک مورد در نماد «فایرا» پس از ماه‌ها توقف شاهد رشد قیمت و سود سهامداران این سهم بودیم.

میرزایی خاطره نشان کرد:توقف‌های طولانی یکی از ابهامات بزرگ بازار سرمایه است که باعث فراری دادن سرمایه اشخاص حقیقی می‌شود. علت توقف نمادها بیشتر ضعف سهامداران عمده است، اما این دست توقف‌ها باعث شده سهامداران خرد تنبیه شود نه مقصر این ماجرا! طبیعتاً تلاش سازمان بورس در وضع قوانین سخت‌گیرانه شفاف‌سازی، حمایت از جریان آزاد اطلاعات و صورت‌های مالی واقعی است؛ اما در عمل در برخی موارد شاهد آسیب رسیدن به سهامدار جز و ضعیف هستیم!

بیشتر بخوانید:  سرمایه‌گذاری گسترده «شوینده» در محصولات شیمیایی

وی تاکید کرد:بسیاری از کارشناسان و فعالان، بازار سرمایه ایران را به کشورهای توسعه‌یافته مقایسه می‌کنند و اذعان دارند که در بازارهای سهام دنیا وضعیتی به نام توقف طولانی‌مدت وجود ندارد!اما سازمان بورس در مدت اخیر قوانین و مقررات دقیق و جامعی برای توقف‌ها لحاظ کرده که هدف اصلی‌اش فشار به ناشران برای شفاف‌تر شدن و صیانت از حقوق سهامداران جزء است. بر همین اساس فهرست بلندبالای 30 نماد با توقف نسبتاً طولانی اکنون به 5 نماد تقلیل یافته است. در آخرین فهرست پنج نماد وجود دارند که توقف آن‌ها مربوط به سال‌های ۱۳۹۵ یا ۱۳۹۶ است. مابقی توقف‌های این فهرست مربوط به سال جاری است. دلایل توقف ذکرشده از سوی سازمان شامل مجمع عمومی فوق‌العاده یا سالیانه و افشای اطلاعات بااهمیت است.5 نماد با توقف‌های طولانی‌مدت عبارت‌اند از: های وب از 21 آذر 1396، شرکت کنتور سازی ایران از تاریخ ۱۳ شهریور ۱۳۹۵، بانک پاسارگاد از تاریخ ۲ آذرماه ۱۳۹۵، سرمایه‌گذاری ملت از ۲۱ اسفندماه ۱۳۹۶ و صنایع آذر آب از ۳ تیرماه ۱۳۹۶.

تحلیل گر کارگزاری افتصاد بیدار اشاره کرد:بر اساس قوانین سازمان بورس، سه نوع توقف وجود دارد. نوع اول توقف مربوط به انتشار اطلاعات بااهمیت توسط شرکت است که مشتمل بر دو نوع الف و ب است. تفاوت این دو حالت در نوع دامنه بازگشایی سهام است. در نوع «الف» اطلاعات بازگشایی فردای ارائه اطلاعات است و در نوع «ب» ۶۰ دقیقه پس از ارسال اطلاعات. تعلیق نماد نیز زمانی رخ می‌دهد که ناشر اطلاعات را ارائه نکرده و برای الزام جهت افشای اطلاعات نماد تعلیق می‌شود. از منظر سازمان بورس این رویه برای صیانت از حقوق سهامداران و فشار برای شرکت جهت شفاف‌سازی است. شرکتی که گزارش‌های مالی شفافی ندارد می‌تواند باعث تضییع حقوق سهامداران شود، به همین جهت به نظر می‌رسد رویه سازمان بورس در بستن این نمادها جهت فشار به ناشر جهت اصلاح ساختار گزارش دهی مناسب و درست ارزیابی می‌شود؛ اما مشکل این است که هدف تنبیه سهامدار عمده و مدیریتی است اما این قوانین به خسران سهامدار جز منتج شده است. امید است سازمان بورس بتواند راه‌حلی منطقی برای جلوگیری از آسیب رسیدن به سهامداران جز پیش‌بینی کند.

بیشتر بخوانید:  عایدی سهامداران از برند خودرو