سیاست و اقتصاد

ظرفیت‌های تازه همکاری ایران و کوبا

به گزارش بورس امروز؛ رییس اتاق بازرگانی ایران با تشریح نتایج سفر هیات تجاری کشورمان به کوبا در حاشیه نمایشگاه بین‌المللی هاوانا ۲۰۲۵، اعلام کرد که بررسی‌های میدانی از نمایشگاه و دیدار با مقامات این کشور، تصویر دقیق‌تری از نیازهای اقتصادی و ظرفیت‌های بازار کوبا به دست داده و نقشه‌ای واقع‌بینانه برای توسعه روابط تجاری دو کشور ترسیم کرده است.

به گفته او، استقبال مثبت رییس‌جمهور کوبا و وزرای صنعت، تجارت داخلی و تجارت خارجی این کشور از کیفیت و تنوع محصولات ایرانی نشان می‌دهد که بازار کوبا برای عرضه برندهای ایرانی—به‌ویژه در حوزه صنایع غذایی، پوشاک، کفش و کالاهای مصرفی مانند لاستیک و باتری—آمادگی بالایی دارد.

در بخش تحولات ساختاری، رییس اتاق ایران تأکید کرد که استمرار تحریم‌های اقتصادی سیمای کوبا را به‌شدت تحت تأثیر قرار داده و موجب فرسودگی گسترده شهری، تعطیلی کارخانه‌ها و رکود عمیق تولید شده است. او افزود که کوبا برای توسعه گردشگری و بازآفرینی شهری به یک نهضت عمرانی گسترده نیاز دارد و این موضوع، فرصت مهمی برای ورود شرکت‌های ایرانی در حوزه صادرات خدمات فنی و مهندسی ایجاد می‌کند.

او با اشاره به افول صنعت شکر کوبا—که زمانی بزرگ‌ترین صادرکننده شکر جهان بود—گفت تعطیلی واحدهای نیشکر این کشور فضای جدیدی برای سرمایه‌گذاری ایرانی ایجاد کرده است. علاوه بر این، شرایط اقتصادی کوبا و پیامدهای طولانی‌مدت تحریم‌ها در این کشور به مراتب شدیدتر از ایران بوده که به‌گفته او باید درس‌آموز سیاست‌گذاران باشد؛ هم در پرهیز از الگوهای ناکارآمد سوسیالیستی و هم در ضرورت تقویت توسعه‌گرایی و بخش خصوصی.

در بخش توافقات، رییس اتاق ایران اعلام کرد که مقامات کوبا آمادگی خود را برای پذیرش شرکت‌های معتبر ایرانی و فراهم‌سازی بستر بازاریابی مستقیم در بازار کوبا اعلام کرده‌اند. همچنین مقرر شده اتاق ایران مسیر کاهش ریسک سرمایه‌گذاری و تضمین بازگشت سرمایه را با طرف کوبایی دنبال کند. وزیر تجارت خارجی کوبا نیز تأکید کرده که درهای کشورش به‌طور کامل به روی بازرگانان ایرانی باز است و دولت این کشور ریسک فعالیت آنها را به حداقل خواهد رساند.

یکی از مهم‌ترین پیشنهادهای طرف کوبایی، ایجاد یک کشت‌وصنعت مشترک نیشکر است که شامل احداث کارخانه تولید شکر و کشت نیشکر در اراضی اطراف آن خواهد بود؛ پروژه‌ای که می‌تواند به‌صورت شراکتی یا سرمایه‌گذاری مستقیم توسط شرکت‌های ایرانی انجام شود. همچنین قرار شد فهرست صنایع راکد کوبا برای بررسی امکان احیا و جذب سرمایه‌گذار ایرانی ارائه شود.

او با بیان رویکرد مثبت دولتمردان کوبایی، اظهار داشت که توسعه صادرات ایران به کوبا حتی در کوتاه‌مدت نیز قابل دستیابی است. در این سفر همچنین کمک‌های انسان‌دوستانه اتاق ایران—including خرید بیش از ۸ تن برنج برای طوفان‌زدگان شرق کوبا و ارسال دو هزار جفت کفش برای نیازمندان—با هماهنگی سفارت ایران در هاوانا انجام شد.

رییس اتاق ایران در پایان ابراز امیدواری کرد که با تداوم دیپلماسی اقتصادی فعال، زمینه برای گسترش تجارت ایران و کوبا بیش از پیش فراهم شود و این همکاری می‌تواند الگوی مناسبی برای تعامل با سایر کشورهایی باشد که تحت فشار تحریم‌های بین‌المللی قرار دارند.

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا