چرا عرضه اولیه باید بخریم؟

علت استقبال سرمایه گذاران در بورس از عرضه‌های اولیه این است که قیمت سهام شرکت‌هایی که برای اولین‌بار در بازار بورس یا فرابورس عرضه می‌شوند معمولاً در کوتاه‌مدت رشد مناسبی دارد و سودآور هستند،  همین موضوع باعث می‌شود سهامداران با خرید سهام این شرکت‌ها بازدهی مناسبی در کوتاه‌ مدت داشته باشند.

جدول بازدهی عرضه اولیه های سال 99

در این قسمت می توانید لیست تمام عرضه اولیه های امسال را به همراه آخرین قیمت و درصد بازدهی سهم را مشاهده کنید. برای اطلاع از آخرین اخبار و اطلاعات از صفحه اخبار عرضه اولیه بازدید نمائید.

نام شرکتنمادمیزان مشارکتزمان عرضهقیمت عرضهقیمت تعدیل شدهقیمت فعلیدرصد بازدهی تا الان
شرکت سرمایه گذاری صبا تامینصبا۲۰ فروردین۱۲,۰۰۰۴,۰۰۰۱۰,۶۰۵165%
شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعیشستا۲۷ فروردین۸,۶۰۰۸,۶۰۰۳۷,۱۴۰332%
شیر پاستوریزه پگاه گیلانغگیلا۱۰ اردیبهشت۱۲,۵۰۷۱۲,۵۰۷۱۵,۳۷۹23%
شرکت مجتمع صنایع لاستیک یزدپیزد۳۱ اردیبهشت۴۰,۳۵۳۴۰,۳۵۳۱۱۱,۰۰۵175%
شرکت پلیمر آریاساسولآریا۷ خرداد۶۵,۱۱۹۶۵,۱۱۹۱۸۰,۵۴۱177%
شرکت سرمایه گذاری پویاوپویا۴ تیر۴,۱۰۰۴,۱۰۰۱۲,۷۷۳212%
شرکت سرمایه گذاری سیمان تامینسیتا۱۱ تیر۱۵,۷۵۰۱۵,۷۵۰۲۱,۰۴۰34%
 لیزینگ پارسیانولپارس۱۸ تیر۳,۲۰۰۳,۲۰۰۳,۸۹۰22%
رایان هم افزارافزا۲۴ تیر۲۵,۰۰۰۲۵,۰۰۰۲۸,۸۲۷15%
تولید نیروی برق آبادانآبادا۱ مرداد۱۵,۵۰۰۱۵,۵۰۰۲۶,۲۳۰69%
صنعتی زر ماکارونغزر۸ مرداد۳۹,۷۵۰۳۹,۷۵۰۶۹,۴۰۰75%
توسعه مسیر برق گیلانبگیلان۸ مرداد۲۴,۰۰۰۲۴,۰۰۰۳۵,۸۳۰49%
شرکت پتروشیمی ارومیهشاروم۱۴ مرداد۶,۳۰۰۶,۳۰۰۱۳,۴۲۱113%
تامین سرمایه امینامین۱۵ مرداد۱۰,۴۰۰۱۰,۴۰۰۱۴,۹۵۰44%
شرکت کشاورزی و دامپروری ملارد شیرزملارد۲۱ مرداد۲۱,۰۰۰۲۱,۰۰۰۴۰,۵۵۱93%
بهساز کاشانه تهرانثبهساز۲۲ مرداد۲,۲۰۰۲,۲۰۰۴,۶۸۰113%
شرکت تهیه توزیع غذای دنا آفرین فدکگدنا۲۸ مرداد۶,۰۰۰۶,۰۰۰۶,۲۰۸3%
شرکت برق و انرژی پیوند گستر پارسبپیوند۱۱ شهریور۱۸,۵۰۰۱۸,۵۰۰۲۹,۹۴۹62%
توسعه و عمران امیدثامید۱۹ شهریور۱,۷۵۰۱,۷۵۰۲,۳۲۰33%
سرمایه گذاری گروه مالی سپهر صادراتوسپهر۳۰ شهریور۱۰,۱۰۰۱۰,۱۰۰********
لیزینگ اقتصاد نویننامشخصنامشخص************
سپید ماکیاننامشخصنامشخص************
لیزینگ کارآفریننامشخصنامشخص************
اصفهان کشنامشخصنامشخص************
فن آوا کارترکارتنامشخص************
شرکت نفت جیشجینامشخص************
شیمی بافتنامشخصنامشخص************
صنایع چوب خزر کاسپینچخزرنامشخص************
بارز کردستاننامشخصنامشخص************
پتروشیمی بندر امامنامشخصنامشخص************
شرکت پتروشیمی بوعلی سینابوعلینامشخص************
صنعت غذایی کوروشنامشخصنامشخص************
تولید نیروی جنوب غرب صبابصبانامشخص************
پتروشیمی مرواریدپترومرواریدنامشخص************
ایمن خودرو شرقخیمننامشخص************
ترانسفورماتور توزیع زنگانبرانسفونامشخص************
پتروشیمی ایلامنامشخصنامشخص************
راه آهن حمل و نقلحرآهننامشخص************
تامین سرمایه تمدننامشخصنامشخص************

 

عرضه اولیه چیست؟

در ابتدا می خواهیم به زبان ساده تر به تعریف عرضه اولیه بپردازیم، که چرا تا این اندازه برای سرمایه گذاران جذاب و  مهم است و در بیشتر مواقع سودآور است.
عرضه اولیه مخفف کلمه ipo معادل اصطلاح initial public offering می باشد.

منظور از آن یعنی یک شرکت تاکنون در بازار سرمایه نبوده و برای اولین بار قسمتی از سهام شرکت خود را در بورس به صوت عمومی عرضه می کند که در اصطلاح به آن عرضه اولیه می گویند.
در واقع با عرضه‌های اولیه سهام یک شرکت در بازار بورس، آن شرکت از حالت سهامی خاص خارج و به یک شرکت سهامی عام تبدیل می‌شود و بعد از آن همه مردم می‌توانند سهام آن شرکت را از طریق بازار بورس خریدوفروش کنند.

چطور عرضه اولیه بخریم؟

برای اینکه عرضه اولیه را خریداری کنیم راه های متنوعی وجود دارد، در بازار بورس ایران عرضه اولیه وقتی وارد بازار می شد با توجه به زمانی که وارد شده بود به حراج گذاشته می شد.
بنابراین ابتدا قیمت گذاری صورت می گیرد بدون اینکه سهامدار اصلی در تعیین این قیمت گذاری نقشی داشته باشد.بعد از قیمت گذاری تعداد سهام به بازار بورس عرضه می شود، قیمت هر سهم مشخص شده و ساعاتی نیز برای عرضه ان تعیین می شود.
به طور مثال بازار اعلام می کند که سهام یک شرکت در یک ساعت تعیین شده شروع می شود و هر سرمایه گذار می تواند ان تعداد سهم بخرد. سرمایه گذاران با قیمت مشخص شده و تعداد تخصیص یافته برای هر فرد عرضه اولیه یک شرکتی را خریداری می کنند.
پس در این روش قیمت و زمان و حجم مورد نظر برای خرید سهام عرضه مشخص است و فقط شما به عنوان کاربر بورس باید آن را در همان زمان تعیین شده خریداری کنید.هر فردی زودتر بتواند ثبت اطلاعات کند قطعا تعداد مورد نظر را خریداری می کند. این یک روش قدیمی است که قبلا بیشتر بر بازار بورس ایران حاکم بود.
. اما مدتی است که روش خرید عرضه اولیه به روش بوک بیلدینگ تغییر پیدا کرده است
این روش نسبت به روش قبلی جدیدتر بوده و به تازگی معرفی شده است  . تفاوت این روش با روش ثبت سفارش در این است که در روش بوک بیلدینگ دیگر اولویت زمانی مد نظر نمی باشد بلکه اولویت قیمتی مد نظر است .
روش خرید در این حالت به این صورت می باشد که تعداد مشخصی از سهام شرکت در بازه قیمتی مشخصی ارائه می شود و خریدار مختار است تا قیمت مورد نظر خود را در بازه قیمتی تعیین شده انتخاب کند ، اما در آخر اولویت با کسانی است که بیشترین قیمت را پیشنهاد داده اند و سهام شرکت به تعداد مساوی بین این افراد تقسیم می شود

به طور مثال اگر شرکتی عرضه اولیه سهام خود را یک میلیون سهم و بازه قیمتی هر سهم را هزار ( 1000 ) تا دو هزار ( 2000 ) ریال تعیین کند ، در این صورت این تعداد سهام در بین افرادی که بیشترین قیمت را پیشنهاد داده اند به صورت مساوی تقسیم می شود

 

چرا خرید عرضه اولیه همیشه سود ده است؟؟

تقریبا اکثر افرادی که در بورس فعالیت دارند می دانند که وقتی عرضه اولیه بخرند قطعا سود خواهند کرد،البته تجربیات نیز نشان می دهد که این امر کاملا درست است. شاید هر عرضه اولیه دارای سودی 30 درصدی باشد و این برای سرمایه گذاران بسیار عالی است.این سود در اصل یک سود صد درصدی است که البته گاهی تا این حدود نیز خواهد رسید

تجربه نشان داده است که عرضه اولیه سهام ها غالباً سود ده می باشند و این امر به این دلیل است که شرکت ها معمولاً سهام های خود را با قیمتی کمتر از ارزش ذاتی سهام قیمت گذاری می کنند ، در نتیجه این امر ، غالباً این سهم ها با افزایش قیمت و به طبع آن افزایش سود دهی مواجه هستند

عرضه‌ی اولیه وقتی می‌خواهد صورت بگیرد یک سری تحلیلگر آنها را بررسی می‌کنند و آن شرکت را از نظر قیمت ارزش‌گذاری می‌کنند و متوجه می‌شوند که مثلا قیمت هر سهم این شرکت ۱۰۰۰ تومان ارزش دارد ولی می‌گویند ما با این شرایط خریدار نیستیم،اگر این قیمت را ارزانتر بدهید می‌خریم

خود این شرکت هم این تحلیل‌ها را راجع به قیمت سهام خودش می‌داند اصولا برای اینکه از عرضه‌های اولیه استقبال بشود آنها هم حاضر‌اند قیمت سهام خود را یک مقداری پایین‌تر از ارزش واقعی خودشان بدهند و به فروش برسانند

از آنجایی که در طول زمان عرضه های اولیه بسیاری در بازار بورس و یا فرابورس ارائه شده و در اکثر این عرضه ها شاهد درصد سود بالای سهامداران این شرکت ها بوده ایم در نتیجه باعث شده است تا عرضه های اولیه درجه محبوبیت بالایی در بین افراد فعال در بازار بورس و یا فرابورس داشته باشند.

همانند عرضه اولیه سهام شرکت ها صندوق های سرمایه گذاری موجود در بازار بورس نیز از سود تقریباً تضمین شده ای برخوردار می باشند ، از جمله ی این صندوق ها می توان به صندوق دارا دوم اشاره کرد که با توجه به شرایط موجود و همچنین نماد های تشکیل دهنده این صندوق می توان انتظار کسب سود بالا از این صندوق ها را داشت.

مقدار سود عرضه اولیه چقدر است؟؟

چیزی که آمار و مشاهدات نشان می دهد، حاکی از آن است سهام خیلی از شرکت ها که در سال های اخیر در بازار سرمایه ایران عرضه اولیه شده بودند در عرض مدت کوتاهی بعد از عرضه اولیه بیشتر از ۳۰ درصد بازدهی داشته اند در واقع سود سهام عرضه اولیه های بورس در این سه سالی گذشت رشد خوبی کرد و جمع سود عرضه اولیه سال ۹۸ بیشتر از ۴ میلیون تومان بوده است، به همین خاطر است که خرید عرضه اولیه ها یکی از جذاب ترین و همچنین مطمئن ترین سرمایه گذاری ها در بورس به حساب می آید.
بنابراین سود عرضه اولیه سهام طی چند روز معاملاتی نخستین، می تواند تا 30 درصد و حتی گاهی بیشتر نیز پیش برود.

عوامل تأثیر گذار بر میزان سود عرضه اولیه

اینکه عرضه اولیه چقدر سود دارد بستگی به میزان رشد قیمت سهم پس از عرضه اولیه دارد. این که عرضه اولیه چقدر سود می دهد به عوامل زیر بستگی دارد:

1-عوامل محیطی: عواملی هستند که در اختیار شرکت نیستند اما روی قیمت سهم تاثیر می گذارند مانند عوامل سیاسی کشور، وضعیت اقتصادی جهان و ایران، بودجه سالانه کشور، سیاست‌های کلان پولی، مالی، ارزی و نرخ تورم و غیره.

2-عوامل مرتبط با صنعت: قوانین و مقررات وضع شده در خصوص یک صنعت خاص می تواند روی قیمت و سودآوری عرضه اولیه تاثیر بگذارد. به عنوان مثال اگر یک عرضه اولیه از صنعت پتروشیمی داشته باشیم و قوانین موجود مربوط به صنعت پتروشیمی به نفع این صنعت باشد می توان انتظار رشد سود بیشتری داشت.

3-میزان انحصار محصول: هر چقدر محصول تولید شده منحصر به فرد تر باشد و رقبای کمتری داشته باشد امکان سودآوری آن بیشتر خواهد بود. بنابراین اگر می خواهید بدانید سود عرضه اولیه ای که قصد خرید آن را دارید حدودا چقدر است به این موضوع نیز توجه کنید.
4-تعداد سهام عرضه شده: هرچقدر تعداد عرضه اولیه کمتری به هر فرد تخصیص یابد تعداد فروشندگان کمتر خواهد بود.

5-رفتار سهامدار عمده: اگر سهامدار عمده پس از عرضه اولیه، سهام دیگری عرضه نکند معمولا سهام رشد بیشتری می‌کند.