سپرده های کوتاه مدت در راه بورس
سحر فرهمندی،رئیس اداره صندوق های سرمایه گذاری تامین سرمایه نوین،در گفتگو با خبرنگار بورس امروز،به بررسی سپرده های کوتاه مدت در راه بورس پرداخت. رئیس اداره صندوق های سرمایه گذاری تامین سرمایه نوین گفت:صندوق های سرمایه گذاری یکی از نهادهای مالی هستند که از سال گذشته تاکنون توانسته رشد چشمگیری از نظر حجم دارایی ها […]
سحر فرهمندی،رئیس اداره صندوق های سرمایه گذاری تامین سرمایه نوین،در گفتگو با خبرنگار بورس امروز،به بررسی سپرده های کوتاه مدت در راه بورس پرداخت.
رئیس اداره صندوق های سرمایه گذاری تامین سرمایه نوین گفت:صندوق های سرمایه گذاری یکی از نهادهای مالی هستند که از سال گذشته تاکنون توانسته رشد چشمگیری از نظر حجم دارایی ها داشته باشند به طوریکه در کی سال گذشته با افزایش بالغ بر ۸۴۰ هزار میلیارد ریالی از نقدینگی، موفق به دستیابی به دارایی ۱۲۷۰ هزار میلیارد ریالی شده اند. لازم به ذکر است بالغ بر ۹۸ درصد از حجم صندوق های سرمایه گذاری فعال در کشور را صندوق های با درآمد ثابت تشکیل داده اند.
وی افزود:با مروری بر پرتفوی این نوع از صندوق ها در می یابیم که به طور میانگین ۷۶ درصد از دارایی های صندوق ها به سرمایه گذاری در سپرده بانکی، ۲۲ درصد از دارایی ها به سرمایه گذاری در انواع اوراق مشارکت و حدود ۲ درصد از دارایی ها به سرمایه گذاری در سهام شرکتهای بورسی و فرابورسی اختصاص یافته است. همچنین با مروری بر ۲۰ صندوق با درآمد برتر از نظر حجم دارایی ها این نتیجه حادث می شود که واحدهای سرمایه گذاری این صندوق ها از طریق شعب بانک های تجاری به فروش می رسد و سمت مدیریت ثبت بر عهده بانک ها و مؤسسات مالی و اعتباری قرار دارد.
فرهمندی ادامه داد:وقوع این مسأله از کی سال گذشته که منجر به ۳۲ میلیارد دلاری شدن حجم صندوق های سرمایه گذاری شده است، را بی شک مرهون سیل عظیم مشتریان بازار پول و بانک های تجاری به بازار سرمایه هستیم. در این بین سازمان بورس و اوراق بهادار ابلاغیه ای مبنی بر عدم تأسیس صندوق های سرمایه گذاری تنها در اوراق بهادار با درآمد منتشر و همچنین تمدید مجوز فعالیت و افزایش سقف صندوق های کنونی را نیز منوط به تغییر نوع صندوق کرده است. همچنین سرمایه گذاری حداقل ۵ درصدی در” سهام، حق تقدم سهام و قرارداد اختیار معامله سهام پذیرفته شده در بورس تهران یا بازار اول و دوم فرابورس ایران و گواهی سپرده کالایی پذیرفته شده در بورس ” الزام شده است.
رئیس اداره صندوق های سرمایه گذاری تامین سرمایه نوین خاطره نشان کرد:در صورت اجرایی شدن این ابلاغیه و با توجه به فرصت سه ماهه اعطا شده به مدیران صندوق های سرمایه گذاری، بین ۴۰ تا ۶۰ هزار میلیارد ریال نقدینگی وارد بازار سرمایه می شود (بر اساس حجم فعلی صندوق های با درآمد ثابت).اما از طرف دیگر با توجه به اینکه اکثر مشتریان صندوق های سرمایه گذاری با درآمد ثابت با فرض کم ریسک بودن این نهاد مالی و درآمد ثابت بودن به آن ورود کرده اند و همچنین یکی از ویژگی های بارز این صندوق ها شباهت آن به حساب های سپرده کوتاه مدت از نظر محاسبه سود و همچنین واریز
وجه ابطال است.
وی در انتها گفت:در صورت تغییر نوع صندوق این مهم دیگر قابلیت اجرا نخواهد داشت. با توجه به مطالب ارائه شده و قابل درک بودن نگرانی های سازمان بورس و اوراق بهادار در خصوص وضعیت بازار سرمایه، به نظر می رسد این شیوه به طور موقت حجم معاملات را در بازار افزایش خواهد داد و از طرف دیگر ممکن است شاهد کاهش رشد حجم صندوق های با درآمد ثابت و برگشت به گذشته باشیم.