گریز از بدهی های ارزی در بورس
فرهنگ حسینی،کارشناس بازار سرمایه در رابطه با دهی های ارزی در بورس با خبرنگار بورس امروز به گفتگو پرداخت. حسینی عنوان کرد: اقتصاد ایران پس از ۴ سال تورم تک رقمی و مدیریت قیمت دلار،از اواسط سال ۹۶ شاهد رشد خزنده دلار بود و سال ۹۷ را با دلار بیش از ۵ هزار تومانی آغاز کرد. […]
فرهنگ حسینی،کارشناس بازار سرمایه در رابطه با دهی های ارزی در بورس با خبرنگار بورس امروز به گفتگو پرداخت.
حسینی عنوان کرد: اقتصاد ایران پس از ۴ سال تورم تک رقمی و مدیریت قیمت دلار،از اواسط سال ۹۶ شاهد رشد خزنده دلار بود و سال ۹۷ را با دلار بیش از ۵ هزار تومانی آغاز کرد. پس از کش و قوس ها و تصمیمات متفاوت اکنون دلارهای متفاوتی از ۸ تا ۱۴ هزار تومانی در اقتصاد کشور وجود دارد. فارغ از دلایل و عوامل این رشد، بازار ارز تاثیر قابل توجه و مستقیمی بر سایر بازارها و اقتصاد کشور دارد. تک نرخی سازی دلار ۴۲۰۰ تومانی و همچنین سیاست های مرتبط با آن و محدودیت های سنگین بر مبادله ی دلار، هر چند توانست به صورت موقت مانع از رشد دلار شود، اما به سرعت از دستور خارج شد و بازار به نظام قبلی بازگشت.
کارشناس بازارسرمایه اضافه کرد:رشد دلار،اثر تورمی شدیدی بر تورم تولید کننده داشته و سبب رشد آن و همچنین تورم مصرف کننده می گردد که اکنون آثار آن در افزایش قیمت ها و کمبود برخی از کالاها با دلایل مختلف مشهود است. قیمت های جهانی کامودیتی از جمله نفت،فلزات پایه و آهنی نیز رشد قابل توجهی در سال گذشته داشته است.فولاد و مس به اوج قیمتی خود در ۵ سال گذشته نزدیک شده و نفت و محصولات پتروشیمی به سقف های قبلی نزدیک شده اند. دو عامل رشد دلار و رشد تورم، سبب افزایش قیمت فروش شرکت ها می گردد و با حفظ حاشیه سود، منجر به افزایش سود اسمی شرکت ها متناسب با افزایش قیمت دلار و تورم می گردد.
حسینی در ادامه اشاره کرد:از سوی دیگر، پتانسیل شناسایی سود ناشی از موجودی کالا امکان شناسایی تورمی را برای شرکت ها فراهم می سازد. علاوه بر این دو عامل، سود شرکت های صادراتی نیز تحت تاثیر افزایش قیمت های جهانی اشاره شده، رشد داشته است. از سوی دیگر،رشد دلار سبب کاهش ارزش بدهی های ریالی شرکت ها گردیده و حتی راه گریز برای تبدیل بدهی ارزی به ریالی با نرخ های قبلی نیز فراهم گردیده است. این درحالیست که ارزش دلاری شرکت ها در عمل تغییر چندانی نبایستی داشته باشد. لذا به نظر می رسد که این عامل اثر خود را علاوه بر سود و فروش در اثر جایگزینی نیز نمایان می شود و منجر به اقبال به بازار سرمایه و به تبع آن رشد بازار گردد.
وی در انتها افزود:تجربه های قبلی رشد دلار و افزایش تورم نیز نشان داده که بازار سرمایه با یک وقفه کوتاه مدت می تواند آن را پوشش دهد و این فرصت را برای سرمایه گذاران هوشمند برای چرخش از بازار دلار و سکه به سهام و همچنین استفاده از این فرصت جاماندگی در مقابل کاهش ارزش پول ملی فراهم آورد. در مجموع به نظر می رسد رشد فعلی بازار منطقی و تحت تاثیر کاهش ارزش پول و تورم بوده و حفظ کننده ارزش و ثروت افراد خواهد بود. با این حال، استراتژی سرمایه گذاری در این شرایط، بسته به چرخه صنایع است و در عین حال، استراتژی اهرم و بدهی ریالی در این شرایط می تواند موثر واقع شود.