افزایش نرخ بهره تنها ابزار اقتصادهای نوظهور برای مقابله با رشد ارزش دلار
مسعود عبدیزدان،کارشناس بازار سرمایه در رابطه با راههای مقابله با رشد ارزش دلار به گفتگو پرداخت. عبد یزدان گفت:افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو آمریکا،تنش های تجاری میان اقتصادهای بزرگ دنیا،و تحریم های ایالات متحده علیه بسیاری از کشورها باعث شده تا شبهات بسیاری در بازارهای مالی بین المللی به وجود آید.در پاسخ به این شرایط،بانکهای […]
مسعود عبدیزدان،کارشناس بازار سرمایه در رابطه با راههای مقابله با رشد ارزش دلار به گفتگو پرداخت.
عبد یزدان گفت:افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو آمریکا،تنش های تجاری میان اقتصادهای بزرگ دنیا،و تحریم های ایالات متحده علیه بسیاری از کشورها باعث شده تا شبهات بسیاری در بازارهای مالی بین المللی به وجود آید.در پاسخ به این شرایط،بانکهای مرکزی در اقتصادهای نوظهور نرخ بهره خود را به اجبار افزایش داده اند تا بر چالش موجود غلبه کنند.
وی افزود:در روز چهارشنبه هفته گذشته،بازارهای پولی در اقتصادهای نوظهور بیشترین افت یکروزه خود را تجربه نمودند و ارزش اکثر ارزهای بین المللی در برابر دلار کاهش یافت.لیر ترکیه مهمترین عامل نوسانات در بازارها معرفی شد. اگرچه لیر بخشی از کاهش بی سابقه خود را تا روز جمعه بازیابی نمود، با این حال شاخص FTSE برای بازارهای نوظهور تنها در روز چهارشنبه ۲٫۲ درصد سقوط نمود.این شاخص تا به امروز از بالاترین میزان خود در ژانویه در حدود ۲۰ درصد افت داشته است.
کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد:در طی ماه های گذشته، افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو و تقویت دلار در برابر ارزهای بین_المللی باعث کاهش جذابیت بازارهای نوظهور برای سرمایه گذاران شده است.
این موضوع برای کشورهایی مانند آرژانتین و ترکیه که وابستگی زیادی به ورود سرمایه به کشور دارند گران تمام شده و باعث کاهش ارزش پول ملی و افزایش نرخ بازدهی اوراق قرضه آنها شده است.
وی اضافه کرد:بازار کامودیتی ها نیز از این نوسانات بی بهره نمانده و به عنوان مثال مس در معاملات بورس فلزات لندن به پایین ترین سطح از نوامبر ۲۰۱۶ رسید.در پاسخ به سقوط ازاد ارزش پول ملی، بازارهای نوظهور سیاست رشد نرخ بهره را در پیش گرفتند. برای مثال،آرژانتین نرخ بهره بانکی خود را از ۴۰ به ۴۵ درصد افزایش داد و قول داد این نرخ تا اواخر اکتبر حفظ شود.
عبدیزدان اشاره کرد:این چهارمین افزایش نرخ بهره بانک مرکزی آرژانتین از اواخر آوریل می باشد و آرژانتین را به کشوری با بالاترین نرخ بهره بدل نموده است.اندونزی دیگر کشوری بود که افزایش نرخ بهره را در دستور کار قرار داد و هم اکنون نرخ بهره ۵٫۵ درصد را در کشور دارد. همچنین، روسیه علیرغم کاهش نرخ بهره در سال جاری، احتمال می رود با تداوم ارزش روبل نسبت به دلار به افزایش مجدد نرخ بهره اقدام نماید.از طرفی، بانک مرکزی ترکیه هم تحت فشار بسیار زیادی برای رشد نرخ بهره می باشد.با این حال،اردوغان علیرغم افت ۴۰ درصدی ارزش لیر از ابتدای سال، اعتقاد راسخ به نگهداری نرخ در محدوده فعلی دارد.اما شرایط ترکیه به خوبی روسیه نیست، چرا که طی ۱۰ سال گذشته ترکها برای توسعه سریع کشور خود حجم زیادی از بدهی خارجی را برای خود به ارمغان آورده اند.
کارشناس بازار سرمایه در انتها گفت:حال با تضعیف ارزش لیر،بانک مرکزی ترکیه در شرایط بحرانی قرار گرفته است. از این رو، در صورتی که شرایط سیاسی میان ترکیه و امریکا بهبود پیدا نکند، می توان انتظار وقوع بحران و سرایت آن به دیگر بازارهای توسعه یافته و در حال توسعه را داشت.