۴ راهکار برای بهبود ذخایر سنگ آهن در کشور
دبیر انجمن سنگ آهن معتقد است: در حال حاضر چالش های قیمتی در حوزه سنگ آهن وجود دارد اما اگر بتوان با اصلاحات آن، هزینه بیشتری برای فرآوری سنگ آهن در نظر گرفت، می توان برنامه کاهش حد عیار را اجرا کرد. در نتیجه ذخایر معادن کشور افزایش یافته بهره گیری معادن در جهت استفاده بهینه از منابع طبیعی کشور، به شکل چشمگیری تغییر می کند.
سعید عسکرزاده در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، درباره عرضه سنگ آهن در بورس کالا گفت: مدت زیادی به دنیال عرضه سنگ آهن در بورس کالا بودیم با این حال به خاطر تنوع بسیار بالای این محصول و نبود امکان تعیین قیمت پایه، در مذاکرات با بن بست روبرو می شدیم.
وی افزود: در این شرایط باید فرایندهای قیمت گذاری و سهمیه بندی تغییر می کرد.
عرضه گندله و کنسانتره اولین گام برای ورود سنگ آهن به بورس کالا
دبیرانجمن سنگ آهن با اشاره به مشکلات عرضه سنگ آهن در بورس کالا، گفت: همانطور که گفتم سنگ آهن به دلیل اینکه ماده خام است و به کالایی عرضه نشده، برای عرضه در بورس کالا مناسب نیست. آنچه در بورس می تواند عرضه شود، کالا است که استانداردهای مورد نیاز را داشته باشند تا دیگر نیازی به شرح محصول نباشد.
عسکرزاده با اشاره به عرضه گندله و کنسانتره در بورس کالا، ادامه داد: همین امر منجر شد تاسال گذشته، در مذاکرات با سازمان بورس، علل حساب محصولاتی مانند کنسانتره و گندله در بورس کالا به صورت مستمر عرضه شوند تا از ظرفیت بورس در کشف قیمت، شفاف سازی و یافتن نقطه تلاقی عرضه و تقاضا استفاده شود.
وی افزود: همچنین در پی مذاکرات با شرکت بورس کالای ایران در سال گذشته، تفاهم نامه خوبی به امضا رسید تا واحدهای تولیدی محصولات خود را در بورس کالا عرضه کنند.
سامانه شفاف معاملاتی با مدل مزایده محور برای عرضه سنگ آهن
دبیر انجمن سنگ آهن با بیان اینکه مسئله عرضه سنگ آهن در بورس کالا همچنان روی میز است، تصریح کرد: انجمن سنگ آهن مسئله سامانه شفاف معاملاتی را برای عرضه سنگ آهن در بورس کالا مطرح کرد تا از این طریق بتوان این محصول را در بورس کالا عرضه کرد.
عسکرزاده در این خصوص توضیح داد: در این حالت سنگ آهن کاملا شفاف در مدل مزایده محور انجام می شود. تفاوت این نوع معامله با مدل گذشته در این است که مزایده به صورت متمرکز انجام می شود.
وی با اشاره به مشارکت شرکت بورس کالا در ورود سنگ آهن به بازار بورس کالا، اضافه کرد: شرکت بورس کالای ایران با مشکلات پیش روی عرضه سنگ آهن آشنا بود. در همین راستا نیز پیشنهاد حراج باز را مطرح کرد. این پیشنهاد کاربرد مناسبی برای معادن بزرگ داشت. در این مدل معادن شناخته شده، در صورت امکان اعتماد خریداران به آنها، نیاز به تعریف مدل جدید ندارند.
دبیر انجمن سنگ آهن ابراز امیدواری کرد: با عرضه سنگ آهن از سوی معادن و مجموعه های بزرگ در کنار عرضه گندله و کنسانتره، امیدواریم شرایط هر روز به سمت بهبود پیش برود.
عسکرزاده با اشاره به توافقات انجمن و بورس کالا، تشریح کرد: بر اساس توافقات، روزهای یکشنبه هر هفته به عنوان زمان عرضه سنگ آهن، گندله و کنسانتره انتخاب شده است.
وی یادآوری کرد: همچنین امیدواریم مباحث دیگری مانند استفاده از ظرفیت شعبه منطقه آزاد بورس کالا، در جهت رینگ صادراتی و سایر مواردی که در توافق با بورس کالا مطرح شده است، فراهم شود.
عرضه های کچاد اولین نمونه برای ایجاد انگیزه
دبیر انجمن سنگ آهن درباره عرضه اخیر گندله شرکت معدنی و صنعتی چادرملو، گفت: شرکت معدنی و صنعتی چادرملو در ابتدا گندله خود را مناسب عرضه در بورس کالا نمی دانست اما انجمن با برآوردهایی که داشت، زمینه عرضه این محصول را در این بازار مناسب دانست. در این راستا نیز چادرملو همکاری های خوبی با انجمن داشت و توانست مقداری از کنسانتره و گندله خود را در بورس کالا عرضه کند. امیدواریم این قدم، پیشگام باقی شرکت ها شود تا به صورت پیوسته به سمت بورس کالا حرکت کنند تا به ایده آل مورد نظر صنعت برسیم.
عسکرزاده با بیان اینکه هدف انجمن عرضه قابل قبول کنسانتره و گندله در بورس کالا است، عنوان کرد: در بازار بورس کالا، ما نمی توانیم قیمت پایه برای محصولات تعیین کنیم، بلکه در بورس کالا با توجه به عرضه و تقاضای محصول، کشف قیمت می شود. به عبارت دیگر قیمت توافقی بین خریدار و فروشنده می تواند مبنای معاملات دیگری نیز باشد. مهمترین کارکرد هر بازار بورسی در سراسر جهان، کشف قیمت در معاملات است.
۴ راهکار برای بهبود ذخایر سنگ آهن در کشور
دبیر انجمن سنگ آهن درباره کمبود سنگ آهن در کشور گفت: به عقیده بنده کمبود سنگ آهن و نگرانی های مربوط به نبود آن در سال های آتی، نظرات کارشناسی شده ای نیست.
عسکرزاده ۴ راهکار را برای بهبود ذخایر سنگ آهن در کشور برشمرد و گفت: کاهش میزان حد عیار، اصلاح قیمت سنگ آهن، افزودن ذخایر بزرگ در عمق زمین و بهبود فرآوری ذخایر غیرآهنی می توانند نگرانی های این حوزه را کاهش دهد.
عسکرزاده درباره کاهش میزان حد عیار سنگ آهن بیان کرد: میزان ذخیره سنگ آهن، بر اساس عیار فرضی(میزان دارا بودن آهن)، تخمین زده می شود. به عبارت دیگر آنچه در معدن استخراج می شود و تحت عنوان سنگ معدن شناخته می شود، با توجه به مسائل اقتصادی، عیارش دسته بندی می شود.
وی ادامه داد: به عبارتی در صورتی که عیار یک معدن، ۴۰ درصد تعیین می شود، سنگ آهن های استخراج شده با عیار ۳۵ درصد، قابلیت استفاده ندارند و باطله محسوب می شوند.
به گفته این کارشناس صنعت سنگ آهن، در صورتی شرایط تولید به گونه ای شود که با اصلاح حد عیار، می توان سنگ آهن های استخراج شده با عیار ۳۵ درصد را نیز وارد چرخه تولید کرد.
اصلاح قیمت ها انگیزه لازم برای سرمایه گذاری
دبیر انجمن سنگ آهن در خصوص اصلاح قیمت سنگ آهن توضیح داد: در حال حاضر چالش های قیمتی در حوزه سنگ آهن وجود دارد اما اگر بتوان با اصلاحات آن، هزینه بیشتری برای فرآوری سنگ آهن در نظر گرفت، می توان برنامه کاهش حد عیار را اجرا کرد. در نتیجه ذخایر معادن کشور افزایش یافته بهره گیری معادن در جهت استفاده بهینه از منابع طبیعی کشور، به شکل چشمگیری تغییر می کند.
عسکرزاده با بیان اینکه اصلاح قیمت ها می تواند تاثیر به سزایی در ایجاد انگیزه سرمایه گذاری در حوزه معادن باشد، افزود: فعالیت های زیربنایی معادن در حوزه پی جویی و اکتشاف با اصلاح قیمت ها می تواند رونق بگیرد و سرمایه گذاران را به این حوزه جذب می کند. در نتیجه می توان از معادن حمایت کرد تا علاوه بر استخراج بهینه از معادن فعلی خود، به دنبال کشف معادن جدید نیز بروند.
وی یکی دیگر از مزیت های اصلاح قیمت سنگ آهن را افزایش قابل توجه سنگ آهن در کشور دانست.
ذخایر غیرآهنی می توانند به توسعه آهن و فولاد کمک کنند
دبیر انجمن سنگ آهن سومین راهکار افزایش ذخایر سنگ آهن در کشور را برشمرد: در صورتی که شرایط قیمت سنگ آهن، به صرفه شود، استخراج معادن زیرزمین سنگ آهن به ظرفیت کل کشور افزوده می شود زیرا در کشور ذخایر معدنی در عمق های بیشتر وجود دارد که می توان آن را ذخایری بزرگ و جدی برای صنعت دانست.
عسکرزاده در پایان درباره راهکار چهارم یادآوری کرد: بهبود فراوری ذخایر معدنی همچون هماتیت می تواند به ذخایر سنگ آهن کمک کند تا ذخایر قابل استحصال بیشتری در دسترس قرار گیرند. در نتیجه زنجیره آهن و فولاد کشور را توسعه می یابد.