افزایش سرمایه از محل آورده در شرایط اصلاحی بازار
افزایش سرمایه یکی از عوامل مهم حضور شرکتها در بازار سرمایه است تا به این وسیله منابع نقدی مورد نیاز فعالیت خود را تأمین کنند. با این وجود توجه به وضعیت بازار و نوع افزایش سرمایههای جذاب، بسیار اهمیت دارد. اکثر فعالان بازار سرمایه در لزوم توجه به اصلاحات کنونی بازار هنگام انتخاب نوع افزایش سرمایه، اتفاق نظر دارند. طبق گفته آنها اگرچه افزایش سرمایه نقش مهمی در توسعه شرکتها و قدرت حضور در بازارهای محصول دارد اما شیوههای مختلف افزایش سرمایه در تمامی زمانها برای سرمایهگذاران جذاب نیست.
به گزارش بورس امروز، یکی از موارد افزایش سرمایه که به تأمین نقدینگی مورد نیاز شرکتها در خرید مواد اولیه و یا طرحهای توسعهای کمک میکند، افزایش سرمایه از محل آورده سهامداران است. با این وجود در شرایط اصلاحی بازار، عمده تحلیلگران چنین شیوهای را جذاب و مطلوب سهامداران نمیدانند. مسئله انتخاب شیوه افزایش سرمایه را میتوان در گزارشات منتشر شده سامانه کدال بازار سرمایه به درستی مشاهده کرد.
به طوری که از میان انبوه گزارشات افزایش سرمایه از ابتدای سال ۱۴۰۰ تا ۵ روز نخست اردیبهشت ماه تنها ۵۴ گزارش در خصوص افزایش سرمایه از محل آورده سهامداران و مطالبات بوده است که عمده آنها نیز مربوط به ثبت و یا اعلامیه پذیره نویسی به همراه نتایج حاصل از افزایش سرمایه بودهاند. در نتیجه، تنها ۹ گزارش از ۹ شرکت حاضر در دو بازار بورس و فرابورس به تازگی در فروردین و ابتدای اردیبهشت ماه درخواست افزایش سرمایه از محل آورده سهامداران را به مجامع خود ارائه شده است.
در ادامه وضعیت تقاضای افزایش سرمایه ۹ شرکت مذکور را به صورت نموداری مشاهده میکنیم. پیشنهاد افزایش سرمایه از محل مطالبات حال شده و آورده نقدی سهامداران در شرکتهای مذکور عمدتاً به صورت اصلاحیه در فروردین ذکر شده است.
همچنین شرکت «ساذری» برنامه افزایش سرمایه خود را در مجمع مهر ماه ۱۳۹۹ خود به تصویب رسانده و این مرحل بر عهده شرکت بوده است که در نیمه نخست سال جاری تصمیم به اجرای این مرحله توسط هئت مدیره اطلاع داده شد.
در بین شرکتهای متقاضی افزایش سرمایه از محل مطالبات و آورده سهامداران، شرکت «پکویر» بیشترین مبلغ را متقاضی شده که تقریباً دو برابر سرمایه اولیه این شرکت بوده است. البته شرکت «وتوسکا» به نسبت حدود ۴ برابری سرمایه اولیه خود پیشنهاد افزایش سرمایه ارائه کرده است که این درصد در بین ۹ شرکت متقاضای بیشترین نسبت را شامل میشود.
باتوجه به اینکه عمده این شرکتها در فروردین ماه پیشنهاد و یا تصمیم افزایش سرمایه خود را بیان کردهاند، تاکنون اظهارنظر حسابرسان قانونی را نیز در اطلاعیههای خود درج نموده که این افزایش سرمایه را بلامانع دانستهاند که این امر سبب شده است تا شرکت ها در انتظار برگزاری مجامع عمومی فوق العاده برای نهایی شدن افزایش سرمایه و طی مراحل بعدی آن باشند.
در کنار پیشنهاد افزایش سرمایه از محل آورده ۹ شرکت مذکور، برخی از شرکتها که در نیمه دوم سال گذشته درخواست افزایش سرمایه خود را از محل آورده سهامداران و مطالباتشان به مجمع تقدیم کرده بودند، در مراحل حق تقدم بوده و یا نتایج حاصل از فروش حق تقدمهای فروخته نشده را اعلام کردهاند. باتوجه به وضعیت بازار و روند پیش رو، امیدواریم که شرکتهای متقاضی به خوبی مراحل افزایش سرمایه خود را طی کرده و سرمایه لازم برای تداوم فعالیت خود را کسب کنند.