بایدها و نبایدها برای سود آوری عملیات صندوق های بازار گردانی
وجود دامنه نوسان مانع از سهولت در امر بازارگردانی و فعالیت بازارگردان ها می شود. اگر دامنه نوسان وجود نداشت، بازارگردان ها به راحتی می توانستند به ایفای تعهدات خود بپردازند. همچنین تعریف دامنه مظنه در جهت انعطافپذیری بیشتر در سفارش گذاری بازارگردان ها نیاز به اعمال تغییراتی دارد.
به گزارش بورس امروز، درپی برگزاری جلسات متعددی در کانون کارگزاران به منظور بررسی متن پیشنویس دستورالعمل صندوق های بازار گردانی بایدها و نبایدهایی برای سود آوری عملیات صندوق های بازار گردانی مورد بررسی قرار گرفت.
وجود دامنه نوسان مانع از سهولت در امر بازارگردانی و فعالیت بازارگردان ها می شود. اگر دامنه نوسان وجود نداشت، بازارگردان ها به راحتی می توانستند به ایفای تعهدات خود بپردازند. همچنین تعریف دامنه مظنه در جهت انعطافپذیری بیشتر در سفارش گذاری بازارگردان ها نیاز به اعمال تغییراتی دارد. یکی از مسایل افزایش دهنده ریسک صنعت بازارگردانی چالش اصلی دستورالعمل و تعهدات سختگیرانهای است که بر بازار گردان الزام می شود.
بحث الزام بازارگردانان به ایفای تعهدات تحت تمامی شرایط رخ داده است. در شرایطی که تامین کننده دارایی همکاری لازم را برای ایفای رسالت بازارگردان که همان کمک به نقدشوندگی و به تعادل رساندن قیمت سهام نداشته باشد، بازارگردان باید امکان تصمیمگیری آزادانه برای ادامه یا خاتمه فعالیت را داشته باشد.
بر این اساس بود که تلاش شد تا با معاون عملیات کارگزاری امین آوید که تا پیش از شروع سال جدید ریاست کارگروه صندوق های سرمایه گذاری اختصاصی بازارگردانی کانون کارگزاران بورس اوراق بهادار را بر عهده داشت؛ طی گفت و گویی به بررسی چالش های صندوق های بازارگردانی پرداخته شود.
افشین بیرامی معاون عملیات کارگزاری امین آوید در خصوص چالش های صندوق های سرمایه گذاری اختصاصی بازارگردانی، پیش نویس دستورالعمل فعالیت بازارگردانی در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران را مورد اشاره قرار داد.
وی درخصوص مشکلات بازارگردانی، به دامنه نوسان نمادها اشاره کرد و گفت: اگر دامنه نوسان وجود نداشت بازارگردان ها با سهولت بیشتری می توانستند به ایفای تعهدات خود بپردازند. تعریف دامنه مظنه برای انعطاف بیشتر در سفارش گذاری بازارگردان ها نیاز به تغییر دارد.
وی با بیان اینکه نمونه قرارداد بازارگردان و تامین کننده دارایی به جای هیئت مدیره بورس باید به تصویب هیئت مدیره کانون برسد، ادامه داد: در هنگام اتمام قرارداد بین بازارگردان و تامین کننده دارایی اوراق بهادار تحت بازارگردانی، می بایست تسویه حساب کامل بین دو طرف قرارداد صورت گیرد. وی معتقد است: چالش اصلی دستورالعمل که ریسک اصلی بازارگردانی را افزایش می دهد و تعهدات سختگیرانهای را بر عهده بازارگردان میگذارد، این موضوع بود که بازارگردان موظف بود دارایی و منابع مالی خود را به نحوی مدیریت کند که همواره قادر به ایفای تعهدات در سمت خرید و فروش باشد. این موضوع در شرایطی که منابع بازارگردان اعم از وجه نقد یا سهام تمام شود در عمل قابل اجرا نخواهد بود.
وی افزود: در شرایطی که تامین کننده های دارایی همکاری لازم را برای ایفای رسالت بازارگردان که همان کمک به نقد شوندگی و به تعادل رساندن قیمت سهام است نداشته باشد، بازارگردان باید امکان تصمیمگیری آزادانه برای ادامه یا خاتمه فعالیت را داشته باشد.
معاون عملیات کارگزاری امین آوید تصریح کرد: که اگر دامنه نوسان وجود نداشت بازارگردان ها در ایفای تعهدات شان شرایط سهل تری را پیش رو داشتند.
بیرامی با اشاره به برگزاری جلسات متعددی در کانون کارگزاران به منظور بررسی متن پیشنویس دستورالعمل صندوق های بازار گردانی، یادآور شد: پیشنهاداتی برای اصلاح متن داده شده است که مهمترین آن از این قرار است تعریف مجدد درصد دامنه مظنه برای انعطاف بیشتر سفارشات بازارگردان ها، که این درصد در حال حاضر نسبت به پایینترین قیمت سفارش خرید محاسبه میشود باید تغییر یابد.
وی ادامه داد: همچنین در نمونه قرارداد بازارگردان و تامین کننده دارایی، به جای هیئت مدیره بورس به منظور تسریع در امور آتی به تصویب هیئت مدیره کانون ها برسد و بازارگردان جهت تامین دارایی و منابع مالی مورد نیاز برای فعالیت بازارگردانی با هر شخص حقیقی و حقوقی تامین کننده دارایی قراردادی مطابق نمونه منعقد کرده که نمونه قرارداد برای صندوقهای سرمایه گذاری اختصاصی بازارگردانی و کارگزار معاملهگران نیازمند تصویب هیئت مدیره کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار و برای شرکتهای تامین سرمایه به تصویب هیئت مدیره کانون نهادهای سرمایهگذاری ایران خواهد رسید.
عاملی برای افزایش ریسک صنعت بازارگردانی
معاون عملیات کارگزاری امین آوید در ادامه بیان کرد: چالش اصلی دستورالعمل که ریسک صنعت بازارگردانی را افزایش می دهد و تعهدات سختگیرانهای را بر بازارگردان ها قرار داده بود، بحث الزام بازارگردانان به ایفای تعهدات تحت تمامی شرایط رخ داده است.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه تامین منابع توسط شخص دیگری صورت می پذیرد عملا بازارگردان با ریسک های فراوانی مواجه خواهد شد زیرا ممکن است که در شرایط خاص تمام منابع بازارگردان تبدیل به نقد و یا سهام شده باشد. با توجه به تامین دارایی توسط اشخاص دیگر عملا اجرای آن از عهده بازارگردان خارج است.
وی پیشنهاد داد: چنانچه بر اثر ایفای تعهدات بازارگردانی تمامی منابع بازارگردان به منابع مالی یا دارایی تبدیل شود، آنگاه بازارگردان با اعلام موضوع به بورس از ایفای تعهدات بازارگردانی معاف شده و در این صورت بازارگردان برای تبدیل بخشی از منابع مالی یا دارایی برای مذاکره با تامین کننده منابع به منظور ایفای تعهدات بازارگردانی با شرایط مشروح اقدام کند.
بیرامی همچنین افزود: بازارگردان باید حداکثر سه روز متوالی امکان تبدیل بخشی از منابع مالی به دارایی یا تبدیل بخشی از دارایی به منابع مالی در بازار را داشته باشد و سپس فعالیت بازارگردانی را آغاز و همزمان موضوع را به بورس اطلاع رسانی کند. در صورتی که بازارگردان از تامین کننده منابع به منظور ایفای تعهدات بازارگردانی منابع لازم یا دارایی را دریافت کرد برای شروع فعالیت بازارگردانی موضوع را به بورس اعلام و دو روز کاری پس از اعلام فعالیت بازارگردانی را بر روی آن نماد آغاز کند. همچنین به منظور ایجاد اختیار عمل بیشتر برای بازارگردان و با هدف متعادل کردن قیمت سهم بهتر است از روز شروع بازارگردانی دامنه جدید نوسان جایگزین دامنه نوسان قیمت قبلی شود.
نحوه اعمال حجم مبنا در محاسبه قیمت پایانی نمادهای دارای بازارگردان
وی در خصوص حجم مبنا عنوان کرد: همچنین نحوه اعمال حجم مبنا در محاسبه قیمت پایانی نمادهای دارای بازارگردان بر اساس ضوابط مصوب هیئت مدیره بورس خواهد بود، بورس باید دو روز کاری قبل از اعمال تغییرات موارد فوق مراتب را ضمن اعلام بازارگردان در پایگاه اطلاع رسانی خود منتشرکند. در شرایطی که تامین کننده دارایی همکاری لازم را برای ایفای رسالت بازارگردان که همان کمک به نقدشوندگی و به تعادل رساندن قیمت سهام سهام است نداشته باشد، بازارگردان باید امکان تصمیمگیری آزادانه برای ادامه یا خاتمه فعالیت را داشته باشد.
معاون عملیات کارگزاری امین آوید در راستای توضیح موضوع فوق گفت: بازارگردان میتواند تقاضای لغو مجوز عملیات بازارگردانی خود را بر روی هر نماد به بورس ارائه نماید و بورس می بایست حداکثر ظرف ۲ روز کاری پس از ارائه درخواست بازارگردان، مجوز بازارگردانی را لغو و مراتب را به اطلاع سازمان رسانده و در پایگاه اطلاع رسانی خود منتشر کند.
رییس سابق کارگروه صندوق های سرمایه گذاری اختصاصی بازارگردانی کانون کارگزاران بورس اوراق بهادار در پایان خاطرنشان ساخت که امیدوار است تا سازمان بورس بهای بیشتری به نظرات کارشناسی کانون ها که از دل فعالان تخصصی بازار سرمایه تشکیل شده است داده تا امکان تعمیق بیشتر بازار سرمایه فراهم آید.