دبیر انجمن روغن و چربی های خوراکی: روغن تا ۶ ماه دیگر افزایش قیمت نخواهد داشت
سیامک ربیعی در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز،درباره وضعیت قیمت روغن در بازار توضیح داد: در حال حاضر دولت تاکید دارد که قیمت روغن به ویژه در ماه مبارک رمضان افزایش نیابد اما کارخانه های تولیدی روغن نیز به دلیل هزینه های تولید تحت فشار هستند و باید دید برای این مسئله […]
سیامک ربیعی در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز،درباره وضعیت قیمت روغن در بازار توضیح داد: در حال حاضر دولت تاکید دارد که قیمت روغن به ویژه در ماه مبارک رمضان افزایش نیابد اما کارخانه های تولیدی روغن نیز به دلیل هزینه های تولید تحت فشار هستند و باید دید برای این مسئله چه راهکارهایی را می توان ارائه داد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر در بازار روغن کم نیست، گفت: در حال حاضر با تدابیر شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران کمبود خاصی در حوزه روغن وجود ندارد اما در صورتی که این روند ادامه داشته باشد، چرخه از کار می افتد.
دبیر انجمن روغن و چربیهای خوراکی درباره افزایش قیمت روغن در ماه مبارک رمضان گفت: در سنوات گذشته نیز این مسائل مطرح بود و به عقیده بنده قیمت روغن در ماه مبارک رمضان افزایش نمی یابد. لذا پیش بینی می شود که در ۶ ماه نخست سال، روغن افزایش قیمتی نداشته باشد اما دولت باید حواسش به کالاهای اساسی به خصوص روغن باشد.
ربیعی یادآوری کرد: کاخانه های تولیدی روغن در حال حاضر در کنار دولت مشغول به کار هستند و در تلاش دارند تا نیاز مردم را تامین کنند. طی ۲۱ روز فروردین ماه بیش از ۱۵۰ هزار تن روغن تولید و بلافاصله وارد شبکه توزیع شده و به دست مصرف کننده رسیده است. مردم نیز باید خیالشان راحت باشد تا دیگر در خانه کالایی را انبار نکنند.
وی افزود: اگر هر خانوار یک کارتن روغن را انبار کند، با احتساب ۲۵ میلیون خانوار ایرانی، حدود ۲۵۰ هزار تن روغن تنها در خانه ها انبار شده است. در کنار آن صنایع و صنف ها نیز، در حد نیاز خود، روغن را انبار کرده اند و همین امر منجر به کمبود شد.
زیان واردات روغن خام و پالم را چه کسی برعهده می گیرد؟
دبیر انجمن روغن و چربیهای خوراکی بیان کرد: از سال گذشته تاکنون، قیمت جهانی روغن خام دو برابر شده است و این منطقی نیست که تولیدکنندگان بر اساس قیمت های جهانی، روغن را به مردم عرضه کنند. در همین راستا نیز دولت تصمیم گرفت تا روغن خام مورد نیاز کارخانه های تولیدی را از طریق شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران تامین کند.
ربیعی با بیان اینکه شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران اکنون روغن خام مورد نیاز کارخانه های تولیدی روغن را توزیع می کند، توضیح داد: شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران در حال حاضر روغن خام مورد نیاز کارخانه های تولیدی را با قیمت مصوب ۶ هزار تومان به دست کارخانهها می رساند. همچنین این شرکت پالم و سویا را با قیمت مصوب ۵ هزار و ۵۰۰ تومان به شرکت های تولیدی عرضه می کند. قیمت کلزا نیز همانند روغن خام با قیمت مصوب ۶ هزار تومان عرضه می شود.
وی با اشاره به نشستی که با مدیران شرکت مادرتخصصی بازرگانی ایران داشتند، تصریح کرد: در این نشست درباره قیمت روغن و وضعیت آن در بازار صحبت شد. آقای مفتح، قبادی، تابش و دیگر همکاران در خصوص مشکلاتی که روند جاری در آینده ایجاد می کند، صحبت شد. متاسفانه اگر این روند ادامه داشته باشد شرکت مادر تخصص بازرگانی دولتی ایران تنها واردکننده روغن خام در کشور می شود و ممکن است فشار زیادی به دولت در این حوزه وارد شود.
ربیعی اضافه کرد: روند کنونی دارای نقص هایی است و در آینده ممکن است منجر به بروز بحران شود. در حال حاضر این شرکت، قیمت روغن خام را زیر قیمت جهانی به تولیدکنندگان عرضه می کند به عنوان مثال روغن خام آفتابگردان با توجه به قیمت جهانی حدود ۹ هزار تومان تمام می شود در حالی که شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران روغن خام را بر اساس قیمت مصوب سازمان حمایت یعنی ۶ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم، به دست تولیدکنندگان می رساند.
بحران نهفته در روند کنونی با تداوم آشکار می شود!
دبیر انجمن روغن و چربیهای خوراکی با تاکید بر اینکه انحصار واردات روغن خام به دست دولت، منجر به ایجاد بحران در آینده می شود، بیان کرد: در این نشست پیشنهاد شد که بخش خصوصی نیز در کنار دولت روغن خام وارد کند اما تنها به شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران با سود منطقی بفروشد. این شرکت دولتی نیز یارانه و سوپسید را در مرحله توزیع روغن خام به شرکت ها اعمال کرده و به دست تولیدکنندگان برساند تا تولیدکنندگان نیز با قیمت های منطقی روغن را به دست مردم برسانند.
ربیعی با اشاره به تعرفه های دانه از سوی وزارت جهاد کشاوری گفت: چالش دوم وابستگی مستقیم واردات پالم با واردات دانه های روغنی است که از سمت وزارت جهاد کشاورزی وارد شده است. مسئله اینجاست که با تخصیص تعرفههای دانه که اکنون ۱۱ هزار تومان است، با در نظر گرفتن ضرایب تولید مانند هزینه های حمل و نقل روغن خام تا کارخانه و … قیمت روغن در کارخانه ۱۸ هزار تومان تمام می شود، زیان این امر را چه کسی به عهده می گیرد؟
وی ادامه داد: از سوی دیگر وزارت جهاد کشاوری اعلام کرده است که تعرفه های دانه های روغنی ۱۶۵ درصد می شود. با وجود قیمت جهانی و تعرفه دانه های روغنی از سوی وزارت جهاد کشاورزی، قیمت پالم حدود ۱۴ هزار تومان تمام می شود که این برای تولیدکنندگان با وجود افزایش نیافتن قیمت نهایی روغن، جز زیان چیزی به همراه ندارد.
به گفته ربیعی در این نشست پیشنهاد شد تا شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران از واردکنندگان، دانه های روغنی را خریداری کند و بر اساس قیمت کارمزدی، کارخانه های روغن کشی، روغن دانه را بگیرند و هم روغن و هم کنجاله را به این شرکت تحویل دهند.
نمی توان به شکل دستوری قیمت روغن را پایین نگاه داشت
دبیر انجمن روغن و چربی های خوراکی با بیان اینکه ۸۰ درصد قیمت تمام شده روغن نهایی، نرخ روغن خام کارخانه هاست، تصریح کرد: کارخانههای تولیدی علاوه بر روغن خام، هزینه های تولید دیگری از جمله حامل های انرژی، ملزومات بسته بندی، نیروی کار و .. دارند که همه این موارد در سال جاری افزایش یافته است.. اکنون پی تی از ۱۲ الی ۱۳ تومان که قیمت محاسباتی سازمان حمایت است به ۳۰ هزار تومان رسید. از سوی دیگر حقوق و دستمزدها نیز ۳۰ درصد افزایش یافته است؛ آن وقت به کارخانه ها می گویند قیمت روغن را افزایش ندهید. دولت باید به فکر کارخانه ها باشد زیرا آنها در این مدت در کنار دولت تولید کردند ولی نمی توان به شکل دستوری قیمت روغن را پایین نگاه داشت.
ربیعی با اشاره به نشست اخیر انجمن با شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران گفت: آقای مفتح در این نشست اعلام کردند که هزینه های تولید را به آنها ارائه دهیم و در صورت جلسه این نشست نیز حمایت هایی را وعده دادند. با این حال کارخانه ها باید از این حمایت ها مطمئن شوند زیرا در گذشته نیز وعده هایی داده شد اما عمل نشد.
وی تاکید کرد: در حال حاضر کارخانه ها به دنبال سود منطقی بین ۳ تا ۵ درصد هستند تا بتوانند علاوه بر پرداخت هزینه های کارخانه، سود مناسبی داشته باشند. در حال حاضر شرایط واقعا سخت است و امیدواریم با یان تدابیر بتوان شرایط را بهبود بخشید.
ربیعی با بیان اینکه انحصار واردات از سوی دولت، منجر به خروج بخش خصوصی می شود، گفت: وقتی واردکننده در تنگنا قرار می گیرد، دیگر تمایلی به واردات ندارد و این منجر می شود که دولت ۱۰۰ درصد روغن مورد نیاز تولیدکنندگان را تامین کند؛ این در حالی است که در سال ۹۹، دولت تنها ۵۰۰ هزار تن نیاز کشور را وارد کرد. این میزان برابر است با نیاز ۴۰ درصد نیاز کشور است؛ بنابراین زمانی که دولت بخواهد همه نیاز را تامین کند، فشار زیادی وارد خواهد شد.
ضرورت وجود ۵۸۰ ماشین حمل و نقل روغن در کشور
دبیر انجمن روغن و چربی های خوراکی درباره تاثیر کمبود وسایل حمل و نقل در صنعت روغن گفت: درحال حاضر باید روزانه ۷ هزار تن روغن خام به کارخانه های تولیدی روغن برسد تا بتوان نیاز کشور را تامین کرد. بر این است باید روزانه ۲۵۰ تانکر روغن بار زده شود. این در حالی است که بسیاری از ماشین های حمل و ونقل به سمت سوخت می روند زیرا در صنعت سوخت، نرخ های بالاتری به آنها پرداخت می شود.
ربیعی با تاکید بر اینکه بالغ بر ۵۸۰ تانکر باید در مسیر این صنعت باشند، در پایان تصریح کرد: صنعت حمل و نقل باید به کمک صنعت روغن بیاید زیرا اکنون با کمبود وسایل حمل و نقل و انتقال روغن مواجه هستیم. اگر دولت در این خصوص کمک کند تا روغن خام به میزان کافی به دست تولیدکنندگان برسد، آنها می توانند از تمام ظرفیت تولیدی خود استفاده کنند که حدود ۴.۵ میلیون تن است.