کانال های مالی برای عبور سود فولاد
سید حجت وکیلی کارشناس ارشد سرمایه گذاری و ریسک صندوق ذخیره فرهنگیان در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد: فولاد یکی از کالاهای مهم و تأثیرگذار در رشد و توسعه صنعتی کشورها است. این کالا بعد از نفت و گاز دومین کالای پرحجم تجارت جهانی را تشکیل میدهد و تعداد زیادی از صنایع پایه […]
سید حجت وکیلی کارشناس ارشد سرمایه گذاری و ریسک صندوق ذخیره فرهنگیان در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد: فولاد یکی از کالاهای مهم و تأثیرگذار در رشد و توسعه صنعتی کشورها است. این کالا بعد از نفت و گاز دومین کالای پرحجم تجارت جهانی را تشکیل میدهد و تعداد زیادی از صنایع پایه از قبیل حملونقل، ساختمان، ماشینآلات، معدن و دیگر صنایع مرتبط با تولید و انتقال انرژی، به آن وابسته هستند.
وی افزود: شرکتهای فولادی بورس اوراق بهادار تهران در سال ۱۳۹۷ در پی افزایش تولید و فروش و همچنین به دنبال صعود قابلتوجه قیمت ارزهای خارجی در مقابل ریال، رشد قابلتوجهی را تجربه نمودهاند. بهطور متوسط در این سال صنعت فولاد با رشد خیرهکننده ۱۲۳ درصدی روبرو شده است. آمار و ارقام شرکتهای فولادی پذیرفتهشده در بورس تهران در جدول۱ قابل مشاهده میباشد.
کارشناس ارشد سرمایه گذاری و ریسک صندوق ذخیره فرهنگیان اشاره کرد: رشد تولید فولاد در کشور نیز از عوامل قابل توجه در افزایش سودآوری شرکتها بوده است. همانطور که در شکل۱ مشاهده میشود حجم تولید فولاد در ایران با نرخ صعودی مناسب به میزان ۲۱ میلیون و ۷۲۶ هزار تن در سال ۲۰۱۷ رسیده است.
وی خاطرنشان کرد: فولاد مبارکه اصفهان با تولید سالانه ۱۰ میلیون و ۸۴۷ هزار تن با فاصله قابلتوجهی در رتبه اول تولیدکنندگان فولاد ایران قرار دارد. شکل۲ میزان صادرات شرکتهای تولیدی فولاد در کنار حجم کل تولید این شرکتها را به نمایش میگذارد.
وکیلی اظهار داشت: با توجه به افزایش نرخ ارز و احتمال ادامه رشد قیمتی آن، تحلیل و بررسی میزان اثرپذیری سود شرکتهای تولیدی از این محل حائز اهمیت میباشد. با اهتمام به این مسئله شرکتهایی که نرخ صادرات بیشتری نسبت به حجم تولید خود دارا میباشند، چشمانداز روشنتری در سودآوری خواهند داشت. در کنار بررسی اثرپذیری سودآوری صنعت فولاد از محل افزایش قیمت ارز، ارزیابی تقاضا و همچنین آینده قیمت جهانی فولاد نیز از مهمترین فاکتورها خواهد بود.
وی افزود: طبق گرازش انجمن جهانی فولاد در تاریخ ۱۶ اکتبر ۲۰۱۸، تقاضای جهانی فولاد در این سال با رشد ۹/۳ درصدی به ۱ میلیارد و۶۵۷ میلیون تن و با رشد ۴/۱ درصدی نسبت به سال ۲۰۱۸ به میزان ۱ میلیارد و ۶۸۱ میلیون تن در سال ۲۰۱۹ خواهد رسید. همچنان به طور متوسط کشور چین به ترتیب با سهم ۴۹ درصدی از تولید جهانی و سهم ۳/۳۶ درصدی از مصرف جهانی با فاصله بسیاری نسبت به سایر کشورهای جهان، بزرگترین تولیدکننده و مصرفکننده فولاد میباشد.
وی در ادامه گفت: تقاضای کشور چین بهعنوان بزرگترین مصرفکننده فولاد با سرعت کمتری رشد خواهد کرد. در نیمه اول سال ۲۰۱۸ تقاضای فولاد این کشور با توجه به محرکهای اقتصادی به کار گرفته شده در صنعت املاک رشد مناسبی را تجربه نموده است، اما در سال ۲۰۱۹ میتواند دو جهت کاملاً متفاوت را تجربه نماید. با توجه به احتمال عدم موفقیت مذاکرات تجاری این کشور با آمریکا و همچنین کاهش رشد اقتصاد جهانی، میتوان انتظار داشت که تقاضای فولاد کاهش یابد.
با این وجود این روزها حال و هوای مذاکرات تجاری بین آمریکا و چین مناسب ارزیابی میشود و امکان توافق بر سر اختلافات وجود خواهد داشت. همچنین درصورتیکه دولت چین با توجه به کاهش احتمالی رشد اقتصاد و مشکلات مطرحشده اقدام به استفاده از محرکهای اقتصادی نماید، میتوان به افزایش مجدد تقاضای فولاد در سال ۲۰۱۹ امیدوار بود. بنابراین کماکان در عرصه بینالمللی نگرانی جدی در حوزه تقاضا این کالای اساسی حداقل در بازه میانمدت احساس نمیشود.
وکیلی تاکید کرد: از دیگر نکات قابلتوجه در بررسی صنعت فولاد ایران امکان صادرات کالاهای تولیدی و همچنین برقراری تبادلات مالی با کشورهای واردکننده میباشد. با توجه به تحریمهای صورت گرفته موضوعاتی از قبیل هزینه انتقال پول و ریسک خرید محصولات از شرکتهای فولادساز ایرانی، منجر به کاهش ۱۰ درصدی نرخ فروش شده و با نظر به پیشبینی رکود در بازار داخل، نرخ فروش نیز اختلاف قابلتوجهی را با نرخهای مورد انتظار تجربه نموده است.
وی افزود: با استناد به آمارهای منتشرشده از صادرات فولاد تا آبان ماه سال ۹۷ نسبت به سال گذشته شاهد کاهش نرخ ۸ درصدی صادرات میباشیم. به سبب اینکه تحریمهای اصلی از آبان ماه وضع شدهاند، اثر آنها در نیمه دوم سال ۹۷ بیشتر شده و پیشبینی میشود نرخ کاهش صادرات تا انتهای سال رقم حداقل ۱۵ درصدی را تجربه نماید. در حالتی که صادرات فولاد کاهش یابد افت قیمت، کاهش تولید و رقابت منفی رخ خواهد داد. سودآوری عمده شرکتهای فولادی وابستگی بالایی با درآمد حاصل از صادرات آنها داشته و در پی کاهش آن اثر منفی بر این شرکتها خواهد گذاشت. بنابراین در صورت تشدید تحریمها علیه ایران و عدم برقراری کانال مالی مناسب جهت تبادل ارز، نهتنها صنعت فولاد، بلکه سایر صنایع صادرات محور ایرانی نیز دچار مشکل خواهند شد.
با توجه به مباحث ذکرشده چشمانداز صنعت فولاد نهتنها در ابهام تغییرات تقاضای جهانی و در پی آن تغییرات قیمتی فولاد بوده بلکه درگیر عامل مهمتری چون امکان صادرات کالا و تبادلات مالی میباشد. بهطورقطع ایجاد کانال مالی مناسب در راستای انجام تبادلات مالی و همچنین حفظ صادرات این محصول میتواند مشکلات زیادی را از دوش این صنعت بردارد.