قانون بازار سرمایه مناسب نیست: بازار سرمایه یک بازار دولتی است
بهادر شمس در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، با اشاره به تصویب قانون بازار سرمایه در سال ۱۳۸۴ اظهارداشت: تصویب این قانون در زمان خود، اقدام بسیار مثبتی بود اما طی ۱۶ سال اخیر، تجارب نشان داده است که این قانون نیز از نقاط ضعف مستثنا نیست. در حقیقت این قانون، قانونی […]
بهادر شمس در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، با اشاره به تصویب قانون بازار سرمایه در سال ۱۳۸۴ اظهارداشت: تصویب این قانون در زمان خود، اقدام بسیار مثبتی بود اما طی ۱۶ سال اخیر، تجارب نشان داده است که این قانون نیز از نقاط ضعف مستثنا نیست. در حقیقت این قانون، قانونی نیست که مناسب بازار سرمایه باشد.
بازار سرمایه کنونی یک بازار دولتی است
مدیرعامل کارگزاری آرمان تدبیر نقش جهان با بیان اینکه در حال حاضر بازار سرمایه یک بازار دولتی است، تصریح کرد: بازار سرمایه کنونی، یک بازار واقعی نیست زیرا در راس آن شورای عالی بورس است که در نهایت وزیر اقتصاد تصمیم گیرنده نهایی بازار محسوب می شود.
شمس در این خصوص توضیح داد: بسیاری از سیاستهای انجام شده در بازار سرمایه به دنبال این است که گزارش های دولتی از بورس استخراج شود و کابرد خاص دولتی داشته باشد؛ به عنوان مثال عدد شاخص برای دولت مهم است و زمانی که بازار در رکود بود، تعدادی بازار در بورس و فرابورس تشکیل شد که کارایی چندانی نداشت. از جمله این بازار ها، بازار اسمی بود که تنها ۴ شرکت در آن ثبت شد یا بازار ایده که اصلا گردش مالی در آن وجود ندارد.
وی افزود: اگر قانون بازار سرمایه به سمتی برود که بازار سرمایه خصوصی شود و بنگاه های اقتصادی با نگاه کسب سود در این بازار تصمیم گیری کنند، شرایط متفاوت خواهد بود.
عرضه اولیه ها اکنون مشوق خوبی برای بازار نیستند
مدیرعامل کارگزاری آرمان تدبیر نقش جهان با اشاره به وضعیت بازار سرمایه در سال ۹۲، تصریح کرد: بازار سرمایه در سال ۹۲ نیز چنین تجربه ای داشت. صدا و سیما مردم را به ورود به بورس تشویق می کرد و مردم نیز اقدام به خریدهای هیجانی می کردند. در سال جاری، بعد از بحران و ریزش بازار در مردادماه، آنچه رخ داد متضرر شدن سهامداران حقیقی و از بین رفتن اعتماد به بازار بود.
شمس درباره تاثیر عرضه اولیه بر رونق بازار سرمایه گفت: عرضه اولیه یکی از ابزارهای بازار سرمایه برای تشویق سهامداران بوده است و عموما ۱۰ الی ۱۵ درصد سودآوری در کوتاه مدت برای سهامداران داشت. این ابزار به بازار سرمایه کمک می کرد تا به عنوان یک مشوق، کمی به بازار رونق دهد و سهامداران را به سمت خرید بکشاند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر عرضه اولیه ها در بازار مشوق خوبی نیستند، توضیح داد: زمانی که چند میلیون سهامدار برای عرضه اولیه میآیند؛ وقتی تعداد سهام کم باشد و به بسیاری از سهامداران کمتر از ۱۰ عدد سهم تعلق نگیرد، جذابیت خرید و فروش برای افراد ایجاد نمی شود.
شمس در پایان تاکید کرد: باید شرایط دیگری را برای عرضه اولیه شرکت های کوچک در نظر گرفت. شاید عرضه گروهی بتواند انگیزه لازم را برای خرید به سرمایه گذاران بدهد.