آمادگی کاخ سفید درخصوص مذاکره برجامی با ایران
به گزارش بورس امروز، یک مقام کاخ سفید گفت که واشنگتن از مخالفت ایران با برگزاری نشست درباره برجام با حضور آمریکا مأیوس شده است. وی درعینحال از آمادگی آمریکا برای «مذاکرات هدفمند» با ایران درباره برجام خبر داد. این مقام کاخ سفید افزود: ما درباره بهترین راهکار پیشرو با شرکای خود در ۵+۱ رایزنی […]
به گزارش بورس امروز، یک مقام کاخ سفید گفت که واشنگتن از مخالفت ایران با برگزاری نشست درباره برجام با حضور آمریکا مأیوس شده است.
وی درعینحال از آمادگی آمریکا برای «مذاکرات هدفمند» با ایران درباره برجام خبر داد.
این مقام کاخ سفید افزود: ما درباره بهترین راهکار پیشرو با شرکای خود در ۵+۱ رایزنی خواهیم کرد.
روزنامه آمریکایی والاستریت ژورنال امروز ادعا کرد که ایران پیشنهاد اروپا مبنیبر مذاکره هستهای مستقیم با آمریکا بر سر توافق هستهای را رد کرده است.
بر اساس این گزارش، روزنامه آمریکایی والاستریت ژورنال امروز یکشنبه در گزارشی اعلام کرد که ایران پیشنهاد مذاکره هستهای مستقیم با حضور آمریکا و اروپاییها را رد کرده است.
والاستریت ژورنال به نقل از دو دیپلمات ارشد غربی دراینخصوص نوشت که ایران پیشنهاد اروپا مبنیبر مذاکره مستقیم با آمریکا بر سر توافق هستهای را رد کرده است.
بر اساس این گزارش، دیپلماتهای ارشد مذکور اعلام کردند که ایران گفته است که تحریمهای هستهای باید لغو شوند.
به گزارش این روزنامه، تهران ابتدا خواست است تا رفع تحریمها از سوی واشنگتن پس از این نشست تضمین شود؛ موضوعی که واشنگتن آن را رد کرده است.
به گفته دیپلماتها، رد درخواست مذاکره مذکور از سوی تهران امیدواریها به مذاکرات در ماههای آتی را از بین نبرده، بلکه بهمنظور دستیابی به اهرمی در مذاکرات از سوی ایران به انجام رسیده است.
این در حالی است که تاکنون هیچ منبع رسمی در جمهوری اسلامی ایران به گزارش این روزنامه آمریکایی واکنشی نشان نداده است
ایران روز پنجم اسفند اعلام کرد که مطابق مصوبه مجلس شورای اسلامی، در اعتراض به تداوم تحریمهای آمریکا و اجرا نشدن مفاد برجام از سوی طرف اروپایی، اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف میکند و دیگر اجازه نظارتهای فراسازمانی را به بازرسان نخواهد داد.
از طرفی، ایران میگوید ازآنجاکه آمریکا عضو برجام نیست، نشست رسمی با این کشور نخواهد داشت و در خصوص برگزاری نشست ۱+۵ و حضور آمریکا بهعنوان میهمان، رایزنیهایی در حال انجام است.
گفتنی است که تروئیکای اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) پیشتر با صدور بیانیهای ضمن ابراز نگرانی از تصمیم ایران درباره توقف پروتکل الحاقی، حمایت خود را از تفاهم بهدستآمده میان تهران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره تداوم نظارت و راستیآزماییهای ضروری در ایران اعلام کردند.
نکته قابلتوجه آن است که در بیانیه این سه کشور اروپایی به نقض صریح قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد از سوی آمریکا هیچگونه اشارهای نشده است.
از سوی دیگر، جو بایدن رئیسجمهور جدید آمریکا از لحظه ورود به کاخ سفید در ۲۰ ژانویه (اول بهمن)، عملاً هیچ گام محسوسی در راستای بازگشت به برجام برنداشته و به انجام چند اقدام عوامفریبانه کفایت کرده است؛ حالآنکه او موظف به جبران اشتباه دولت قبلی واشنگتن در خصوص برجام است.
شایانذکر است که توافقنامه هستهای ایران با نام رسمی «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) در سال ۲۰۱۵ به امضای ایران و گروه ۱+۵ (ایالات متحده، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان) و اتحادیه اروپا رسید.
طبق این توافقنامه، ایران مجاز به غنیسازی اورانیوم تا غنای ۳.۶۷ درصد است و در ازای آن، سایر طرفهای امضاکننده این توافق ملزم به لغو تحریمهای اقتصادی علیه ایران شدند.
بهرغم رضایت تمام طرفها از مفاد این توافقنامه، دولت ایالات متحده در دوران ریاستجمهوری «دونالد ترامپ» در ۸ ماه می ۲۰۱۸ (۱۸ اردیبهشتماه سال ۹۷) به طور یکجانبه از این توافق خارج شد و تحریمها علیه ایران را دوباره وضع کرد که این اقدام واشنگتن در کنار انفعال طرفهای اروپایی و عدم اقدام مستقلانه آنها در جهت جبران پیامدهای این خروج، مقامات تهران را واداشت تا طبق مادتین ۲۶ و ۳۶ برجام در روندی گامبهگام تعهدات برجامی خود را کاهش دهند.
دولت جدید آمریکا در تلاش است تا وانمود کند به دنبال بازگشت به توافق هستهای سال ۲۰۱۵ با ایران موسوم به برجام است؛ اما در عمل به بهانههای مختلف از انجام این کار سرباز میزند.
گفتنی است که محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان اعلام کرده بود که تصمیم جمهوری اسلامی ایران مبنیبر تعلیق اجرای پروتکل الحاقی کاملاً مطابق با متن برجام بوده و این تصمیم در راستای ادامه نقض توافق هستهای از سوی آمریکا و انفعال سه کشور اروپاییِ متعهد در برجام در عمل به تعهداتشان صورتگرفته است.