صنعت فولاد محرک رشد اقتصادی با سابقه ای تاریخی
سید محمود سیدی معاون مالی و اقتصادی چادرملو در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد : نگاهی به آمارهای جهانی نشان می دهد که صنعت فولاد از سابقه تاریخی زیادی برخوردار است و محرک رشد اقتصادی در بسیاری از جوامع جهانی به شمار می رود. در ایران نیز صنعت فولاد سابقه زیادی در کشورمان […]
سید محمود سیدی معاون مالی و اقتصادی چادرملو در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد : نگاهی به آمارهای جهانی نشان می دهد که صنعت فولاد از سابقه تاریخی زیادی برخوردار است و محرک رشد اقتصادی در بسیاری از جوامع جهانی به شمار می رود. در ایران نیز صنعت فولاد سابقه زیادی در کشورمان داشته و ظرفیت های مناسبی را برای تولید این محصول در کشورمان فراهم ساخته است. در این میان کارشناسان اقتصادی بر این باورند که اگر زیر ساخت های تولید فولاد در کشوری ایجاد شود پیش نیاز صنایع مختلف فراهم خواهد شد.
وی افزود : بر این اساس شاهد هستیم که محصولات فولادی در کشورمان در ساخت ساختمانهای مسکونی، کارخانهها، راههای ارتباطی، انتقال انرژی و سیالات به کار گرفته شدهاند که این موضوع خود بیانگر اهمیت فوقالعاده محصولات فولادی در توسعه صنعتی کشور است. با این وجود به رغم ظرفیت های بالای صنایع فولادی در کشور توسعه صنایع فولادی در کشور با چالش هایی متعدد روبروست که توازن در صنعت فولاد از جمله یکی از مهمترین این مسائل است.
سیدی خاطرنشان کرد: با توجه به این مطلب در دوره ای اجرای طرح توازن در صنعت فولاد مورد توجه قرار گرفت و تا حدی زیادی جامه عمل پوشید اما بتدریج اختلافات در زنجیره تکمیل تولید فولاد از معدن تا عرضه نهایی به وجود آمده است که موجب اختلال در این صنعت شده است. به عنوان مثال در حال حاضر مازاد آهن اسفنجی در کشور وجود دارد و این درحالی است که تولید کنسانتره و گندله دچار مشکل است.
وی در ادامه افزود: از سوی دیگر آمارها نشان می دهد که ظرفیت منابع کشف شده در ایران تاکنون حداقل تا ۲۰ سال دیگر می تواند پاسخگوی نیاز صنعت فولاد کشور باشد و بایستی در ذخیره های شناسایی شده اکشتافات بیشتری در این زمینه صورت گیرد تا بتواند نیاز تولید فولاد در کشور را پاسخ دهد. همزمان با این چالش ها تدوین قوانین و صدور بخشنامه ها نیز در ارتقاء صنعت فولاد کشور و توسعه آن موثر است.
معاون مالی و اقتصادی چادرملو اشاره کرد: یکی از مواردی که اخیراً در این زمینه مطرح شده است تدوین قیمت دستوری برای فولاد است که دست اندارکاران فولاد آن را تایید نمی کنند و تنها زمانی جواب می دهد که قیمت های پیشنهادی نزدیک به قیمت هایی باشد که در حاشیه بازار جاری است. همچنین انتقادات بسیاری به ساز و کار واریز درآمد ارزی ناشی از صادرات فولاد به سامانه نیما نیز از جمله مسائل مطرح در این صنعت است که در شرایط امروز کشورمان یکی از راه های تامین ارز کشور به شمار می رود.
سیدی اظهار داشت: در واقع شرایط کشور به گونه ای است می طلبد چنین اقدامی صورت گیرد. در این شرایط صنعت فولاد کشور خود را موظف می داند که وارد صحنه شده و با اجرای قانون، به دولت برای بهره گیری از سامانه نیما کمک کند. با این حال اگرچه اقداماتی که در گذشته برای تامین نیازهای مرتبط به صنعت فولاد انجام شده و ظرفیت های ساخت داخل در این رابطه افزایش یافته، اما به واسطه تحریم ها و فشارهای اعمال شده از سوی امریکا برای تهیه آن دسته از لوازم، قطعات یدکی، ماشین آلات و تجهیزاتی که از تکنولوژی بالایی برخوردارهستند و امکان تولید آنها در ایران در محصولاتی از جمله الکترود گرافیکی، آجر نسوز یا …. ممکن است با مشکل مواجه شویم. بخصوص اینکه برای تامین این موارد نیاز به تبادلات مالی وجود دارد و برای این منظور بایستی راه های را برای رفع این مشکل پیدا کنیم.
وی در انتها افزود: تجربه نشان داده است که در شرایط سخت و محدودیت ها راه های تازه ای برای حرکت به سمت تولید داخلی این قطعات، یا تامین آنها از منابع دیگر ایجاد می شود که می تواند در حل آن موثر باشد. در نهایت اگرچه چالش هایی پیش روی صنعت فولاد وجود دارد اما این صنعت دست روی دست نمی گذارد، برای تامین ارز مورد نیاز کشور نقش آفرینی خواهد کرد که در این زمینه نیاز به همراهی دولتمردان دارد .