سهام، ارزانترین دارایی حال حاضر
نیما جوادیان کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد : سهام یک دارایی محسوب میگردد و یکی از حقوق دارنده سهام مالکیت آن نسبت به داراییهای مشهود و نامشهود شرکت به میزان درصد سهامداری می باشد. بنابر این در دوره های افزایش تورم ، قیمت سهام شرکتها باید از جهت رشد […]
نیما جوادیان کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد : سهام یک دارایی محسوب میگردد و یکی از حقوق دارنده سهام مالکیت آن نسبت به داراییهای مشهود و نامشهود شرکت به میزان درصد سهامداری می باشد. بنابر این در دوره های افزایش تورم ، قیمت سهام شرکتها باید از جهت رشد ارزش داراییها و ارزش جایگزینی ، رشد نماید . مساله ای که در ایران به دلایل مختلف که در مجال این نوشته نیست چندان مورد توجه قرار نمیگیرد. برای نشان دادن ارزانی قیمت سهام در بورس تهران در مقطع کنونی از حیث یاد شده ، به مقایسه ارزش بازار پتروشیمی پردیس و هزینه ی ساخت پتروشیمی لردگان که در شرف بهره برداری می باشد اکتفا میکنیم.
وی افزود: پتروشیمی پردیس با ظرفیت تولید ۳ میلیون تن اوره ، ارزش بازار ۶۰۰ میلیون دلاری (با احتساب دلار ۱۲۰۰۰ تومانی) دارد در حالیکه هزینه احداث پتروشیمی لردگان با ظرفیت ۱ میلیون تن اوره در سال ، معادل یک میلیارد دلار می باشد. با این تفاسیر می توان نتیجه گرفت که شپدیس در حال حاضر حدود یک پنجم ارزش جایگزینی اش در بورس معامله می شود . این شرایط قابل تعمیم به سایر پتروشیمی ها و سهام شرکتهای معدنی و فلزات می باشد.
کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: رشد سودآوری شرکتها به واسطه رشد قیمت فروش محصولات در دوره های افزایش نرخ ارز و تورم ، از دیگر دلایل رشد قیمت سهام شرکتها می باشد که برای نشان دادن نسبت قیمت به درامد سهام در حال حاضر، به سه شرکت پتروشیمی به عنوان نمونه اشاره مینماییم.
جوادیان اشاره کرد: سه شرکت پتروشیمی پارس ، پتروشیمی اراک و پتروشیمی زاگرس با ظرفیت تولید حدود ۷ میلیون تن محصولات پلیمری و ۳ میلیون تن متانول در سال ، ارزش بازار ۳۵٫۵۰۰ میلیارد تومانی (معادل ۳ میلیارد دلار) دارند . درحالیکه همین سه شرکت تا ۵ ماه دیگر حدود ۱۰٫۰۰۰ میلیارد تومان در مجامع عادی سالانه سود نقدی تقسیم خواهند نمود و با فرض عدم رشد قیمت سهامشان تا تاریخ مجمع سالانه ، ارزش بازار این سه شرکت پس از تقسیم سود نقدی تا ۲۵٫۵۰۰ میلیارد تومان (معادل ۲٫۱ میلیارد دلار) کاهش خواهد یافت که تا حدودی باور نکردنی به نظر می رسد.
وی در ادامه افزود: حتی با فرض کاهش ۳۰ تا ۴۰ درصدی سود این شرکتها طی سال ۹۸ ، به واسطه تحریم ها و … همچنان با توجه به سود تقسیمی سال ۹۷ انتظار رشد قیمت مناسبی تا فصل مجامع از سهام این شرکتها میرود . شرایط نسبت قیمت به درامد این سه شرکت نیز قابل تعمیم به اغلب شرکتهای پتروشیمی، پالایشی، معدنی و فلزات حاضر در بازار سرمایه می باشد.
کارشناس بازار سرمایه در انتها گفت: با این تفاسیر ، به نظر سرمایه گذاری در سهام شرکتهای سود ساز با تقسیم سود حداکثری ، با دید حدود ۵ ماهه و شروع فصل مجامع تقسیم سود، در بحبوحه هیجانات فروش سهام در شرایط فعلی، میتواند بهترین سرمایه گذاری طی این مدت به حساب آید.