دست تولیدکنندگان سیمان برای قیمت گذاری باید باز باشد
آزادسازی و واقعی سازی قیمت سیمان آرزوی دیرینه در صنعت سیمان است که تولید کنندگان این صنعت را در رویای کوتاه کردن دست دلالان و واسطه گران همچنان قرار داده است. اما رویایی که هنوز به واقعیت نپیوسته، هزینه ها با روند رو بالایی افزایشی است، .و قرعه این افزایش این بار به نام پاکت سیمان افتاد.
به گزارش بورس امروز، براساس اعلام شرکتهای بورسی، تولیدکننده سیمان در سامانه کدال اعلام کردند که انجمن صفی کارفرمایان صنعت سیمان با افزایش ۱۰ درصدی هر کیسه سیمان تیپ ۲ موافقت کرد. بر اساس مجوز ارایه شده نرخ هر بسته سیمان پاکتی از ۲۹ هزار و ۷۹۰ تومان به ۳۳ هزار و ۷۹۰ تومان افزایش یافت. دلیل افزایش هر پاکت سیمان به نرخ ۴۵ هزار تومان به قطعی برق، گاز کارخانجات سیمان و اختلال در روند تولید نسبت داده شد.
دبیر کانون انبوه سازان فرشید پورحاجت در اشاره به روند رو به رشد قیمت سیمان، اولین رشد قیمت هر پاکت سیمان را ۳۰ هزار تومان، پس از آن به ۴۰ هزار و در نهایت ۴۵ هزار تومان عنوان کرد. توقف خطوط تولید کارخانجات سیمان در پی قطعی برق و گاز از سوی شرکت توزیع نیروی برق و شرکت ملی گاز دلیلی بر افزایش قیمت سیمان بود. تلاش ها برای اتصال برق و گاز کارخانجات سیمانی بکار بسته و نامه هایی صادر شد. اما به نظر می رسید که این موضوع کافی نبود. آنجا که فرشید پورحاجت دبیر کانون سراسری انبوه سازان کشور خبری داد که بازار را با شوک همراه ساخت؛ آنجا که کارخانجات سیمانی به بهانه های واهی، از مدار تولید خارج شده اند، آنها که فعال بودن به صادرات به کشورهای دیگر پرداختند، اقدامی که نتیجه آن افزایش قیمت سیمان در بازار بود. اما وضعیت افزایش قیمت سیمان هنوز در شرایط مبهمی قرار دارد. اما هنوز افزایش قیمت سیمان، آنچیزی نیست که مورد نظر تولید کنندگانش نیست. دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان به مذاکرات این انجمن با وزارت صمت اشاره می کند که از ابتدای تیرماه سال جاری برای افزایش قیمت صورت گرفت. در آن برهه آنچه که نصیب تولیدکنندگان سیمان شد، افزایش ۲۰ درصدی قیمت از سوی وزارت صمت بود در برابر پیشنهاد افزایش قیمت ۶۰ درصدی سیمان از سوی انجمن.
قیمت حدود ۲۰ هزار تومانی سیمان درب کارخانه با نرخ ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان مصوب دولت و مجلس به نظر می رسید که با هم همخوانی داشت. اما آنچه که به رشد قیمتها دامن میزد فعالیت دلالان و واسطه گران در بازار است؛ طبق آخرین برآوردها ۷۴ کارخانه سیمان فعال در کشور سالانه ۸۵ میلیون تن سیمان تولید می کنند. بنا به گفته مجید پور رئیس هیئت مدیره سیمان داراب؛ عرضه سیمان بیشتر از تقاضا سبب شده است تا کمبودی در این خصوص وجود نداشته باشد. در واقع در سال جاری حدود ۱۸ درصد مصرف سیمان نسبت به سال گذشته افزایش یافته است؛ با این حال ۳۰ میلیون تن ظرفیت خالی تولید وجود دارد و عرضه سیمان نسبت به تقاضا ۲۰ میلیون بیشتر از تقاضا است.
افزایش قیمت پاکت سیمان و مخالفت سازمان حمایت از افزایش قیمت سیمان
درباره قیمت پاکت سیمان باید در نظر گرفت که قیمت پاکت سیمان ارتباط مستقیمی با افزایش قیمت مواد پتروشیمی در بورس دارد. به گفته اکبر مجیدپور رئیس هیئت مدیره سیمان داراب؛ افزایش قیمت مواد پتروشیمی در بورس، افزایش قیمت سیمان را ضروری می سازد. موضوعی که به زعم تولید کنندگان سیمان باید دست آنها را برای افزایش قیمت باز گذارد تا تناسبی بین افزایش قیمت پاکت با سیمان برقرار شود. اگرچه سازمان حمایت از تولید و مصرف کنندگان با این خواسته به نظر می رسد که مخالفتی نداشته باشد. موضوعی که از سوی دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان مورد اشاره قرار می گیرد. اما وی در بیان عدم این افزایش نرخ، به دسته بندی سازمان حمایت اشاره می کند و بیان می کند، این سازمان معتقد است که بر اساس دسته بندی این نهاد، سیمان کالای گروه دسته سوم است. بنا به نظر سازمان حمایت سیمان می تواند بر مبنای عرضه و تقاضا قیمت گذاری شود اما ضوابط سازمان حمایت بر مبنای حسابداری است که مورد قبول انجمن نیست. این امر منجر به اختلاف نظر در خصوص قیمت سیمان شده است.
قیمت گذاری دستوری
خوشبختانه وزیر صمت با تدوین فرمولی برای تعیین قیمت سیمان موافقت کرده و قرار است که انجمن صنفی با توجه به نهادها و عوامل اثرگذار بر قیمت تمام شده تولید، الگویی برای افزایش قیمت به وزارت صمت ارائه دهد؛ امیدواریم با این روند قیمت سیمان افزایش یافته و به قیمت واقعی برسد.
شیخان افزایش نرخ سیمان را به مراحل مختلف دسته بندی می کند، بر اساس این دسته بندی در حال حاضر برای افزایش قیمت در مرحله دوم هستیم. این مرحله به دلیل تغییرات مدیریتی در وزارت صمت و همچنین وزیر جدید، مدتی طول کشید. با این حال شیخان نسبت به جلسات اخیر این انجمن با وزارت صمت بسیار خوشبین است . وی با اظهار خرسندی از نشست های برگزار شده، نتایج آنها را خوب ارزیابی می کند. به طوری که در نهایت مقرر شد تا با کارشناسان وزارت صمت الگوی کارشناسی شدهای برای تعیین قیمت سیمان تدوین شود. مجید پور نیز معتقد است که اگر افزایش قیمت سیمان محقق نشود، تولید متوقف میشود. با توجه به افزایش قیمت قطعات یدکی، مواد نسوز، آجر، هزینه های حمل و نقل، مواد معدنی و … در صورتی که افزایش قیمت سیمان انجام نشود، کارخانه های تولیدی سیمان دیگر قادر به ادامه فعالیت خود نخواهند بود.
مجید پور استاندارد نسبت قیمت سیمان به آهن را ۱ به ۷ در حالی اعلام می کند که این نسبت در شرایط کنونی ۱ به ۳۰ شده است. نسبتی که استمرار آن کارخانجات سیمانی را با تعطیلی همراه خواهد ساخت؛ کما اینکه تاکنون برخی از کارخانه ها تعطیل شده اند.
افزایش قیمت مصرف کننده با وجود دلالان
تاثیر دلالان بر قیمت تمام شده تولید موضوع مورد اشاره از سوی مجیدپور بود. بر اساس اظهارات وی؛ قیمت یک پاکت سیمان دم کارخانه، ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان است. اما این سیمان تا به دست مصرف کننده برسد، با نرخ۷۰ هزار تومانی همراه می شود. در واقع مابه تفاوتی که تنها به هزینه های حمل و نقل و دلالی بر می گردد. نکته قابل توجه میزان مصرف سیمان در ساخت یک ساختمان است که به ازای هر متر مربع شامل ۲ الی ۳ پاکت سیمان میشود؛ بنابراین میتوان گفت تاثیر افزایش قیمت سیمان در ساخت یک ساختمان ۲ الی ۳ درصد است. موضوعی که سبب شد تا سید احمد نور مفیدی رییس عملیات آمادهسازی معادن و دبیر نظام مشارکت کارکنان سیمان تهران نیز بر قطع دست دلالان در صنعت سیمان تاکید کند. در این میان افزایش هزینه های تولید نیز این صنعت را به سمت فرسودگی کشانده است، هزینه های پنهانی که باید شناسایی شوند. از سوی دیگر، قیمت گذاری دستوری نیز باعث شده تا قیمت سیمان، با واقعیت تفاوت زیادی داشته باشد. در صورت آزاد سازی قیمت ها، کارخانه های تولیدی سیمان می توانند سیمان را در محل به مصرف کننده واقعی تحویل دهند. این امر منجر به حذف دلالان نه تنها در صنعت فولاد بلکه در همه صنایع کشور می شود.