از اواسط اسفند دیگر کمبود سوخت نخواهیم داشت
محمد جعفری اناری در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، گفت: در فصل زمستان با افزایش مصرف گاز خانگی، میزان گاز نیروگاهها کاهش و در موارد اوج، قطع میشود. نکته قابل توجه این است که عموما نیروگاه ها دو نوع سوخت دارند؛ سوخت گاز و سوخت مایع که عموما گازوئیل است. در نیروگاههای […]
محمد جعفری اناری در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، گفت: در فصل زمستان با افزایش مصرف گاز خانگی، میزان گاز نیروگاهها کاهش و در موارد اوج، قطع میشود. نکته قابل توجه این است که عموما نیروگاه ها دو نوع سوخت دارند؛ سوخت گاز و سوخت مایع که عموما گازوئیل است. در نیروگاههای قدیمی از سوخت مازوت نیز استفاده میشود اما نیروگاههای جدید نمیتوانند از مازوت استفاده کنند.
وی افزود: درحال حاضر برخی از نیروگاهها برایر چند روز آینده خود گاز دریافت میکنند اما بسیاری از نیروگاهها، تولید خود را متوقف کردهاند.
صنعت فولاد و سیمان بیشتر از صنایع دیگر از قطعی گاز و برق متضرر شدند
مدیرعامل نیرگاه زاگرس کوثر با بیان اینکه متولی بخش گاز، وزارت نیرو و شرکت گاز است، گفت: مخازن گاز زیادی در ایران وجود دارد که میتوان از آن استخراج کرد اما بر اساس اعلام وزارت نیرو و شرکت گاز به دلیل اجرا نشدن برخی پروژهها مخصوصا در میادین مشترک با کشورهای عربی خلیج فارس و عراق، این استخراج انجام نشده است. این در حالی است که قطر تنها به دلیل سرمایهگذاری بیشتر توانسته است از ایران گاز بیشتری استخراج کند. علت اجرا نشدن این پروژه ها نبود سرمایه گاری مناسب است.
جعفری اناری با اشاره به کمبود گاز در فصل زمستان بیان کرد: در حال حاضر به دلیل کمبود گاز، بسیاری از صنایع تعطیل شدند و اولویت این قطعی با نیروگاهها، صنعت فولاد و سیمان بوده است زیرا این صنایع بیشترین میزان مصرف سوخت را دارند. با توجه به شرایط کنونی جهان و قیمت بالای ارز در کشور، توقف تولید صنعت سیمان و فولاد برایشان زیان بار بوده است.
وی با بیان اینکه ظرفیت تولید برق نیروگاهها بیشتر از میزان تولید است، گفت: در حال حاضر نیروگاههای کشور بر اساس ضریب بهرهوری ۵۱ درصدی فعالیت میکنند. تنها در پیک تابستان است که ظرفیت خالی برای تولید بیشتر وجود ندارد. بر اساس اعلام وزارت نیرو، ظرفیت تولید در پیک تابستان ۶۰ هزار مگاوات و در زمستان بیش از ۳۰ هزار مگاوات است. در بسیاری از بازههای زمانی سال، بیش از ۹۰ درصد ظرفیت خالی داریم که صنایع میتوانند از این ظرفیت خالی استفاده کنند.
هزینه استخراج گاز برای صنعت فولاد مقرون به صرفه نیست
مدیرعامل نیروگاه زاگرس کوثر با اشاره به اینکه شرکتهای فولادی نمیتوانند به تنهایی گاز مورد نیاز خود را تامین کنند تصریح کرد: استخراج گاز به این سادگی نیست که شرکتهای فولادی مدعی شدهاند. مخازن گاز کشور از اموال عمومی محسوب میشود و تنها دولت به عنوان نماینده مردم حق استخراج آن را دارند.
جعفری اناری در این خصوص ادامه داد: شرکتهای فولادی میتوانند با تعریف پروژههایی مانند EOT و … در این حوزه سرمایهگذاری کنند، چاه گاز حفر کنند، استخراج انجام بدهند، فرآوری و تولید کنند و پس از مدت استفاده خود، آن را به دولت واگذار کنند.
وی با بیان اینکه این روند به نفع شرکتهای فولادی نیست، توضیح داد: با یک حساب سرانگشتی، میتوان محاسبه کرد که اگر شرکتهای فولاد بخواهند پالایشگاه بزنند و استخراج کنند، قیمت بسیار بالاتری از قیمتی که اکنون از دولت خریداری میکنند، میشود. در حال حاضر قیمت فروش گاز به نیروگاه ها ۶۰ تومان و به باقی صنایع ۱۰۰ تومان است.
تا اوایط اسفند ماه با کمبود گاز مواجه هستیم
مدیرعامل نیروگاه زاگرس کوثر با بیان اینکه سالهای زیادی است که نیروگاهها با خاموشی روبرو نیستند، گفت: آنچه وزارت نیرو و شرکت گاز اعلام میکنند، افزایش میزان مصرف گاز و برق است زیرا اکنون شرایط اپیدمی کرونا است و مردم تلاش میکنند خانههایشان را گرم نگه دارند. با این حال آمار دقیقی برای افزایش میزان مصرف وجود ندارد.
جعفری اناری با تاکید بر انتشار آمار میزان مصرف گاز و مقایسه آن با سالهای گذشته، بیان کرد: در صنعت برق آمارهایی وجود دارد و هر سال میزان مصرف برق نسبت به سال گذشته بین ۵ الی ۷ درصد افزایش یافته است. بر اساس همین آمار نیز نیروگاه جدید ایجاد میشود تا با افزایش میزان مصرف، میزان تولید نیز افزایش یابد.
وی با بیان اینکه تنها مشکل نیروگاهها کمبود سوخت است، اضافه کرد: زمانی که مصرف خانگی کاهش یابد، مشکل کمبود سوخت نیروگاهها و صنایع رفع میشود. برآورد ما این است که از اواسط اسفند دیگر کمبود سوخت نداشته باشیم.
جعفری اناری درباره تاثیر این کمبود بر میزان سوددهی نیروگاهها گفت: کمبود سوخت تاثیر قابل توجهی در میزان سوددهی نیروگاهها ندارد زیرا طبق مقررات در صورتی که نیروگاهها با کمبود سوخت روبرو میشوند، با شرایط متفاوتی سود آنها محاسبه میشود.
مصرف بالای برق برای استخراج بیت کوین، واقعیت یا شایعه؟
مدیرعامل نیروگاه زاگرس درباره شایعات مبتنی بر استفاده بی رویه برق از سوی مزارع بیت کوین گفت: طبق اعلام وزارت نیرو، مزارع بیت کوین ۳۱۰ مگاوات مصرف برق دارند که حدود ۲۷۰ مگاوات آن از مناطق آزاد و ۴۰ مگاوات آن از سایر مناطق است. بر اساس آمارهای جهانی نیز حدود ۸ هزار مگاوات مصرف برق مزارع بیت کوین است که حدود ۸ درصد آن به ایران اختصاص دارد. حال اگر ۳۱۰ مگاوات به صورت قانونی مصرف شود و ۳۱۰ مگاوات نیز برای مزارع غیرقانونی آن در نظر بگیریم، رقمی بیش از ۶۰۰ مگاوات میشود که تنها یک درصد ظرفیت تولید کل صنعت برق کشور است.
جعفری اناری درباره میزان ظرفیت صنعت برق کشور گفت: ظرفیت نامی نیروگاههای برق کشور حدود ۸۵ هزار مگاوات و ظرفیت عملی آنها حدود ۶۰ هزار مگاوات است. در طول پیک زمستان این ظرفیت نزدیک به ۴۰ هزار مگاوات میشود. میزان مصرفی مزارع بیت کوین آنچنان تاثیری در قطعی برق ندارد، کما اینکه با افزایش میزان مصرف برق، مزارع بیتکوین همانند سایر صنایع با قطعی برق روبرو میشوند.
وی درباره شایعه پیرامون حضور چینیها و استخراج بیت کوین در کشور توضیح داد: تا جایی که بنده اطلاع دارم تنها یک چینی، آن هم با همکاری یک ایرانی در رفسنجان، به صورت کاملا قانونی، مشغول به استخراج بیت کوین است. این فرد بیش از یک سال است که مجوز مزرعه خود را دریافت کرده و اکنون همانند صنایع دیگر با قطعی برق روبرو است و مزرعه فعال نیست. همچنین بر اساس قوانین و دستورالعمل وزارت نیرو، مزارع بیتکوین برق را به قیمت ۹۶۵ تومان از ورات نیرو خریداری میکنند. این قیمت در ۸ ماه سال نصف قیمت و در ۴ ماه پیک تابستان دو برابر قیمت تغییر میکند.
جعفری اناری در پایان با تاکید بر اینکه هیچ نیروگاهی حق فروش مستقیم برق به هیچ مزرعه بیت کوینی ندارد، گفت: بر اساس مقررات وزارت نیرو، هر فردی که میخواهد مزرعه بیت کویت تاسیس کند باید از وزارت نیرو مجوز بگیرد. به دنبال دریافت مجوز یک انشعاب جدید برای آن نصب شده و آنها با نرخ ۹۶۵ تومان برق مورد نیاز خود را از وزارت نیرو خریداری میکنند.