ابهامات طرح ایمپکت مارکت اجرای آن را غیرممکن می سازد
سعید شیرزادی در گفتوگو با خبرنگار بورس امروز، در خصوص اجرای ایمپکت مارکت گفت: تأثیرات متقابل معاملات بازار عمده و خرد در همه جهان وجود دارد و نمیتواند این دو بازار را از هم جدا کرد، لذا این طرح دارای ابهامات زیادی است که به نظر من اجرای آن منطقی نیست. چه ابهاماتی در تفکیک […]
سعید شیرزادی در گفتوگو با خبرنگار بورس امروز، در خصوص اجرای ایمپکت مارکت گفت: تأثیرات متقابل معاملات بازار عمده و خرد در همه جهان وجود دارد و نمیتواند این دو بازار را از هم جدا کرد، لذا این طرح دارای ابهامات زیادی است که به نظر من اجرای آن منطقی نیست.
چه ابهاماتی در تفکیک معاملات خرد و کلان بازار سرمایه وجود دارد؟
این عضو هیئتمدیره سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی کشور درباره شکلگیری بازار ایمپکت مارکت گفت: تأثیرات متقابل معاملات خرد و بلوک اجازه جداسازی را نمیدهند؛ کمااینکه ابهاماتی در تعریف معاملات کلان و بلوکی وجود دارد. چه حجمی از سهم، بلوکی و کلان است؛ آیا فردی که دارای ۱۰ میلیون سهم یک نماد مانند فولاد است، بهعنوان سهم کلان محسوب میشود؟
شیرزادی با بیان اینکه تعریف درست از سهم بلوکی و کلان وجود ندارد، گفت: در بازار سرمایه ممکن است فردی با خرید بخشی از سهام یک شرکت، آنها را به سهمهای خرد تبدیل و معامله کند؛ از سویی میتواند آن را بهصورت کلان نیز معامله کرده و بلوکی به فروش رساند. به عقیده بنده نمیتوان حجمی را برای این امر تعیین در بازار سرمایه تعیین کرد.
به گفته وی، در حال حاضر لازم است مسئولان و نهادهای ذیربط برنامهریزی کنند تا بازار عمق بیشتری داشته باشد تا بتوان معاملات خرد و کلان را در خود جای دهد.
نقش بازارگردانها تغییر میکند
این عضو هیئتمدیره سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی کشور درباره تأثیر طرح مارکتینگ ایمپکت در معاملات خرد و کلان گفت: در صورت جداسازی معاملات خرد و کلان، قطعاً بازارگردانها مجبورند در هر دو بخش بازار فعال باشند اما دراینخصوص شائبهای ایجاد میشود که چگونه بازارگردانها میخواهند این دو معامله را از هم تفکیک کنند؟
شیرزادی با طرح این سؤال که بازارگردانها چه بخشی از اقدامات خود را در بازار کلان و بلوکه و چه بخشی را در معاملات بازار خرد باید ارائه دهند؟ افزود: در صورت تحقق این امر، فعالیت بازارگردانها تغییر خواهد کرد و راهکاری که این دو بازار را از هم جدا کند، منطقی نیست.
تفکیک معاملات خرد و کلان ابزار منطقی برای کنترل بازار نیست
این عضو هیئتمدیره سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی کشور با بیان اینکه تفکیک دو نوع معاملات خرد و کلان ابزار مناسبی برای کنترل بازار نیست، تصریح کرد: تأثیرات متقابل معاملات خرد و کلان در برخی موارد بیشتر از اثرات واقعی است. از سوی دیگر ممکن است یک سری رانت با اقدام به جداسازی این دو نوع معاملات در بازار ایجاد شود. بهعنوانمثال یک شرکت حقوقی سهمها را در بازار جمع کند؛ سپس بر اساس تعریف بازار بلوک آنها را تبدیل به یک معامله بلوکی کرده و در بازار کلان معامله کند. این روند یا بالعکس آن در بازار معاملات خرد نوعی رانت محسوب میشود که براثر تفکیک این دو نوع معاملات در بازار ایجاد شده است.
شیرزادی در پایان با تأکید بر اینکه جداسازی دو بازار خرد و کلان اشتباه است، تصریح کرد: با تقویت بازارگردانی در بازار سرمایه میتوان شرایط را بهبود بخشید. بازارگردانها باید بتوانند همه ریزشها و حبابها را مدیریت کنند و این امر مستلزم این است که آنها توان مالی خوبی داشته باشند. همچنین ضرورت دارد تا همه اطلاعات معاملات در اختیار آنها باشد تا بتوانند با رایزنیهای خود روند سهام را نگه دارند.