پیش بینی افزایش ظرفیت تولید اتیلن تا سال ۲۰۲۰
سید محمد رضا حبیب زاده،مدیر سرمایه گذاری شرکت مدیریت سرمایه اقتصاد نوین در گفتگو با خبرنگار بورس عنوان کرد : در یک تعریف ساده می توان ترکیبات موجود در نفت خام را به چهار دسته ی پارافین، الفین، نفتا و آروماتیک تقسیم بندی نمود. زمانیکه از الفین ها سخن می گوییم عمدتا منظورمان اتیلن و […]
سید محمد رضا حبیب زاده،مدیر سرمایه گذاری شرکت مدیریت سرمایه اقتصاد نوین در گفتگو با خبرنگار بورس عنوان کرد : در یک تعریف ساده می توان ترکیبات موجود در نفت خام را به چهار دسته ی پارافین، الفین، نفتا و آروماتیک تقسیم بندی نمود. زمانیکه از الفین ها سخن می گوییم عمدتا منظورمان اتیلن و پروپیلن است اتیلن ماده اولیه مهم برای تولید بسیاری از ترکیبات آلی پر مصرف در صنعت بهشمار میرود. الفین ها پرمصرف ترین محصولات پتروشیمی هستند و اتیلن مهمترین محصول پتروشیمی با بیشترین ظرفیت،مصرف و تولید جهانی است به گونه ای که حدود ۷۰ درصد از کل ارزش صنعت پتروشیمی متعلق به بخش الفین و پلی الفین است.
وی افزود: اتیلن به تنهایی بیش از ۲۵ درصد از بازار پتروشیمی جهانی را به خود اختصاص داده است. میزان رشد مصرف این دو الفین ارزشمند در سال های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸ حدود ۷ درصد بوده است که نشان از افزایش قابل توجه تقاضای برای این ماده و همچنین مواد موجود در زنجیره ارزش (شامل انواع پلی اتیلن های سبک، سنگین، خطی، پی وی سی و … در انواع گریدها) آن ها خواهد بود.همچنین پیش بینی می شود شود ظرفیت اسمی تولید اتیلن جهانی از ۱۶۸ میلیون تن در سال ۲۰۱۶ به ۲۲۷٫۴۶ میلیون تن در سال ۲۰۲۰ افزایش پیدا کند عمده ظرفیت پیش بینی شده ناشی از پروژه آمریکا، چین و ایران طی ۵ سال آینده است. پیش بینی می شود با راه اندازی این پروژه ها صنعت جهانی اتیلن از ۴۵٫۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۰ عبور کند.
مدیر سرمایه گذاری شرکت مدیریت سرمایه اقتصاد نوین خاطرنشان کرد: تنوع خوراک شامل گازطبیعی، اتان، میعانات گازی، نفتا، گازوئیل، ذغال سنگ و متانول و موانع حمل و نقل ( به خصوص در حالت گازی) و ذخیره سازی منجر به گسترش و ایجاد روش های مختلف در مناطق مختلف شده است. تنوع خوراک و مزیت نسبی هر منطقه در تولید به شدت حاشیه سود این بخش را کنترل و محدود نموده است بعلاوه اینکه باتوجه به ساختار تشکیل دهنده خوراک، نوع و درصد محصولات تولیدی به شدت متفاوت هستند. سه منطقه اصلی پر پتانسیل برای تولید، خاورمیانه، امریکای شمالی و چین هست. بیشترین تولید در منطقه خاورمیانه گاز طبیعی و اتان، امریکای شمالی شل گازی وPDH ، اروپا نفتا وگازوئیل و چین ذغالسنگ و متانول (MTO/MTP/CTO) می باشد.
حبیب زاده در انتها اشاره کرد: در حال حاضر بیشتر تولید اتیلن دنیا بر پایه خوراک نفتا و پس از آن، اتان بیشترین استفاده را در تولید دارد. در واقع بیشترین میزان اتیلن نسبت به خوراک ورودی، در استفاده از اتان حاصل میشود. اگر چه اتان بالاترین بازده را برای تولید اتیلن دارد اما انتقال اتان از لحاظ اقتصادی به صرفه نیست و تقریبا میتوان گفت که باید آن را در محل تولید و مصرف نمود. این موضوع باعث شده که مصرف اتان بهعنوان ماده اولیه اتیلن به نقاط خاصی از جهان محدود شود. در واقع اگرچه برای تولید اتیلن از نفتا، اتان، گاز مایع (LPG) و برخی منابع دیگر استفاده میشود اما براساس برآوردها حدود ۸۲ درصد تولید جهانی اتیلن از خوراک اتان و نفتا به دست میآید. امریکا در سال گذشته برای اولین بار اقدام به صادرات این محصول استراتژیک نموده است.