فعلا دارا یکم و پالایشی یکم نیازی به عملیات بازارگردانی ندارند
با توجه به اختصاص یک هزار و ۲۹۵ میلیارد تومان در مجموع برای بازار گردانی دو صندوق دارایکم و پالایش یکم از یک سو و نقدشونده بودن این صندوق ها از سوی دیگر، دو ETF بانکی و پالایشی نیازی به بازار گردانی ندارند. محمدرضا معتمد، عضو هیئتمدیره سازمان بورس در گفتوگو با خبرنگار بورس امروز […]
با توجه به اختصاص یک هزار و ۲۹۵ میلیارد تومان در مجموع برای بازار گردانی دو صندوق دارایکم و پالایش یکم از یک سو و نقدشونده بودن این صندوق ها از سوی دیگر، دو ETF بانکی و پالایشی نیازی به بازار گردانی ندارند.
محمدرضا معتمد، عضو هیئتمدیره سازمان بورس در گفتوگو با خبرنگار بورس امروز درخصوص الزام بازار گردانی برای ETFهای دولتی بانکی و پالایشی، گفت: وظیفه بازارگردان فقط جمع کردن صفهای خرید و فروش نیست، بلکه بازارگردان با منابعی که در دست دارد، تلاش داد تا دامنه نوسان را به سمت نقدشوندگی هدایت کند.
وی ادامه داد: در حال حاضر صندوقهای قابل معامله (ETF) دارایکم و پالایش یکم نقد شونده هستند و مانند همه سهمهای دیگر، معامله میشوند. با این حال بازارگردان این صندوقها نیز مانند همه، دارای محدودیتهایی است؛ به طوری که بخش عمدهای از منابع موجود صندوقها صرف بازار گردانی شده است و بخشی از منابع موجود نیز، صرف مورادی میشود که برای امور بازارگردانی لازم است انجام شود.
معتمد با بیان اینکه سهام صندوقهای دارایکم و پالایش یکم به صورت روان معامله میشوند، تصریح کرد: بازارگردان این صندوقها هر زمان که تشخیص دهد، وارد عمل میشود. در حال حاضر صندوق پالایش یکم حدود یک الی دو درصد پایینتر از ارزش ذاتی آن معامله میشود. صندوق دارایکم نیز زیر ۲۰ درصدارزش ذاتی آن در حال معامله است. بنابراین به نظر نمیرسد نیازی باشد که بازارگردان در این بازاری که زیر ارزش ذاتی صندوق در حال معامله است، ورود کند.
وی تاکید کرد: اگر لازم شود بازار گردان ورود کند حتما ورود خواهد کرد. بازارگردان زمانی ورود خواهد کرد که صف فروش تشکیل شود. بنابراین وقتی صف فروشی وجود ندارد، نیازی به حضور بازارگردان نیست و منابع نیز کافی است.
این مقام مسئول در سازمان بورس درباره منابع تخصیص داده شده به بازارگردانی صندوقهای دارایکم و پالایش یکم گفت: بر اساس اساسنامه و امیدنامه این صندوقها، ۵ درصد از منابع صندوق و هرآنچه در روز اول جمع شود، به بازارگردانی اختصاص داده میشود. به عنوان مثال صندوق دارایکم حدود ۶ هزار میلیارد تومان جمع کرد که از این میزان حدود ۲۹۵ میلیارد تومان برای بازارگردانی بود. صندوق پالایش یکم نیز حدود ۱۲ هزار میلیارد تومان جمع کرد که حدودا یک هزار میلیارد تومان آن به منابع بازارگردانی اختصاص داده شد.
به گفته معتمد؛ در مجموع حدود یک هزار و ۲۹۵ میلیارد تومان برای بازارگردانی دو ای تی اف دولتی بانکی و پالایشی وجود دارد.
وی یادآوری کرد: در حال حاضر ارزش هر دو صندوق دارایکم و پالایش یکم، از مجموع ارزش معاملاتی آنها که مورد معامله قرار میگیرند، بیشتر است بنابراین الان نیازی به بازارگردان نیست. در حال حاضر نیز خرید سهام این دو صندوق ها قابل معامله دولتی خیلی بهصرفه است و بهتر است که سهامداران این صندوق ها داراییهای خود را زیر قیمت نفروشند.
عضو هیئتمدیره سازمان بورس درباره خرید و فروش سهام موجود در این دو صندوق به صورت جداگانه توضیح داد: در واقع در پالایش یکم ۴ پالایشگاه وجود دارد که همبستگیشان با قیمت صندوق صد درصدی است. به عبارت دیگر هرچه قیمت سهام این شرکتهای پالایشی افزایش یابد، سهام هر واحد از صندوق پالایشی یکم هم بالا میرود. اکنون که این معاملات زیر ارزش ذاتی آن معامله میشود، مقرون به صرفه است که سهم پالایشی را خریداری کند. علیالقاعده افزایشی را که در پالایشیهاست میگیرد و تفاوت موجود امروز را نیز دریافت میکند.