راهبردهای بازار برای مدیریت سرمایههای بالا در بورس
مدیرعامل شرکت مشاور تأمین سرمایه نوین گفت: نقدینگی بالا در بازار سرمایه شرکتهای سبدگردان را ملزم به اثرگذاری غیرمستقیم بر تغییر فرهنگ سرمایهگذاری کرده است اما این گام به تنهایی کافی نیست و باید از ابزار صندوقهای اهرمی در بازار بهره گرفت.
علی خوشطینت درباره روند رو به افزایش مجوزهای سبدگردانی، به خبرنگار بورس امروز گفت: یکی از دلایل افزایش تعداد مجوزهای سبدگردانی، سیاست کلی سازمان بورس درباره تغییر راهبرد سرمایهگذاری مستقیم به غیر مستقیم است؛ بهویژه برای افراد حقیقی که از دانش و تخصص لازم برای سرمایهگذاری برخوردار نیستند.
وی با اشاره به علت این سیاست توضیح داد: این دسته از افراد رفتار هیجانیتری نسبت به میزان معمول (normalize) هیجان بازار دارند. البته این سیاست چه در زمان مدیریت شاپور محمدی و چه اکنون در زمان مدیریت حسن قالیبافاصل همواره وجود داشته است. طبق این سیاست، سازمان از هر ابزاری برای تغییر راهبرد سرمایهگذاری مستقیم افراد به غیر مستقیم استقبال میکند که سبدگردانی یکی از این دسته ابزارهاست.
مدیرعامل شرکت مشاور تأمین سرمایه نوین درباره مدت زمان لازم برای دریافت مجوز سبدگردانی گفت: کسب مجوز سبدگردانی نیازمند گذر حداقل یک سال است بنابراین شرکتهای سبدگردانی کنونی به تازگی درخواست دریافت این مجوز را ندادهاند.
مطلوب بودن وضع ورود به نهاد سبدگردانی نسبت به دیگر نهادهای مالی
خوش طینت با مقایسه تأثیرپذیری شرکتهای سبدگردان از وضع بازار نسبت به دیگر نهادهای مالی، تصریح کرد: این شرکتها نسبت به دیگر نهادهای مالی همچون مشاوره سرمایهگذاری یا شرکتهای تأمین سرمایه تأثیر بیشتری از وضع بازار میپذیرند، آنها در وضع خوب بازار عملکرد درخشانی دارند که در زمان افت بازار این نتیجه برعکس میشود.
وی با اشاره به خط درآمدی (Business Line) شرکتهای سبدگردان، گفت: سبدگردانها خط درآمدی و راهبرد درآمدی مشخصی دارند که آن مدیریت دارایی است، در عین حال این شرکتها یک واحد تحلیل دارند بنابراین راهبرد برون سپاریکردن (Outsourcing) آن را ندارند.
مدیرعامل شرکت مشاور تأمین سرمایه نوین در ادامه با بیان نحوه کسب درآمد دیگر نهادهای مالی عنوان کرد: شرکتهای کارگزاری value driver مخصوص خود دارند و از کارمزد معاملات روزانه خود درآمد به دست میآورند، شرکتهای تأمین سرمایه نیز با فعالیت در حوزه تأمین مالی بازده خود را ایجاد میکنند.
تاثیر فرهنگ مراجعه به مشاوران سرمایهگذاری بر درآمد این نهاد مالی اثرگذار
خوش طینت با بیان اینکه اکنون فرهنگ مشاوره سرمایهگذاری در کشور جایگاه خود را نیافته است، افزود: باتوجه به اینکه افراد خود را در هر زمینهای متخصص میدانند کمتر به مشاوران و متخصصان حوزههای مختلف مراجعه میکنند که در حوزه مالی نیز به طریق اولی این مسئله وجود دارد بنابراین شرکتهای سرمایهگذاری تنها از فعالیت اصلی خود یعنی ارائه مشاوره مالی نمیتوانند درآمد و بازده مورد انتظار سهامداران را تأمین کنند.
وی با اشاره به راهکارهای کسب درآمد شرکتهای مشاوره سرمایهگذاری اظهار کرد: شرکتهای معدودی وجود دارند که تنها از ارائه مشاوره سرمایهگذاری درآمد مطلوبی به دست میآورند بنابراین دیگر شرکتهای این حوزه با دریافت مجوزهای دیگری همچون سبدگردانی به لایههای دیگر بازارهای مالی مانند مدیریت دارایی وارد میشوند تا درآمد لازم خود را به دست آورند.
مدیرعامل شرکت مشاور تأمین سرمایه نوین درباره تعدد مجوزهای یک نهاد مالی گفت: بسیار اندک پیش میآید که مجموعهای بخشی از واحدهای خود همچون تحلیل را برون سپاری (Outsourcing) کند و از خدمات دیگر نهادها همچون مشاوره سرمایهگذاری استفاده کند. لذا شرکتهای مشاوره سرمایهگذاری با با کسب دیگر مجوزهای بورس همچون مدیریت دارایی و یا تأمین مالی، درآمدهای خود را کسب میکنند.
خوش طینت با تأکید بر ترکیب مجوزها در یک مجموعه بهدلیل نیاز به کسب درآمد مورد انتظار، افزود: باید توجه کرد که تعداد مجوزهای سبدگردانی همسو با افزایش ارزش بازار، رشد میکند، در دو سال اخیر شاهد رشدی خیرهکننده در ارزش بازار سرمایه کشور بودیم که در مقابل تولید ناخالص داخلی (GDP) مقدار قابل توجهی بوده است.
تعیین تناسب مجوزهای سبدگردانی نیازمند بررسی دقیق توسط سازمان بورس
وی با بیان مسائلی که پیش روی رشد تعداد مجوزهای دیگر نهادهای مالی وجود دارد، درباره دلیل افزایش بیشتر مجوز سبدگردانی تصریح کرد: اگرچه با رشد ارزش بازار بهطور طبیعی شاهد توسعه نهادهای مالی آن نیز خواهیم بود اما مسائلی همچون پایین بودن درآمد شرکتهای مشاوره سرمایه، ارائه نکردن مجوز کارگزاری و غیره تعداد مجوزهای سبدگردانی توسعه قابل توجهی نکردهاند.
مدیرعامل شرکت مشاور تأمین سرمایه نوین افزود: اگر نگوییم تعداد مجوزهای سبدگردان در حال حاضر زیاد است، باید بگوییم کم هم نیست. البته برای پاسخ به کافی بود یا نبودن تعداد این سبدگردانها باید بررسی دقیقی انجام شود که بهدلیل در دسترس نبودن دادههای قابل اتکا برای همه، تنها سازمان بورس میتواند چنین بررسی را انجام دهد.
خوش طینت با اشاره به وضع کنونی بازار و وارد نشدن نقدینگی جدید به بازار گفت: شرایط کنونی بازار نشان میدهد که نیاز به تأسیس شرکت سبدگردان جدیدی نداریم؛ زیرا تا زمان ورود نقدینگی جدید، نیازی به سبدگردان بیشتری احساس نمیشود، افزایش بیشتر مجوز سبدگردانی تنها به کم شدن سهم بازاری آنها میانجامد.
نقش صندوقهای اهرمی در تحقق فرهنگ سرمایهگذاری غیر مستقیم
وی با بیان پیشنهادهایی برای گسترش فرهنگ سرمایهگذاری غیر مستقیم گفت: اکنون به نظر میآید که به جای توسعه شرکتهای حوزه مالی، سازمان بورس میتواند از تأسیس صندوقهای مشترک برای تحقق این سیاست بهره برد. با توجه به نهادهای مالی حاضر در بازار سرمایه کشوری همچون کانادا میتوان گفت تعداد صندوقهای سرمایهگذاری بیشتر از تعداد شرکتهای مالی است.
مدیرعامل شرکت مشاور تأمین سرمایه نوین در ادامه افزود: تعداد صندوقهای سرمایهگذاری در بورس کانادا حدود ۲ الی ۳ هزار عدد میباشد که با استراتژیها، درجات ریسکپذیری و افقهای سرمایهگذاری مختلف به فعالیت مشغول هستند. لذا سازمان بورس میتواند برای تحقق سیاست کلی خود به جای اعطا مجوز تأسیس شرکتهای جدید، به دنبال تأسیس صندوقهای سرمایهگذاری مشترک با درجات ریسکپذیری و تنوع سبد دارایی باشد.
خوش طینت در پایان اظهار کرد: هماکنون ما صندوقهای اهرمی چندانی در بازار سرمایه نداریم تا متناسب با نیاز جامعه و درجه ریسکپذیری آنها سرمایهگذاری کنند، البته نهادهای مالی حاضر همچون شرکتهای سبدگردان و سرمایهگذاری میتوانند به مشتریان خود صندوقهای متنوعتری ارائه کنند تا نیاز آنها را در برگیرد.