حرکت صنعت بانکداری به پشتوانه داراییهای ارزی
مدیرعامل شرکت سبد گردان کاریزما گفت: یکی از علتهای ارزندگی نماد بانکی درآمدهای ناشی از تسعیر ارز این گروه است که به دلیل قابل تقسیم نبودن میتوانند در افزایشهای سرمایه خود را نشان دهند و بر ترازنامه آنها اثر گذارند.
عزت اله طیبی در گفتوگو با خبرنگار بورس امروز، تصریح کرد: سهامداران در زمانی که بازار را مستعد رشد بدانند به سمت صنایعی حرکت میکنند که از قدرت نقدشوندگی بالایی برخوردار باشند.
وی در خصوص توجه بازار سرمایه به صنعت بانکداری، افزایش نرخ بهره را مورد اشاره قرار داد و افزود: این امر بر تراز بانکیها تنها اثر کوتاهمدت دارد که چندان مورد توجه سهامداران نیست.
شوک مثبت بازارهای موازی بانک در ابتدای سال
مدیرعامل شرکت سبد گردان کاریزما گفت: یکی از سیاستهای بانک مرکزی که بر عملکرد و توجه سرمایهگذاران بر سایر بازارها همچون بورس و ارز اثر دارد، تغییرات نرخ بهره است. بانک مرکزی در ابتدای سال با کاهش نرخ بهره به بازارهای موازی همچون بورس شوک مثبتی اعمال کرد و در حال حاضر با مشاهده جهشهای قابل توجه این بازارها تصمیم به افزایش نرخ بهره گرفت تا بخشی از منابع را در بانکها نگه دارد.
طیبی در خصوص اثرات افزایش نرخ بهره بر وضعیت بانکها توضیح داد: افزایش نرخ بهره در وضعیت بانکها تنها به صورت کوتاهمدت اثر دارد که میتواند بر تراز حسابداریشان اثر منفی داشته و احتمال نکول تسهیلات را افزایش دهد اما در بلندمدت تقریباً بیتأثیر است.
افزایش احتمال نزول تسهیلات در کوتاهمدت با رشد نرخ بهره
مدیرعامل شرکت سبد گردان کاریزما با اشاره به تناسب بین نرخ تسهیلات دهی و سپردههای بلندمدت بانکی گفت: بانکها به دلیل اینکه نرخ تسهیلات خود را با توجه به هزینهها میزانی بیشتر از نرخ بهره سپردهها در نظر میگیرند، لذا در بلندمدت افزایش نرخ بهره هیچ تأثیری بر تراز و عملکرد آنها ندارد. به عنوان مثال زمانی که نرخ سپرده بانکی ۱۸ درصد باشد، حداقل نرخی که بانکها برای اعطا تسهیلات در نظر میگیرند، حدود ۲۲ تا ۲۳ درصد میتواند باشد.
طیبی با بیان اینکه در شرایط کنونی نمیتوان صنعت خاصی را به عنوان لیدر بازار سرمایه معرفی کرد، افزود: با توجه به افت شدیدی که سهام صنایع مختلف در بازار سرمایه متحمل شدند نمیتوان صنعت خاصی را به عنوان لیدر معرفی کرد. به عنوان مثال سهام صنایع بزرگ افت ۴۰ تا ۵۰ درصدی و صنایع کوچکتر افت ۶۰ تا ۷۰ درصدی را تجربه کردهاند.
توجه سهامداران به نقدشوندگی سهم انتخابی
مدیرعامل شرکت سبد گردان کاریزما گفت: سرمایهگذاران تنها به دنبال سهامی هستند که از نقدشوندگی و ارزندگی بالایی برخوردار باشند لذا سهام صنایعی همچون بانکی که همواره از نقدشوندگی بالایی برخوردار هستند بدون توجه به اثرات کوتاهمدت عواملی همچون افزایش نرخ بهره مورد اقبال قرار میگیرند.
طیبی با بیان وضعیت کنونی بازار افزود: هنوز یک میزان ترس در بازار وجود دارد که نیازمند تجربه روندهای مثبت و منفی بیشتری است تا تعادل خود را پیدا کند. زمانی که پیشبینی سرمایهگذاران از وضعیت بازار مطلوب باشد، سهامی همچون بانکی مورد توجه قرار میگیرند.
نقش درآمدهای تسعیر ارز در ترازنامه بانکها
مدیرعامل شرکت سبد گردان کاریزما در خصوص علت ارزندگی سهام بانکی گفت: علاوه بر سود و زیان بانکها در امر تسهیلات، کسب درآمدهای غیرعملیاتی نیز از جمله درآمدهای ناشی از تسعیر ارز بر ارزندگی سهام بانکی تأثیرگذار است. با توجه به اینکه این درآمدها قابلیت تقسیم ندارند تنها میتوانند در افزایش سرمایه بانکها نقش داشته باشند.
لزوم کسب مجوز بانک مرکزی برای افزایش سرمایه بانکها از محل سود ناشی از تسعیر ارز
مدیرعامل شرکت سبد گردان کاریزما تأکید کرد: افزایش سرمایه از محل سود ناشی از تسعیر ارز باید به مجوز بانک مرکزی انجام شود لذا بانکها به مرور زمان این مراحل را طی نمایند؛ به گونهای که نرخ کنونی تسعیر ارز بانکها در حال حاضر فاصله بسیاری با نرخ ارز بازار دارد. این داراییهای ارزی بر کفایت سرمایه بانکها و بهبود شرایط عملیاتشان تأثیر مثبتی خواهند داشت.
طیبی با بیان مثالی از وضعیت ارزی چند بانک گفت: بانکهایی همچون بانک ملت، پاسارگاد و سامان از داراییهای ارزی قابل توجهی برخوردار هستند که به مرور زمان تأثیر آنها را بر ترازنامه خود اعمال خواهند کرد. اگرچه بانک صادرات از میزان دارایی ارزی بالایی همچون پاسارگاد برخوردار نیست اما به دلایلی همچون تجربه کاهش شدید در شرایط افت بازار، اکنون مورد توجه قرار گرفته است.
وی در پایان با بیان اینکه ارزش بازاری داراییهای ارزی بانکهای فوق در حال حاضر بسیار بالا است، توضیح داد: به عنوان مثال ارزش دارایی ارزی بانک ملت حدود ۷ میلیارد دلار است که بخشی از آن را تسعیر نموده و بخشی دیگر به مرور زمان تسعیر خواهد کرد.