کود اوره و درآمدهای صادراتی
گزارش پیش رو به زنجیره ارزش الفینها و تا حدودی گاز سنتزها اشاره دارد و وضع طرحهای یک هلدینگ پتروشیمی در این زمینه را بررسی میکند.
یکی از موارد توسعه کشورها گذر از مرحله صنعتی شدن و ساخت زیربنای اقتصادی است. از جمله مواردی که به توسعه یافتگی و گذر از این روند کمک میکند، استفاده بهینه از منابع انسانی، طبیعی و … در تولید است.
ایران به عنوان کشوری شناخته میشود که از منابع طبیعی سرشاری همچون نفت برخوردار و در چند دهه گذشته با وجود فروش خام نفت همواره در تلاش بوده است که صنایع مادر خود را نیز توسعه دهد بهگونهای که صنعت پتروشیمی تاکنون دو جهش را پشت سر گذاشته است.
در این صنعت زنجیرههای ارزش متعددی قرار دارند که به شرح زیر است:
۱. زنجیره ارزش الفینها (Olefins)
۲. زنجیره ارزش گاز سنتز (Syn Gas)
۳. زنجیره ارزش آروماتیکها (BTX)
در این گزارش میخواهیم به زنجیره ارزش الفینها و تا حدودی گاز سنتزها نگاهی داشته باشیم و وضع طرحهای یک هلدینگ پتروشیمی را در این زمینه بررسی کنیم.
طبق گزارشهای نشریه ICIS تولید محصولات پتروشیمی و مصرف آن در طی سالهای گذشته و پیش بینی این نشریه از امسال و سال آینده به شرح زیر است.
همان طور که در تصویر مشاهده میشود در روند گذشته محصولات پتروشیمی در سالهای گذشته با مقدار مصرف منطبق بوده است.
این تولید و مصرف برای هشت ناحیه جغرافیایی در جهان است که تولید و مصرف ۶۰ محصول پتروشیمی از جمله بنزن، زنجیره الفینها، پروپیلن، اتیلن و .. میشود.
از آنجا که روند چند سال گذشته تولید و مصرف این محصولات افزایشی بوده است، پیشبینی میشود این روند تداوم داشته باشد.
همان طور که در تصویر سمت چپ مشاهده میشود، صادرات و واردات محصولات پتروشیمی در سطح جهان در سالهای گذشته و پیش بینی سالهای آینده به تصویر کشیده شده است.
طبق این گزارش نشریه ICIS، در سالهای ۲۰۱۹ و پیشبینی سالهای بعد رقم واردات محصولات پتروشیمی بیشتر خواهد بود بنابراین لازم است با شناسایی محصولات مورد تقاضای این صنعت ظرفیت تولید و فروش خود را در آن حوزه افزایش دهیم.
باتوجه به اینکه محصولات پتروشیمی در بسیاری از صنایع پایین دستی استفاده میشود، افزایش تقاضای این محصولات در دورههای آینده دور از انتظار نیست بنابراین باتوجه به پیش بینیهایی که از کاهش تقاضای نفت در بازارهای جهانی انجام شده، با توسعه بخش پتروشیمی، بهویژه در بخشهای پرتقاضایی همچون کود و زنجیره پلیمری به افزایش درآمدهای ارزی در حوزه پتروشیمی بسیار کمک میکند.
در جدول زیر شاهد طرحهای هلدینگ «پارسان» هستیم که برنامه خود را در طرحهای در حال اجرا به شرح زیر تدوین کرده است.
این اطلاعات بر اساس گزارش شرکت گروه گسترش نفت و گاز پارسیان (پارسان) در دوره منتهی به ۳۱ خردادماه امسال است.
باتوجه به اینکه بخشی از برنامه ششم توسعه مربوط به افزایش تولید محصولات کشاورزی است بنابراین توسعه تولید اوره و آمونیاک توسط پتروشیمیها یکی از راههای تولید کود محصولات کشاورزی است.
افزون بر این، توسعه جهانی و گسترش جمعیت در کشورهای مختلف، محدودیت تولید غذا را افزایش میدهد که نیاز روزافزون از کودها برای کشت و پرورش بیشتر محصولات کشاورزی اهمیت خود را نشان میدهد بنابراین طرحهای توسعه پتروشیمی در حوزه اوره و آمونیاک افزون بر اینکه نیاز صنعت کشاورزی را در داخل میتواند برطرف کند، در صورتی که ظرفیت این طرحها مازاد بر مصرف داخلی کشور باشد، امکان صادرات و کسب درآمدهای ارزی را برای کشور و شرکتهای پتروشیمی فراهم خواهد آورد.