عجز آمریکا در جنگ تجاری با چین در حال تبلور است؟
مسعود عبدیزدان کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد: در حالی که نزدیک به یکسال از شروع جنگ تجاری میان دو ابرقدرت اقتصادی جهان می گذرد، آثار مخرب این جنگ در سطح جهان در حال نمایان شدن است. اقتصادهای دو کشور به خصوص درگیر کندی رشد شده و وضعیتی فرسایشی به […]
مسعود عبدیزدان کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد: در حالی که نزدیک به یکسال از شروع جنگ تجاری میان دو ابرقدرت اقتصادی جهان می گذرد، آثار مخرب این جنگ در سطح جهان در حال نمایان شدن است. اقتصادهای دو کشور به خصوص درگیر کندی رشد شده و وضعیتی فرسایشی به خود گرفته اند.
وی افزود: ترامپ هدف از این جنگ را کاهش کسری تراز تجاری با چین،حفظ حقوق معنوی محصولات امریکایی و بازگرداندن سرمایه ها به ایالات متحده عنوان نمود، حال آنکه، پس از دوره ای فراز، اقتصاد آمریکا حالا در سراشیبی انحطاط قرار گرفته و شرکتهای این کشور با شرایط سختی رو به رو هستند.
کارشناس بازارسرمایه خاطرنشان کرد: ترامپ با سودای جنگ تجاری در سر، برای کاستن از اثرات احتمالی فشار حاصل بر شرکتهای امریکایی قانون کاهش مالیات ها در دسامبر سال گذشته را علیرغم مخالفت ها به تصویب کنگره و سنا رسانید. مخالفان معتقد بودند که این قانون تاثیر مضاعفی بر کسری درآمدهای دولت خواهد گذاشت. حال پس از گذشتن تنها ۱۱ ماه از تصویب ابن قانون و دو فصل پر بار برای شرکتهای امریکایی، آثار مثبت کاهش مالیات ها برای شرکتهای آمریکایی از بین رفته و چیزی جز افزایش هزینه های تولید برای آنها باقی نمانده است.
عبدیزدان یادآور شد: آمار اشتغال ماه نوامبر نشان می دهد که ۱۵۵ هزار شغل جدید ایجاد شده که از پیش بینی اقتصاددانان بسیار پایین تر می باشد، بدان معنا که افزایش هزینه های تولید باعث کاهش اشتهای شرکتها برای استخدام نیروهای جدید شده است.افزایش در هزینه های تولید تاثیر مستقیم بر مصرف کنندگان نهایی دارد و موجب رشد تورم خواهد شد. در انتهای این زنجیره، فدرال رزرو در دو راهی سختی میان افزایش نرخ بهره منطبق با تورم و ایجاد رکود از یک سو و توقف افزایش نرخ بهره جهت رونق بخشی به فعالیت شرکتها و بر هم خوردن معادلات اقتصادی از سوی دیگر مانده است.
وی در ادامه ا ضافه کرد: ترامپ در هدف دیگر خود برای کاهش تراز تجاری با دنیا خصوصا چین نیز موفق نشده است. بر اساس آمار، میزان کسری تراز تجاری ایالات متحده در ماه اکتبر به ۵۵٫۵ میلیارد دلار رسیده که نسبت به ماه قبل ۱٫۷ درصد افزایش داشته و بیشترین میزان از اکتبر ۲۰۰۸ می باشد. اکتبر پنجمین ماه متوالی رشد کسری تراز تجاری آمریکا به حساب می آید. کسری تراز تجاری آمریکا با چین به ۴۳٫۱ میلیارد دلار رسید که همدتا در نتیجه کاهش صادرات سویا از سوی امریکا به چین می باشد. بر طبق داده های سازمان کشاورزی امریکا، صادرات سویا از امریکا طی سپتامبر تا نوامبر امسال با افت ۴۳ درصدی به ۱۱٫۹۲ میلیون تن رسیده، در حالیکه این میزان برای چین کاهش ۹۷ درصدی یعنی ۳۳۹ هزار تن را نشان می دهد. چین در مدت مشابه سال قبل واردات ۱۴٫۹۸ میلیون تن سویا را ثبت نموده است.
کارشناس بازارسرمایه اشاره کرد: از سوی دیگر، میزان تجارت خارجی چین در نوامبر امسال ۳۰۰٫۴ میلیارد یوان بوده است، که در قیاس با ماه اکتبر افزایش ۳۰٫۱ درصدی را نشان می دهد. در ۱۱ ماهه امسال نیز چینی ها با حجم تجارت خارجی ۲۷٫۸۸ تریلیون یوان رشدی فراتر از سال قبل را ثبت نموده اند. جالب اینکه صادرات چین به امریکا در نوامبر رشد ۹٫۴ درصد داشته در حالیکه واردات این کشور از آمریکا تنها ۱٫۲ درصد افزایش داشته است.
عبدیزدان در انتها افزود: جنگ تجاری اگرچه برای ترامپ پروپاگاندایی در جهت خیز برای انتخابات ۲۰۲۰ می باشد، اما برای شرکتها و مردم امریکا هزینه های زیادی در بر داشته است. ترامپ اخیرا با توئیت های مثبت در صدد است تا افت فزاینده ی ارزش سهام شرکتهای امریکایی را متوقف سازد و پیوسته از مذاکرات سازنده با چین می گوید. وی علیرغم میل باطنی، چاره ای جز تعدیل رفتارهای رادیکال خود ندارد. شاید بتوان گفت که خصومت های مرد زرد موی شعار انتخاباتی وی با مضمون “آمریکا را دوباره سربلند خواهیم نمود” را به جمله ای پوپولیستی همانند آنچه از ابتدا می نمود بدل نموده است