ایجاد بانک ایرانی با ارز ریال/ بانک سپه ، بانک بدون امکان تحریم
یک کارشناس و تحلیلگر مالی بینالملل معتقد است که میتوان راهکارهای مفیدی برای یانکهای نیروهای مسلح در نظر گرفت و در این خصوص گفت: با توجه به تحریمهای کنونی، بانک سپه به علت ارائه خدمان نیروهای مسلح اولین ارگانی است که مورد تحریم ظالمانه قرار میگیرد؛ بنابراین باید این بانک را به بانک ریالی بومی قدرتمندی تبدیل کرد.
علی ملکی در گفتوگو با خبرنگار بورس امروز، با بیان این مطلب تصریح کرد: بانک ایرانی با ارز ریال مورد تحریم قرار نخواهد گرفت. علاوه بر آن از بسیاری از هزینههای مضاعف ارزی کنونی برای کارگزاری حذف خواهد شد.
وی افزود: در برخی از کشورهای دیگر مانند چین بانکهایی وجود دارد که با ارز محلی کشور خود کار میکنند.
چگونگی ادغام بانکهای نیروهای مسلح در بانک سپه
این کارشناس و تحلیلگر مالی بینالملل در خصوص ادغام بانکهای نظامی نیروهای مسلح در بانک سپه گفت: اصل ۴۴ خصوصیسازی مبنی بر اینکه دولت کوچکتر شود و بانک سپه نیز بانکی دولتی است ولی در نهایت تصمیم نهایی بر ادغام موسسات مالی و بانکهای انصار، قوامین، حکمت ایرانیان، مهر اقتصاد، ثامن و کوثر در بانک سپه مقرر شد.
ملکی درباره اعلام این ادغام گفت: پارسال رئیسجمهور و رئیسکل بانک مرکزی بهطور رسمی اعلام کردند که بانکهای نیروهای مسلح و موسسات مالی آنها در بانک سپه ادغام خواهند شد.
وی افزود: طی چند مرحله، نخست اعلام شد روی تابلو بانکهای مذکور نوشته شود وابسته به بانک سپه و در مرحله بعد، ادغام برای برخی از بانکها انجام شد، به طور مثال در حال حاضر بانک حکمت ایرانیان و مهر اقتصاد وجود ندارد. تابلو این بانکها عوض شد و به بانک سپه تغییر یافت.
ملکی همچنین ادامه داد: بانکهای دیگر مانند بانک انصار و قوامین که از حساسیت بیشتری برخوردارند، هنوز ادغام نشدهاند.
سردرگمی نیروهای انسانی بانکهای ادغام شده
این کارشناس و تحلیلگر مالی بینالملل در ارتباط با مسئله نیروی انسانی پیرو ادغام بانکها گفت: بسیاری از نیروها و کارکنان این بانکها در ترس و نگرانی به سر میبرند که در نهایت رویکرد احتمالی چیست؟ آیا تصمیم بر بیکاری است یا خیر؟
ملکی تاکید کرد: بانک سپه بانکی دولتی است، تصور بر این هست که بانک سپه محور اصلی است. بانکهای دیگر در آن ادغام میشوند.
وی اضافه کرد: تا زمان حاضر به صورت مشهود برای نیروهای بانکهای دیگر و تخصصهای آنها تدابیری اندیشیده نشده است.
ملکی همچنین گفت: با توجه به این مسئله که چند ماه بیشتر از عمر دولت آقای روحانی باقی نمانده است. بسیاری نسبت به مشخص شدن تکلیف سر در گم هستند.
راهکارهای ادغام بانکها به یک بانک
این کارشناس و تحلیلگر مالی بینالملل راهکارهایی برای ادغام بانکهای نیروهای مسلح ارائه داد و گفت: تعیین مدیر اجرایی ادغام، ایجاد و پیادهسازی الزامات حقوقی، فنی و قانونی، ادغام و یکپارچهسازی زیرساختهای فنی، طرح کسبوکار (Business Plan) و غیره را میتوان از جمله راهکارهای مناسب برای ادغام این بانکها در بانک سپه برشمرد.
تعیین مدیر اجرایی ادغام
این کارشناس و تحلیلگر مالی بینالملل با بیان اینکه بانک سپه ادغامپذیر است، تصریح کرد: شش بانک نیروهای مسلح بانکهای ادغام شوند هستند؛ بنابراین نیاز است که شخصی به عنوان مدیرعامل انتخاب شود که در گذشته زیر مجموعه هیچ یک از بانکها نبوده باشد. علت این امر عرق و تعصبات نسبت به فرهنگ سازمانی بانک قبلی، تفکرات، منابع انسانی، است.
ملکی تاکید کرد: انتخاب شخص جدید در نهایت منجر به پیشرفت این مسئله بدون جانبداری میشود.
ایجاد و پیادهسازی الزامات حقوقی، فنی و قانونی
این کارشناس و تحلیلگر مالی بینالملل با بیان اینکه نیاز است با ادغام ۷ بانک و ایجاد یک ابر بانک، برنامه راهبردی جامع و جدید تدوین شود، تصریح کرد: چند نوع بانکداری وجود دارد؛ بانکداری خرد، بانکداری شرکتی، بانکداری شخصی.
ملکی توضیح داد: بانکداری خرد در تمام دنیا با توجه به پیشرفت فناوریهای مالی به سمت بینیازی از شعبات میل پیدا کرده است. در این نوع از بانکداری نیازی به تخصیص کارمند نیست. بانکداری خرد، بر اساس فناوریهای مالی جدید همانند بلاک چین به سمت مدیریت بر بستر فناوری و هوش مصنوعی پیش میرود.
وی افزود: چنین مسئلهای در تعریف تجهیزات فیزیکی، نرمافزارها و غیره تاثیرگذار است. این راهبرد معرف مخاطبین است و مشخص میکند مخاطب انتظار چه نوع خدماتی را از بانک جدید دارد.
ایجاد ابر بانک نیروهای مسلح
این کارشناس و تحلیلگر مالی بینالملل در خصوص نوع مشتریان بانک جدید گفت: به دلیل اینکه بیشتر مخاطبین این بانک نیروهای مسلح هستند، تمام کارمندان نیروهای مسلح و بازنشستگان و خانوادههای آنها به طور خاص مخاطب بانکداری خرد محسوب میشوند.
ملکی تصریح کرد: از سوی دیگر، بانکداری شرکتی اثربخش و پویا باید به عنوان یک راهبرد کلیدی برای ارائه خدمات بانکی کارآمد به ابر شرکتهای نیروهای مسلح در بانک سپه نوین لحاظ شود.
ادغام و یکپارچهسازی زیرساختهای فنی
این کارشناس و تحلیلگر مالی بینالملل عنوان کرد: مشخص شدن زیرساختهای فنی مسئلهای است که باید در اولویت قرار بگیرد. تمامی منابع و دادههای اطلاعاتی و بخشهای تکنیکالی باید زیرمجموعه زیرساخت جدید باشد.
ملکی همچنین گفت: در ابتدا بانکها باید به لحاظ زیرساختی و برنامههای فناوری ادغام شوند و سپس اعلام رسمی انجام میشود.
طرح کسبوکار (Business Plan)
این کارشناس و تحلیلگر مالی بینالملل گفت: با توجه به وجود شعبات بانکهای ادغام شونده لازم است، مراکز و شعبات بانک جدید مشخص و جانمایی شود. بانک جدید شامل طراحی ساختار، فرایندها، تعریف مشاغل، جانمایی شعبهها، تجهیزات سختافزاری و نرمافزاری و …است.
ملکی در خصوص بانکداری شرکتی عنوان کرد: بانکداری شرکتی میتواند از بانکداری کشورهای پیشرفته الگو بگیرد. بر اساس این راهبردها یک طرح کسبوکار، در جهت مشخص شدن فرآیندها باید مشخص شود. این برنامه شامل مشخص شدن جانماییها، فرآیندها و مشاغل است.
وی همچنین بیان کرد: بانک جدید باید به منابع اکتسابی توجه کند. مکانها و ساختمانهای مفید برای بانکداری شرکتی را جانمایی کند و به کار بگیرد. بخش مازاد در داخل سازمان دیگری به نام مدیریت داراییها وارد شود.
این کارشناس و تحلیلگر مالی بینالملل افزود: لازم است داراییهای مازاد و بدهیها و داراییهای فریز شده، در جهت ایجاد سالمسازی در داخل سازمانی جدید مدیریت شوند.
ادغام شرکتهای زیر مجموعه بانکها
این کارشناس و تحلیلگر مالی بینالملل با تاکید بر مشخص شدن برنامههای راهبردی شرکتهای زیرمجموعه بانکها گفت: برنامه راهبردی تمام شرکتهای زیر مجموعه بانکها مانند شرکتهای سرمایهگذاری، لیزینگها و صرافیها، شرکتهای سرمایهگذاری بانکها، مثل سرمایهگذاری امید، سرمایهگذاری بانک انصار باید مشخص شود.
ملکی در این خصوص گفت: در شرایط ادغام بانکها تمامی شرکتهای زیر مجموعه بانکها نیز باید ادغام شوند. ادغام این شرکتها میتواند به صورت موازی در کنار بانکها انجام شود.
وی عنوان کرد: یکی از راهبردهای شرکتهای سرمایهگذاری به الزام بانک مرکزی باید خروج از بنگاهداری باشد. در مرحله بعدی با تعریف مشاغل و طرح کسبوکار، باید به نیازمندیهای دانشی آن توجه شود.
تعریف مشاغل برای بانک جدید
این کارشناس و تحلیلگر مالی بینالملل گفت: در تعریف مشاغل جدید برای بانک جدید باید این موضوع در نظر گرفته شود که کدام یک از آنها با مشاغل جدید تطبیق داده میشود.
ملکی همچنین در خصوص تخصیص منابع انسانی تعیین شده در ساختار جدید (آموزش، فرهنگسازی و …) و اجرایی نمودن عملیات تعدیل بیان کرد: نیروهای انسانی باید مورد ارزیابی قرار بگیرد. در این بانکها به صورت بهینه از سرمایههای انسانی در تخصیص نیروها استفاده کنند.
ارزیابی منابع انسانی کنونی و تخصیص بهینه سرمایههای انسانی
این کارشناس و تحلیلگر مالی بینالملل با بیان اینکه تعدیل نیروهای مازاد در شرایط ادغام برای دولت امتیازی منفی دارد، در خصوص تعدیل نیروها مواردی را پیشنهاد کرد: میتوان سازمانی کارآفرینانه ایجاد کرد و این سازمان میتواند در جهت توانمندسازی نیروها اقدام کند.
ملکی با اشاره به استفاده از نیروهای مازاد در بخشهای زیرساخت مالی بانک ادغام شده، گفت: در راستای ادغام، میتوان از نیروهای انسانی مازاد در جهت همکاری با شرکتهای در تعامل با بانکها و تشویق برای کارآفرینی در سطح جامعه استفاده کرد.
به گفته وی، ایجاد سازمان جدید برای توسعه کارآفرینی با هدف حمایت و توانمندسازی نیروهای تعدیل شده، میتواند بسیار مفید باشد.
نیروهای مازاد با آموزش و سرمایه زمینه کارآفرینی را ایجاد میکنند
این کارشناس و تحلیلگر مالی بینالملل در ادامه استفاده از نیروهای انسانی مازاد توضیح داد: در هر صورت تعدادی از نیروها پس از ادغام مازاد خواهند بود. با اختصاص دادن تسهیلات مالی به نیروهای مازاد اعلام شده و حتی آموزش، میتوان در جهت کارآفرینی اقدام کرد. بر اساس احتمال دیگری، نیروهای مازاد میتوانند در بخشهای زیرساخت مالی به بانک ادغام شده، کمک کنند.
ملکی با تاکید بر اینکه برخی از کارشناسان به علت حضور در صنعت بانکی و مالی کشور بسیار زبده هستند، ادامه داد: این کارشناسان در صورت تعدیل میتوانند با شرکتهای در تعامل با بانکها همکاری کنند.
وی اضافه کرد: توجه کردن به این مسائل میتواند تبعات سو تعدیل را پوشش دهد. از طرفی مشوق بسیار مثبتی برای کارآفرینی در سطح جامعه باشد.
افزایش سرمایه بعد از ادغام
کارشناس و تحلیلگر مالی بینالملل در خصوص افزایش سرمایه بانکها بعد از ادغام گفت: وقتی ادغام صورت بگیرد در عمل این بانکها حذف میشوند. بانک جدید بانک سپه نوین است که بانکی دولتی است.
ملکی با بیان اینکه بانک سپه در سالهای متمادی مورد تحریمهای ظالمانه قرار گرفته است، تشریح کرد: انجام بسیاری از فعالیت هادر خصوص بانکداری بینالملل، منوط بر در اختیار گذاشتن منابع به بانکهای دیگر و پرداخت هزینههایی توسط این بانک به صرافیها است. این مسئله علاوه بر هزینهبردار بودن، روشی پر ریسک است.
ایجاد بانک ایرانی قدرتمند
این کارشناس و تحلیلگر مالی بینالملل گفت: در بسیاری از کشورهای دیگر مانند چین بانکهایی وجود دارد که با ارز مخصوص کشور کار میکنند. بانک سپه به علت ارائه خدمات به نیروهای مسلح اولین ارگانی است که همیشه مورد تحریم ظالمانه قرار میگیرد.
ملکی تاکید کرد: میتوان بانک سپه را به عنوان یک بانک ریالی بومی و بسیار قوی، برای ارائه خدمات به شرکتهای نیروهای مسلح و خانوادههای نیروهای مسلح تبدیل کرد.
وی در ادامه توضیح داد: در این شرایط تحریمهای ظالمانه و همزمان با پروژه ادغام بانکها میتوانند یک بانک ریالی واحد جهت ارائه خدمات ارزنده به مشتریان ایجاد شود.
ملکی در پایان یادآوری کرد: بانک ایرانی با ارز ریال مورد تحریم قرار نخواهد گرفت. علاوه بر آن از بسیاری از هزینههای مضاعف ارزی کنونی برای کارگزاری حذف خواهد شد.
این طرح ادغام با سر و صدای زیاد شروع شد اما بنظر میرسد بدلیل بی برنامگی در بین زمین و آسمان رها شده. پیشنهادات دکتر ملکی حاوی ایده های کارآمدی است که استفاده از آنها میتواند بسیار راهگشا باشد.