فلزات اساسی صنعتی برای سرمایه گذاری در بورس
زهرا محمدرحیمی کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد: آنچه در چند ماه اخیر به عنوان مهم ترین ریسک شرکت های بورسی از آن یاد می شود مساله تحریم هاست. فروش محصول، تامین مواد اولیه، تامین ماشین آلات، انتقال کالا و انتقال پول مهمترین مواردی است که به شدت از این […]
زهرا محمدرحیمی کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد: آنچه در چند ماه اخیر به عنوان مهم ترین ریسک شرکت های بورسی از آن یاد می شود مساله تحریم هاست. فروش محصول، تامین مواد اولیه، تامین ماشین آلات، انتقال کالا و انتقال پول مهمترین مواردی است که به شدت از این مقوله تاثیر می پذیرد و میتواند روند عملیات شرکت ها را با مشکل مواجه سازد.
وی افزود:در بحث تامین مواد اولیه و مصرفی صنعت فولاد،تامین الکترود گرافیتی شاید مهمترین مسئله فولادسازی قلمداد می شود که با اقداماتی از قبیل برنامه ریزی برای تولید این محصول در داخل و همچنین خرید از طریق کشورهای واسطه به جای خرید مستقیم از کشور تولید کننده میتوان میزان اثرپذیری از شرایط تحریمی را در این زمینه کاهش داد.
کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد:اما آنچه که بیشتر از همه موارد فوق توجه فعالان بازار سرمایه را به خود جلب کرده است نگرانی ناشی از فروش محصولات به خصوص در رابطه با شرکت هایی است که فروش صادراتی وزن بالایی در کل فروش آنها را به خود اختصاص داده است. هرچند در صورت عدم توانایی این شرکت ها در صادرات محصول خود و افزایش عرضه در بازارهای داخلی سایر شرکت های غیرصادراتی نیز با مشکل فروش مواجه خواهند شد.
وی اظهار داشت: خوشبختانه با گزارشهایی که شرکت های بورسی به طور ماهانه از میزان تولید و فروش خود منتشر می کنند امکان تحلیل و بررسی درست و به موقع در این مورد برای فعالان بازار سرمایه فراهم شده است. بررسی این گزارشات از مرداد ماه (همزمان با اعمال بخشی از تحریم ها) تاکنون و بالاخص گزارشات آبان ماه نشان میدهد که تغییر قابل ملاحظه ای در حجم فروش شرکت ها رخ نداده و شرکت ها توانسته اند بازار فروش خود را حفظ کرده و یا با یافتن بازارهای جایگزین سطح فروش محصولات خود را در سطحی قابل قبول حفظ کنند. هرچند مساله حجم فروش همچنان به عنوان چالشی مهم پیش روی شرکت های ما وجود داشته و قضاوت در خصوص شدت و یا ضعف اثرات تحریم بر فروش شرکت های ایرانی مستلزم گذر زمان است.
محمدرحیمی یادآور شد: از دیگر ریسک های قابل توجه در این صنعت، نرخ های جهانی محصولات و همچنین نرخ ارز است. در چند ماه اخیر قیمت های جهانی کامودیتی ها با روند نزولی مواجه شده است که از مهم ترین دلایل آن می توان به جنگ تجاری بین چین و آمریکا اشاره کرد. نرخ جهانی فلزات اساسی نیز از این قاعده مستثنی نبوده و با کاهشی ۱۶درصدی از حدود ۵۰۰ دلار در مرداد ماه سال جاری تا ۴۳۰ دلار در آذر ماه سقوط کرده است.
وی در ادامه افزود: از سویی دیگر می دانیم که هرچند افزایش نرخ دلار به سبب اثر اهرمی بر افزایش درآمدها فی نفسه برای شرکت های صادراتی امری است مطلوب، لذا نوسانات شدید در نرخ ارز طی مدتی نسبتا کوتاه از یک سو و عدم اعتماد نسبت به ثبات نرخ های فعلی از سویی دیگر سبب شده است که فعالان بازار سرمایه نسبت به تداوم نرخ های فروش فعلی برای دوره های آتی با دیده تردید بنگرند.
کارشناس بازار سرمایه در انتها اشاره کرد: به طور کلی به نظر میرسد با توجه به افت اخیر بورس و افزایش جذابیت قیمت ها، در صورت تثبیت نرخ ارز در نرخ های فعلی و همچنین ادامه دار بودن روند فروش در ماه های آتی صنعت فولاد برای سرمایهگذاری در وضعیت مطلوبی قرار دارد.