لزوم استفاده بهینه از منابع حاصل از افزایش سرمایه شرکت ها
احسان مرادی در خصوص انواع تأمین مالی شرکتها به خبرنگار بورس امروز توضیح داد: شرکتها برای تأمین مالی طرحهای توسعه خود راهکارهای مختلفی پیش رو دارند که بنابر ریسکها و مزایای آنها تصمیمگیری میکنند و پس از تنظیم گزارش توجیهی برای طرح توسعهای که برای اجرای آن نیاز به تأمین مالی دارند، بنابر نرخ بازدهی […]
احسان مرادی در خصوص انواع تأمین مالی شرکتها به خبرنگار بورس امروز توضیح داد: شرکتها برای تأمین مالی طرحهای توسعه خود راهکارهای مختلفی پیش رو دارند که بنابر ریسکها و مزایای آنها تصمیمگیری میکنند و پس از تنظیم گزارش توجیهی برای طرح توسعهای که برای اجرای آن نیاز به تأمین مالی دارند، بنابر نرخ بازدهی سرمایه شیوه تأمین مالی خود را تعیین میکنند.
وی با اشاره به نقش نرخ بازدهی طرح افزود: درصورتی که این نرخ از بازده بدون ریسک بالاتر باشد و از ریسک پایینی نیز برخوردار باشد تأمین مالی به شیوه قرض و بدهی را ترجیح میدهند. البته باید توجه داشت که تأمین مالی به صورت بدهی خود به دو نوع تسهیلات بانکی و انتشار اوراق تقسیم میشود.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به دلایل شرکتها در عدم استفاده از شیوه تأمین مالی بدهی گفت: درصورتی که طرح توجیهی شرکتها از ریسک بالایی برخوردار باشد و یا نرخ بازدهی آن اختلاف قابل توجهی با نرخ بازده بدون ریسک نداشته باشد و یا امکان برخورداری از شیوه تأمین مالی از ابزار بدهی به دلایل همچون محدودیت سرمایه و داراییها و پر شدن ظرفیت اخذ تسهیلات تسهیلات بانکی، شرکتها به تأمین مالی از طریق افزایش سرمایه یا به عبارت دیگر شریک کردن سهامداران در ایجاد پروژه جدید رو میآورند.
مرادی راهکار شرکتها را در شرایط فوق چنین خواند: در این شرایط شرکتها سعی در افزایش سرمایه برای اجرای طرح توسعه خود دارند. البته برای شرکتهای بورسی سازمان بورس و اوراق بهادار به عنوان نهاد ناظر به بررسی طرح توجیهی و چالشها و ریسکهای این طرح میپردازد تا با تصویب طرحهای قابل قبول از منافع سهامداران خرد حمایت کند. همچنین از هزینه شدن منابع حاصل از افزایش سرمایه نظیر پرداخت حقوق و دستمزد و دیون شرکت جلوگیری نماید.
وی تأکید کرد: در صورتی که طبق بررسیهای سازمان بورس نرخ بازگشت سرمایه قابل توجه نباشد و یا ریسک بالایی به همراه داشته باشد، مجوز افزایش سرمایه را صادر نمیکند. البته به طور کلی کمتر پروژهای در شرکتهای بورسی دیده شده است که مجوز افزایش سرمایه را از این سازمان اخذ نکرده و رد شده باشد.
این کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: در صورتی که منابع کسب شده از سهامداران برای طرح توجیهی استفاده شود که نتواند نرخ بازگشت سرمایه بالاتری از نرخ تورم را پس از بهره برداری کسب کند، برای شرکت ارزشی خلق نمیکند. لذا افزایش سرمایه به خودی خود ارزش آفرین نیست بلکه افزایش سرمایه باید در طرح استفاده شود و طرح پس از بهره برداری برای شرکت ارزش آفرینی کند.
مرادی در پایان یادآور شد: افزایش سرمایه جذاب، تبدیل منابع حاصل از این روش تامین مالی به یک دارایی مولد و ارزشمند است که موجب افزایش تولید و افزایش ارزش برای شرکت شود. این امر زمینه ایجاد رشد و افزایش بهره وری را برای شرکت ایجاد میکند تا ارزش سهام آن نیز افزایش یابد. لذا در صورتی که این افزایش سرمایه به طرح توسعه تعلق نگرید و در مواردی همچون سپردهگذاری در بانک یا اوراق با درآمد ثابت نه تنها ارزشی را ایجاد نمی نماید بلکه با توجه به تورم در بلند مدت موجب کاهش ارزش نسبی دارایی سهامداران میگردد.