عرضه قیر در بورس کالا مهار قیمتی را امکانپذیر میکند
عضو هیئت مدیره انجمن قیر ایران با اشاره به نقش بورس کالا در شفافیت قیمتی اظهار کرد: بورس کالا به شفافیت قیمتی کمک میکند و شرکتهای خریدار را نشان میدهد و این شفافیت سبب میشود مهار قیمتی امکانپذیر شود.
محسن ورزشکار درباره مهار قیمت قیر به خبرنگار بورس امروز گفت: برداشت بنده از تصمیم دولت برای عرضه قیر خارج از بورس کالا با هدف مهار قیمتی انجام میشود، از اردیبهشتماه امسال تاکنون قیمت این فرآورده در بورس کالا با رشد ۲.۷ برابری روبهرو بوده است.
وی با بیان گمانهزنی دولت از رشد قیمت این فرآورده ناشی از رقابت در بورس کالاست، افزود: احتمالا این گمان مربوط به رقابت در بورس کالاست درحالی که ریشهیابی مسئله اشتباه است.
بورس کالا عامل شفافیت قیمت
عضو هیئت مدیره انجمن قیر ایران با اشاره به نقش بورس کالا در شفافیت قیمتی اظهار کرد: بورس کالا به شفافیت قیمتی کمک میکند و تنها یک ابزار به شمار میآید نه علت. بورس کالا ما را متوجه میکند که چه شرکتهایی با چه قیمتهایی محصولات خود را در تابلو بورس عرضه میکنند.
ورزشکار با اظهار اینکه بورس کالا شرکتهای خریدار را نیز نشان میدهد، گفت: این شفافیت سبب میشود مهار قیمتی امکانپذیر شود.
رشد قیمت مواد اولیه قیمت قیر را بالابرد
وی عنوان کرد: افزایش قیمت قیر ارتباطی با کارکرد بورس کالا ندارد زیرا این افزایش ناشی از رشد قیمت خوراک این فرآورده یعنی وکیوم باتوم است و انجمن صنفی صنعت پالایش این فرآورده را قیمتگذاری میکند و به نظر بنده شیوه قیمتگذاری این مشکلات را پدید آورده است.
عضو هیئت مدیره انجمن قیر ایران گفت: برای قیمتگذاری ماده اولیه قیر باید یک نهاد رگلاتوری متشکل از دولت، نماینده پالایشگاهها، نماینده خریداران وکیوم باتوم و فعالان بخش خصوصی ایجاد شود تا همه جوانب رعایت شود، هماکنون کل فعالیت قیمتگذاری تنها توسط فروشنده انجام میشود.
افزایش قیمت دلار نیمایی هزینه تولید قیر را بالا میبرد
ورزشکار عنوان کرد: فرمول قیمتگذاری این محصول بر اساس قیمت دلار سامانه نیماست که در چند وقت اخیر این قیمت افزایشی بوده بنابراین افزایش قیمت دلار سبب رشد قیمت وکیوم باتوم شده و پیرو آن قیمت قیر در بورس کالا افزایش یافته است.
وی با بیان اینکه فرمول قیمتگذاری وکیوم باتوم نیازمند اصلاح است، افزود: برای برطرف کردن مشکل کنونی افزایش قیمت قیر باید اصلاح قیمتگذاری رخ دهد، یک ماه پیش وزارت نفت روش نرخگذاری قیمت خوراک پالایشگاهها را تغییر داد بنابراین اکنون این قیمت براساس فوب دبی و عمان محاسبه میشود.
عضو هیئت مدیره انجمن قیر ایران یادآور شد: کاهش قیمت نفت ایران ناشی از تحریمها، سبب شده است خوراک پالایشگاهها بر مبنای قیمت نفت تحریمی ایران اصلاح شود.
قیمتگذاری فرآوردههای ویژه پالایشی بر اساس نشریه پلتس
ورزشکار با شاره به تسری نیافتن اصلاح قیمت خوراک به فرآوردهها گفت: اکنون قیمت وکیوم باتوم با قیمتهای جهانی و براساس نشریه پلتس برای قیمتگذاری داخل استفاده میشود درحالی که این نرخ بسیار بالاتر از قیمت واقعی شرایط تحریمی است.
وی با اظهار تأسف از تداوم نداشتن اصلاح زنجیره قیمتگذاری در حلقههای بعدی اظهار کرد: اگر پالایشگاهی قیمت خوراکش را براساس قیمت تحریمی دریافت میکند باید قیمت فرآوردههای ویژهاش نیز در بازار داخلی اصلاح شود.
خروج قیر از بورس کالا وضع را بدتر میکند
عضو هیئت مدیره انجمن قیر ایران با بیان کاهش بودجه عمرانی کشور توضیح داد: این عامل در کنار رشد قیمت ارز در سامانه نیما و افزایش قیمت قیر در بورس کالا مشکلات را دوچندان میکند بنابراین اصلاح قیمتگذاری وکیوم باتوم تولیدی پالایشگاهها باتوجه به قیمت تحریمی و واقعی یکی از راهکارهایی است که به کاهش قیمت قیر در بورس کالا و اجرای پروژههای عمرانی کمک میکند.
ورزشکار یادآور شد: خارج کردن قیر از بورس کالا راهکار نیست بلکه وضع بازار این محصول را بدتر از گذشته میکند زیرا در این صورت هیچ یک از معاملات قیر شفاف نخواهد بود و قیمتگذاری از بین میرود.
عضو هیئت مدیره انجمن قیر ایران در پایان اظهار کرد: خروج قیر از بورس کالا امکان تنظیم بازار را از بین میبرد و بستری برای فساد ایجاد میکند بنابراین حذف شفافیت هیچ کمکی به نظارت بر بازار و کنترل آن نمیکند بلکه زمینه افزایش قیمت را نیز فراهم میکند.