معاملات الگوریتمی چیست؟ / چرا معاملات الگوریتمی ممنوع شد؟
معاملات الگوریتمی چیست؟ معاملات الگوریتمی یا به عبارت دیگر معاملات خودکار که الگوتریدینگ نیز نامیده می شود، یعنی استفاده از برنامههای کامپیوتری برای ورود به سفارشهای معاملاتی بدون دخالت انسان است. با پیشرفته شدن بازار های مالی و زیاد شدن تعداد معاملات نیاز جدیدی مثل نیاز به ابزارهای معاملاتی هوشمند و خودکار بیشتر احساس شد. […]
معاملات الگوریتمی چیست؟
معاملات الگوریتمی یا به عبارت دیگر معاملات خودکار که الگوتریدینگ نیز نامیده می شود، یعنی استفاده از برنامههای کامپیوتری برای ورود به سفارشهای معاملاتی بدون دخالت انسان است. با پیشرفته شدن بازار های مالی و زیاد شدن تعداد معاملات نیاز جدیدی مثل نیاز به ابزارهای معاملاتی هوشمند و خودکار بیشتر احساس شد. از این رو ابزاری که به کمک سرمایه گذارن آمد ابزاز معاملاتی الگوریتمی بود.
در معاملات الگوریتمی در بورس، کامپیوتر با استفاده از الگوریتمی که به آن داده می شود، جستجو میکند و فرصتهای معاملاتی را شکار میکند. به این الگوریتم ها بلک باکس نیز گفته می شود.
معاملات الگوریتمی چرا متوقف شد؟
در پی نوسانات پی در پی و روند کاهشی بازار سهام ، برخی از کارشناسان معاملات الگوریتمی را هدف قرار دادند و معتقد بودند با توجه به شرایط فعلی این دسته از خرید وفروش ها باید متوقف شود که سرانجام خبر توقف آن توسط مدیر نظارت بر بورسها اعلام شد.
آشنایی با استراتژی معاملاتی و کاربردهای آن
سوالات گوناگونی که میتوان در مورد این موضوع مطرح کرد و ذهن را درگیر خواهد نمود از این قبیل سوالات می باشد.
-زمانی که معامله ای صورت می پذیرد، این معاملات چه هدفی داشته و با چه ساختاری شکل گرفته است؟
-روش معامله چگونه بوده است؟
-چرا این نوع معامله انتخاب شده است.
تمام این سوالات، در استراتژی معاملاتی پاسخ داده می شوند.
استراتژی معاملاتی به این معنی است که از الگوها و روشهایی استفاده شود که بتوان جهت پیش بینی آینده معامله تصمیم گرفت. از جمله این استراتژی ها می توان به استراتژی بهره مندی از روند یا الگوی کانال اشاره نمود. اما در حال حاضر بهترین استراتژی معاملاتی بر پایه معاملات الگوریتمی طراحی و اجرا می شود زیرا پردازش کامپیوتری در کنار پردازش مغز انسان به تصمیم دقیق منتهی خواهد شد.
پس به طور ساده، هر معامله خودکار می تواند در نقطه ای از طیف معاملات الگوریتمی قرار گیرد. اگر بخواهیم این طیف را بر اساس عملکرد های آن طبقه بندی کنیم، می توانیم دسته بندی زیر را معرفی کنیم:
– الگوریتم های اجرای معاملات:
الگوریتم های معاملاتی صرفا برای اجرای دستورات معاملاتی تحلیلگر طراحی شده اند. یعنی معامله گر، نماد مورد نظر و نقطه ورود / خروج را انتخاب می کند.
فرض کنید یک معامله گر می خواهد ۱۰۰ میلیارد تومان سهام فولاد خریداری کند. به طور واضح نمی توان یک سفارش به ارزش ۱۰۰ میلیارد تومان در بازار ثبت کرد، این موضوع باعث تاثیرگذاری بر بازار می شود که معمولا برای معامله گر زیانبار است، زیرا افراد با مشاهده سفارش او در قیمت های بالاتر اقدام به خرید می کنند و قیمت قبل از اینکه معامله گر سهام را خریداری کند، رشد می کند؛به همین دلیل یک الگوریتم معاملاتی وظیفه شکستن سفارش به سفارش های کوچک در حجم های متفاوت و اجرای آن ها در بازه های زمانی متفاوت دارد.
– الگوریتم های سیگنال دهی:
این الگوریتم ها معمولا به معامله گر یا تحلیلگر، دیتای اضافه ارائه می کنند و باعث می شوند فرآیند تصمیم گیری تحلیلگر یا معامله گر بهبود یافته و در نتیجه بازدهی او بهتر شود.
این دسته از الگوریتم های معاملاتی معمولا به خودی خود سودآور نیستند و باید با مجموعه ای از آن ها به طور همزمان کار یا صرفا در کنار تحلیل های دیگر، نقش افزایش بهره وری را بازی کرد.
به عنوان مثال فرض کنید قصد دارید با باز شدن نماد یک سهم، برای بازه کوتاهی نماد های هم گروه این سهم را بفروشید یا خریداری کنید یا مثلا می خواهید به محض ارسال شدن اطلاعیه صورت های مالی تعدادی از نماد های خاص از آن مطلع شوید.
یا در موارد حرفه ای تر، قصد دارید در حالت کاهش نرخ بهره (وام)، شرکت هایی که کمترین مقدار وام را در حساب خود دارند شناسایی کنید. به کمک الگوریتم های پایش بازار می توانید با
جست وجوی شرایط مورد نظر خود بر روی همه یا بخشی از بازار، عملیات پایش بازار را انجام دهید.
الگوریتمهای مانیتورینگ یا پایش بازار:
این دسته از الگوریتمها که به نوعی میتوان آنها را در طبقه الگوریتمهای سیگنالدهی هم قرار داد، وظیفه پایش و مانیتور کردن بازار را دارند. مثلا فرض کنید قصد دارید با باز شدن نماد یک سهم، برای بازه کوتاهی نمادهای همگروه این سهم را بفروشید / خریداری کنید.
یا مثلا میخواهید به محض ارسال شدن اطلاعیه صورتهای مالی تعدادی از نمادهای خاص از آن مطلع شوید. یا دائما پیغامهای ناظر بازار مربوط به نمادهای پورتفوی خود را دنبال کنید. یا در موارد حرفهایتر، قصد دارید در حالت کاهش نرخ بهره (وام)، شرکتهایی که کمترین مقدار وام را در حساب خود دارند شناسایی کنید. به کمک الگوریتمهای پایش بازار میتوانید با جستوجوی شرایط
مورد نظر خود بر روی همه یا بخشی از بازار عملیات مانیتورینگ بهینه داشته باشید.
الگوریتم های کم بسامد یا position trading
این دسته از الگوریتمهای معاملاتی که با شرایط فعلی بازار سرمایه ایران تطابق بسیاری دارند به خرید یا فروش سهم به منظور نگهداری بلندمدت میپردازند. لازم به ذکر است در حوزه معاملات الگوریتمی به هر فرآیند که زمانی بیش از یک ساعت داشته باشد، بلندمدت گفته میشود
مثلا فرض کنید استراتژی شما قصد فروش سهام در شرایط عرضه شدن صف و خرید در قیمتهای پایینتر است. یک الگوریتم معاملاتی کم بسامد میتواند به محض رسیدن حجم صف خرید یا فروش به شرایط پیشبینیشده شما، به صورت خودکار دستور خرید یا فروش نماد را انجام دهد
الگوریتم های پر بسامد یا HFT (high frequency trading)
این دسته از الگوریتمهاباید به طور متوسط مدت زمان خرید تا فروش دارایی خریداری شده آنها کمتر از پنجدهم ثانیه باشد تا در این طبقه قرار گیرند.
در بازار سرمایه بینالملل، کارگزاریهای بسیاری هستند که به ارزش معامله شما هیچ کاری ندارند که برعکس به ازای هر معامله از شما کارمزد ثابتی دریافت میکنند. حال اگر ارزش سرمایه شما به سمت بی نهایت میل کند، درصد کارمزد معامله به سمت صفر میل میکند. مثلا شما ممکن است ارزش معاملهتان آنقدر زیاد باشد که در صورت رشد رقم چهارم بعد از ممیز به اندازه یک واحد، کارمزد معاملاتی شما پرداخت شود
مزایای معاملات الگوریتمی در بورس
یکی از مزایای معاملات الگوریتمی در معاملات بورسی این است که کار را ساده تر کرده و میزان خطا را کاهش می دهد
شما می توانید با استفاده از معاملات الگوریتمی از استراتژی معاملاتی خود تست بگیرید
سرعت بالا در سفارش گذاری دارند و قادرند معاملات شما را در قیمت مورد نظر انجام دهند
دقت انجام معاملات افزایش می یابد
معاملات الگوریتمی در بورس قادر به پیادهسازی استراتژیهای پیچیده و استفاده از چند استراتژی به صورت همزمان هستند
همچنین می تواند زمان یافتن سهم مورد نظر برای معامله گر را کاهش دهد
معاملات الگوریتمی در بورس کمک میکند تا بازار از احساسات انسانی دور شود و نقدینگی در بازار افزایش یابد
معاملات الگوریتمی به ما در انتخاب بازار، انتخاب محصول، مدیریت ریسک و سرمایه، ورود به موقعیت معاملاتی و مدیریت معاملات باز کمک می کند
در معاملات الگوریتمی امکان پیش تست وجود دارد و می توان مواردی مانند میزان سود و میزان ضرر را با توجه به شرایط مشابه بازار سنجید وریسک سرمایه گذاری را کاهش داد
امکان تحلیل مقدار زیادی اطلاعات و انتخاب بهترین نتیجه از بین میلیونها راه ممکن را فراهم می کند
عدم خستگی و توانایی انجام کارهای تکراری
معایب معاملات الگوریتمی در بورس
سازمان بورس و اوراق بهادار با دستور ابلاغیه ای اعلام کرد: استفاده از الگوهای الگوریتمی و تقسیم سفارشات برخط در بورس و اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران برای تمامی اشخاص اعم از حقوقی ها و حقیقی ها به منظور حفظ شرایط تعادل عرضه و تقاضا تا اطلاع ثانوی ممنوع است. به نظر میرسد یکی از معایب استفاده از معاملات الگوریتمی بورس برهم زدن تعادل بین عرضه و تقاضا می باشد. در ادامه به برخی دیگر از معایب معاملات الگوریتمی در بورس اشاره می کنیم
۱- چنانچه فردی که اقدام به الگوریتم نویسی می کند آشنایی کافی به آن نداشته باشد و یا شرایط بازار را به خوبی نشناسد می تواند باعث متحمل شدن ضررهای بسیاری در بورس شود. بنابراین داشتن تجربه و تبحر در کدنویسی بسیار مهم است.
۲- مکانیزم عمل معاملات الگوریتمی بر اساس اطلاعات بازار است این الگوریتم ها اطلاعات را به صورت لحظه ای از بازار دریافت می کنند و در صورت مطابقت اطلاعات دریافتی با دستورالعمل های الگوریتم ان ها را اجرا می کنند. حال فرض کنید در حین اجرای الگوریتم اینترنت قطع شود.
۳- در صورتی که اطلاعات به درستی آپدیت نشود و بهینه سازی بر اساس خطاهای بک تست و شرایط روز بازار انجام نگیرد معادلات بر هم خورده و پیش بینی ها درست از آب درنمی آید.