صرف سهام؛ بهترین روش افزایش سرمایه
مدیرعامل کارگزاری بانک سپه بهترین راه برای افزایش سرمایه به صورت صرف سهام دانست و گفت: در این شرایط با افزایش فرهنگ سرمایهگذاری خرد، سرمایهداران حقوقی قبلی باید منابعی بیاوردند و در عرصه سرمایه شرکت کنند.
عظیم ثابت در گفتوگو با خبرنگار بورس امروز گفت: سیاست هر کارگزاری متفاوت است بعضی برای خود مأموریتها و خواستگاههایی دارند. آنها میتوانند برای رسیدن به این خواستگاهها، راههای بلندمدت و میان مدتی ترسیم کنند تا به آن برسند. کارگزاریهای نهادی سعی میکنند از امکانات و نهاد بالاتر خود بهره بگیرند.
وی بیان کرد: کارگزاریهای خصوصی بر اساس نوع نگاه و اهدافی که برای خود ترسیم میکنند پیش میروند.
کارگزاران واسطه اصلی مردم و بورس
مدیرعامل کارگزاری بانک سپه گفت: کارگزاران در طول این سالها به عنوان قدیمیترین سرمایهگذاران بازار هستند؛ واسطه اصلی بین مردم و بورس هستند مردمی که معاملاتی را قصد دارند انجام دهند یا بهصورت آنلاین و غیرمستقیم از طریق کارگزاریها انجام میدهند.
ثابت افزود: عمده فعالیت کارگزاریها اکثرا بر اساس معاملات است؛ چه بهصورت عمده، چه بهصورت خرد و بلوکی انجام میدهند. اساساً مرحله اول معاملات بر اساس مجوزها، پذیرش است. در این مرحله برای احراز هویت و مالی مشتریان اقدام میکنند. اگر معاملات انجام شود، در این صورت میتوان با توجه به شمارهحسابی که در زمان احراز هویت مشتری ثبت شده مبالغ به حساب مشتری واریز خواهد شد.
سیاست کلان کارگزاریها
مدیرعامل کارگزاری بانک سپه همچنین در خصوص سیاست کلان کارگزاری بیان کرد: با توجه به تعداد زیاد کارگزاریها هر کارگزاری نهادی تلاششان این است که سهم بیشتر بازار را بفروشند. در بین این ۱۰۸ کارگزاری، هرکدام بازاریتر هستند و شرکتهای پذیرفتهشدهای در بورس دارند، از شرایط مطلوبتری نیز برخوردارند.
ثابت عنوان کرد: کارگزاریهای بخش خصوصی که در سه دهه گذشته خصوصا از دهه ۷۰ به بعد زیرساختهایی را انجام دادند، این کارگزاریها به عنوان کارگزاری پیشگو هستند.
وی در ادامه توضیح داد: کارگزاریهای نهادی هم به دنبال این هستند که سهم بیشتری در بازار داشته باشند. در کنار آن کارگزاریهای وجود دارند که دوستانه و خانوادگی اداره میشوند. امکانات کمتری دارند که شاید تعدادشان هم کم نباشد، سهم کمتری از معاملات بازار را به خود اختصاص دادند ولی در واقع اهداف اصلی کارگزاری این هست که درصد بیشتری از حجم معاملات را انجام بدهند و سهم بازار بیشتری داشته باشند.
انجمن سرمایه گذاری حرفهای
مدیرعامل کارگزاری بانک سپه در ارتباط با انجمن سرمایهگذاری حرفهای گفت: این انجمن اولین سازمان مردم نهاد (NGO) بازار است که در سال خرداد ۹۸ از سازمان مردمنهاد کشور مجوز گرفت. سازمانهای مردمنهاد همانطور که از نام آن برمیآید، بدون وابستگی به سازمان و نهاد خاصی به دنبال شفافسازی و آموزش، فرهنگسازی و توسعه ارکان مختلف بازار سرمایه و ارتباطات هستند.
ثابت گفت: کارگزاریها وضعیت موجود را برای سهامدارانی که علاقه دارند در بازار سرمایه فعالیت کنند، اطلاعرسانی میکند.
وی افزود: یکی از بحثهای مطرح شده توسط انجمن، آموزش است که بتوانند مردم را با فضای کلی بازار سرمایه آشنا کنند و اطلاعات درباره کارهای رسمی سایتها کارگزاریها که انجام میدهن، به مردم ارائه میدهد.
انجمن سرمایهگذاری حرفهای چگونه شکل گرفت؟
مدیرعامل کارگزاری بانک سپه درباره پیشینه و آغاز به کار انجمن سرمایه گذاری حرفهای گفت: اولین مجمع این انجمن، مرداد سال جاری برگزار شد. با توجه به شرایط شیوع کرونا، از طریق پیشکسوتان و فعالان بازار سرمایه جلساتی برگزار شد و اطلاعات آن در اختیار عموم قرار گرفت. این انجمن با حق عضویتها و کمکهای مردمی، فعالیت میکنند.
وی با بیان اینکه سازمانهای مردم نهاد با حق عضویتها و کمکهای مردمی به فعالیت خود ادامه میدهند، افزود: محل فعلی انجمن از یکی از نهادهای دولتی گرفته شده است.
مدیرعامل کارگزاری بانک سپه در خصوص کمک علاقهمندان به بازار سرمایه ابراز امیدواری کرد و گفت: امیدواریم کسانی که به بازار سرمایه گزاری علاقه دارند کمک کنند که بتوانیم دفتر مستقل داشته باشیم و آن خانهای برای سرمایهداران باشد تا آنهایی که مشکلی دارند، بتوان آنها را حل کرد.
ثابت با بیان اینکه کانون سرمایهداران میتواند نقش موثری در حل مشکلات داشته باشد، گفت: در حال حاضر انجمن کانون سرمایهداران حقیقی ندارد.
وی توضیح داد: با این تفاصیل شرایط موجود بازار به آنها آموزش داده میشود که چگونه در بازار سرمایهگذاری کنند و از منابع خودشان حمایت کنند.
مدیرعامل کارگزاری بانک سپه گفت: این انجمن در سطح ملی میتواند فعالیت کند. برای آموزش و ارتباط با مردم و فعالان بازار سرمایه با توجه به وظیفهای که برای آن تعریف شده است، بستر مناسب را آماده کند.
بهینه نقدینگی و پیشنهادهای ارائه شده
مدیرعامل کارگزاری بانک سپه همچنین در خصوص بهینه نقدینگی و پیشنهادهای ارائه شده توسط انجمن سرمایهگذاران حرفهای و راهکار پیشنهادی انجمن در جهت رفع مشکلات مالی و ساختاری شرکتها گفت: شرکتها و سازمانهای بزرگ شرکتهای خدماتی منابع مالی محدودی دارند. شرکتها باید بتوانند سرمایه در گردش بیشتری داشته باشند و طرحهای توسعهای و پرداخت بلندمدتی دارند که باید بر اساس افزایش سرمایهها انجام شود.
ثابت ادامه داد: یک راه کمک به نقدینگی در شرکتها افزایش سرمایه است.
وی با اشاره به روشهای متعدد افزایش سرمایه اضافه کرد: این افزایش سرمایه میتواند از چند طریق انجام شود. یکی از محل سود انباشته در شرکتها است.
مدیرعامل کارگزاری بانک سپه با تاکید بر اینکه این روش چندان مفید نیست، تصریح کرد: این روش باعث خروج منابع از شرکت میشود. یک راه افزایش سرمایه از محل مطالبات حال شده و آورده نقدی است؛ مثلا مطالباتی در شرکتی وجود دارد که تا به حال از آن شرکت نتوانستید یا نگرفتید در این شرایط شرکت میتواند به سهامدار، تعداد سهم بیشتری بدهند.
افزایش سرمایه از محل صرف سهام
مدیرعامل کارگزاری بانک سپه تصریح کرد: بهترین روش برای افزایش سرمایه آورده سهامداران، به صورت صرف سهام است. این فرآیند بدین گونه است که سهامداران قبلی مثل شرکتهای حقوقی بزرگ، نمیتوانند سهامی که داشتند، بهاندازه آن پول بیاوردند و همچنان بهاندازه درصد سهام قبلی سهامدار باشند.
ثابت با بیان مثالی توضیح داد: مثلا یک شرکت ۲۰ سهام داشته اگر بخواهد این ۲۰ درصد را حفظ کند باید به میزانی که اگر ۵۰ درصد آن شرکت بدهد باید منابع بیاورد.
وی افزود: در این شرایط به خاطر اینکه ما فرهنگ سرمایهگذاری خرد را افزایش دهیم، باید سرمایهداران حقوقی قبلی منابع بیاوردند و در عرصه سرمایه شرکت کنند اما آنها این کار را نمیکنند و به جای آن مردم میتوانند در افزایش سرمایهگذاری شرکت، حضور فعال داشته باشند.
مدیرعامل کارگزاری بانک سپه گفت: سهامداران قبلی سهامشان کمتر میشود ولی آن شرکت سهم شناورش در دست مردم عادی افزایش پیدا میکند. این چند حسن دارد که یکی نقدینگی است.
ثابت تصریح کرد: مردم به عنوان سهامداران جدید وارد شرکت میشوند و منابع آنها مورد استفاده اهداف توسعهای و بنیادی شرکت قرار میگیرد. سهامداران قبلی سهمشان کمتر و به جای آن سهم مردم بیشتر میشود.
به گفته وی،در این شرایط شرکت از حاکمیت شرکتی بهتری برخوردار میشود و صورتهای مالی شفافتری خواهد داشت.
ثابت در پایان توضیح داد: مدیران و سهامداران شرکت در مقابل مردم پاسخگوتر هستند. این هدفها به نوعی تامین مالی حساب میشود و هم به نوعی سهم شناور شرکتها افزایش پیدا میکند و هم پاسخگویی سهامداران شرکتها در مقابل مردم میشوند.