حمایتهای کلامی موجب تغییر روند پول هوشمند نمیشود
یک تحلیلگر بازار سرمایه در خصوص صندوقهای ETF دولتی گفت: دولت عرضه این صندوق را به تعویق انداخت، به امید اینکه شرایط بازار بهتر شود. با وجود تلاشهای دولت اما پول هوشمند مسیر خود را طی کرد بنابراین دولت با مصاحبه و حمایتهای کلامی نتوانست مسیر این پول را تغییر دهد.
امیر حبیب دوست در گفتوگو با خبرنگار بورس امروز، درباره با بیان اینکه آنچه انتظار میرفت در عرضه صندوق قابل معامله پالایشی اول محقق نشد، گفت: دولت برای تأمین مالی بخشی از کسری بودجه خود سعی کرد از عرضه صندوقهای ETF استفاده کند و انتظار داشت که از استقبال خوبی از آن شود ولی در عمل این امر محقق نشد.
وی با اشاره به عرضه صندوقها زودتر از رشد بازار سرمایه افزود: این برنامه موجب شد تا دولت از بازار سرمایه به لحاظ روانی حمایت کند که در نهایت به ورود نقدینگی بیشتر در بازار سرمایه ختم شد. با وجود آنکه بازار سرمایه در مسیر رشد حرکت میکرد اما گمانهزنیها درباره حمایت دولت از بازار سرمایه، به رشد بیشتر بازار منتهی شد .
این تحلیلگر بازار سرمایه تصریح کرد: در واقع اگرچه شرایط برای تداوم رشد بازار سرمایه محیا بود اما عرضه این صندوقها نیز به رشد آن دامن زد؛ یعنی ناشی از حمایتهای کلامی، جو مثبتی را در بازار سرمایه ایجاد کردند. عرضه ETF بانکی در زمان پذیرهنویسی تأثیر مثبتی بر نمادهای بانکی موجود در این صندوق گذاشت.
ثبات نمادهای بانکی در ورند قبل از عرضه صندوق ETF بانکی
این تحلیلگر بازار سرمایه درباره وضعیت عرضه دارا دوم گفت: با وجود پیشخور کردن بخشی از رشد توسط سهام بانکی، شرایط این سهام قبل و بعد عرضه صندوق دارا یکم صعودی بوده است. البته باید توجه داشت که عرضه این صندوق موجب رشد جدی صنعت بانکداری در بازار سرمایه نیز گردید. پذیرهنویسی ETF دوم یا همان صندوق پالایش یکم در زمانی رخ داد که بازار سرمایه وارد فاز اصلاح شده بود.
حبیب دوست با اشاره به استقبال کم از نماد پالایش یکم توضیح داد: هم زمان با این موضوع، نماد پالایشیها به دلایلی بسته شد. در ادامه دولت عرضه این صندوق را به تعویق انداخت به امید اینکه شرایط بازار بهتر شود. با وجود تلاشهای دولت اما پول هوشمند مسیر خود را طی کرد بنابراین دولت با مصاحبه و حمایتهای کلامی نتوانست مسیر این پول را تغییر دهد.
وی افزود: این رخدادها تأثیر نداشتن عرضه این صندوق را بر نمادهای مرتبط نشان میدهد. مسیر وضعیت این صندوق تا پایان زمان پذیرهنویسی همچون هفتههای گذشته خواهد بود و تغییر چندانی نخواهد داشت. با بازگشایی نمادهای پالایشگاهی همچنان این صندوق شرایط جذابی برای بخش مهمی از فعالان بازار سرمایه ندارد.
جذابیت عرضههای اولیه همراه با حاشیه سود مطلوب
این تحلیلگر بازار سرمایه در خصوص عرضههای اولیه بازار سرمایه گفت: عرضههای اولیه به دلیل حاشیه سود مطمئن برای سهامداران همواره جذاب بوده است. سود حداقلی این عرضهها در زمانهای مختلف از ۱۰ درصد تا ۷۰ درصد نیز بوده است. با وجود جذابیت، پایین بودن حجم تخصیص یافته نمادهای عرضه اولیه برای سهامداران یکی از مسائلی است که عرضههای اولیه را برای سهامداران با نقدینگی بالا جذاب نمیکند.
حبیب دوست اضافه کرد: در کنار محدودیتهای عرضههای اولیه، صندوقهای قابل معامله همچون پالایش یکم از موضوع محدودیت زمان پذیرهنویسی برخوردار است و محدودیت یکماهه موجب کاهش جذابیت این صندوقها میشود.
وی یادآوری کرد: سهامداران برای پذیرهنویسی نیاز به بررسی شرایط بازار سرمایه دارند تا لزوم ماندگاری یا خروج از بازار را برای خود تعیین کنند. انتخابات آمریکا در ادامه میتواند بر بازار داراییها در ایران موثر باشد و یا حداقل بازارها را با شوکهای مثبت یا منفی متاثر کند.
این تحلیلگر بازار سرمایه عنوان کرد: این موضوع در کنار دیگر نااطمینانیها، اطمینان سهامداران را برای شرکت در پذیرهنویسی کاهش میدهد. شاید اگر محدودیت یک ماهه برای پذیرهنویسی نبود استقبال بیشتری از این صندوق صورت میگرفت. دلیل اصلی کمبود استقبال از این صندوق شرایط بازار سرمایه است که همچون تأثیرگذاری بر نمادهای بازار عمل میکند.
حبیب دوست در پایان تصریح کرد: وضعیت اخیر بازار موجب شده است که بیشتر افراد تصمیمگیری در این خصوص نداشته باشند.