استراتژیهای بزرگترین ناوگان مخزن دار کشور
اهمیت روز افزون صنعت حملونقل ریلی و خبرهای توسعه این ناوگان در سطح کشور منجر شد تا ما گفتوگویی با یک مدیرعامل موفق در حوزه حملونقل ریلی و وضعیت شرکت در حال حاضر داشته باشیم. میدانیم شرکت توسعه حملونقل ریلی پارسیان با مالکیت ۱۲۰۰ واگن مخزن دار به عنوان بزرگترین شرکت حملونقل ریلی عضو گروه شرکتهای مخزن دار در سطح کشور است.
شرکت توسعه حملونقل ریلی پارسیان که با هدف تأمین سوخت نیروگاههای کشور شروع به فعالیت کرد، در حال حاضر خدماتی همچون حمل محصولات نفتی و غیرنفتی مانند مواد شیمیایی و فرآوردههای نفتی، روغنهای خوراکی و غیرخوراکی و خدمات گمرکی و فورواردی را انجام میدهد.
این ویژگیها بورس امروز را بر آن داشت تا با آقای سید علیرضا حسینی طباطبایی، مدیرعامل شرکت توسعه حملونقل ریلی پارسیان گفتوگویی داشته باشیم. در ادامه این گفتوگو را میخوانید:
- اول خدمت شما و گروه «حپارسا» سلام عرض میکنم و یک خسته نباشید میگویم. لطفاً بفرمایید، با توجه به نرخ حمل بر اساس مصوبه شرکت ملی پخش و افزایش بهای تمام شده به دلیل افزایش نرخ لکوموتیو، آیا میزان سود شرکت توسعه حملونقل ریلی پارسیان همراستا با رشد این متغیرها، افزایش یافته است؟ آیا شرکت هیچ پیشبینی برای تغییر میزان قراردادهای حمل پس از اتمام قراردادهای موجود به واسطه تغییر نرخ حمل دارد؟
همانطور که مستحضر هستید، شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی از اصلیترین مشتریان شرکت توسعه حملونقل ریلی پارسیان است. عمده درآمد هرساله شرکت حملونقل پارسیان حاصل از قرارداد فیمابین با شرکت مذکور است.
در این خصوص با عنایت به نبود افزایش متناسب نرخ کرایه حمل با حق دسترسی به ریل و لکوموتیو در سنوات گذشته منجر به سودآوری کم شرکت علیرغم حمل مناسب شده بود. خوشبختانه با پیگیریهای مکرر از مراجع مختلف و پیگیری مناسب توسط کارگروه مخزن داران که این شرکت با توجه به دارا بودن بزرگترین ناوگان مخزندار به عنوان رئیس کارگروه تعیین شده است، منجر به دریافت افزایش مناسب کرایه حمل در سال مالی منتهی به ۳۱ شهریور ۹۹ شد.
هرچند خواسته کارگروه افزایش بیش از میزان موافقت شده بوده است ولی خوشبختانه همانطورکه در سامانه کدال نیز اطلاعرسانی شده است، سودآوری شرکت در سال مالی جاری در مقایسه با سال مالی قبل رشد بیش از ۷۵ درصد را نشان میدهد. لازم به توضیح است، افزایش سودآوری با بهرهگیری مناسب از امکانات موجود و حمل بهینه بار حاصل شده است که هر ساله توسط راهآهن اعلام میشود.
در خصوص تغییر میزان قراردادها ذکر این نکته ضروری مینماید که شرکت ملی پخش به عنوان یکی از شرکای استراتژیک اصلی شرکت محسوب میشود. با این حال شرکت همواره در تلاش است تا نسبت به بهرهگیری کامل از ظرفیتهای موجود و انعقاد قراردادهای جدید با صاحبان کالا اقدام کند که بحمدالله این مهم با همکاریهای صورت گرفته با شرکتهای «بهران» و «ایرانول» و سایر صاحبان کالا به نتیجه رسیده است.
حضور در جمع صاحبان لکوموتیو برنامه اصلی «حپارسا»
- جناب مهندس، آیا شرکت توسعه حملونقل ریلی پارسیان برنامهای برای افزایش واگنهای خود دارد؟
از اصلیترین برنامههای شرکت حضور در جمع صاحبان لکوموتیو بوده است که در این خصوص اقداماتی صورت پذیرفت. با توجه به تحریمهای ظالمانه علیه کشور تاکنون منتج به نتیجه نهایی نگردیده است. همچنین توسعه ناوگان و افزودن واگنهای جدید به واگنهای موجود در راستای حفظ کارایی شرکت همواره مورد توجه هیئتمدیره شرکت بوده است.
در این خصوص بررسیهای لازم به منظور انتخاب نوع واگن با توجه به سودآوری و وجود چشمههای بار مناسب برای واگنهای مدنظر در جریان است که به محض حصول نتیجه نهایی اطلاعرسانی به سهامداران محترم صورت خواهد پذیرفت.
برنامه ورود به عرصه محصولات پتروشیمی گامی دیگر برای توسعه بازار «حپارسا»
- با توجه به گستره حملونقل ریلی این شرکت و برنامه دولت در بهرهبرداری از شرکتهای پتروشیمی، به نظر شما آیا این تصمیم بر گستره حملونقل و درآمد شرکت اثر دارد؟
همانطور که قبلا نیز مطرح شد این شرکت همواره به دنبال ورود به بازارهای جدید در صورت سودآوری مناسب است. یکی از حوزههای مدنظر فعالیت در زمینه حمل محصولات پتروشیمی است. در این خصوص ذکر این نکته ضروری است که ورود به عرصه حمل محصولات پتروشیمی مستلزم ایجاد برخی تغییرات و انجام هزینههایی بر روی واگنهای موجود است. در این خصوص نیز مطالعات لازم انجام و مذاکراتی با یکی از شرکتهای پتروشیمی صورت پذیرفته است که در صورت نهایی شدن توافقات اطلاعرسانی خواهد شد.
سهم ۴۰ درصدی «حپارسا» در حوزه حمل محصولات در حوزه پتروشیمی، پالایشی و روغن
- با توجه به فرمودههای شما در خصوص فعالیتهای شرکت برای ما سوالی مطرح شد که در حال حاضر سهم شرکت در حوزههای حملونقل در حوزه پتروشیمی، پالایشی و روغن چه میزان است؟
با توجه به گستردگی شبکه ریلی و محدودیتهای موجود در اتصال چشمههای بار، از مجموع بار قابل حمل با واگنهای مخزن دار اعم از محمولات نفتی، روغنهای صنعتی و … این شرکت توانسته حدود چهل درصد از سهم جابهجایی این محمولات را به خود اختصاص دهد.
انتشار گزارش توجیهی افزایش سرمایه اقدامی برای اجرای برنامههای خود
- به عنوان سوال پایانی از شما، با توجه به آخرین افزایش سرمایه در شرکت در سال ۹۶، آیا شرکت توسعه حملونقل پارسیان برای توسعه فعالیتهای خود برنامهای برای افزایش سرمایه ندارد؟
برای ورود به هریک از حوزههای مورد اشاره در جهت توسعه ناوگان و یا خرید لکومتیو اصلاح متناسب سرمایه و تامین بخشی از سرمایه لازم از محل افزایش سرمایه خواهد بود. بنابراین با نهایی شدن اقدامات در جریان گزارش توجیهی افزایش سرمایه تهیه و در اختیار سهامداران قرار خواهد گرفت.