ظرفیت های جدید صادراتی با توسعه نوآوری
علی معصومی،عضو هیات مدیره و دبیر انجمن تخصصی مراکز تحقیق و توسعه صنایع و معادن عنوان کرد:کسب و کارهای کوچک در سالهای اخیر به کمک رشد روحیه نوآوری و تربیت مدیران و کارآفرینان اقتصادی، همچنین ایفای نقش به عنوان عامل تغییر در اقتصاد و تشویق فرهنگ سرمایهگذاری (ارزش تولید بیشتر با سرمایهگذاری کمتر) سهم قابل […]
علی معصومی،عضو هیات مدیره و دبیر انجمن تخصصی مراکز تحقیق و توسعه صنایع و معادن عنوان کرد:کسب و کارهای کوچک در سالهای اخیر به کمک رشد روحیه نوآوری و تربیت مدیران و کارآفرینان اقتصادی، همچنین ایفای نقش به عنوان عامل تغییر در اقتصاد و تشویق فرهنگ سرمایهگذاری (ارزش تولید بیشتر با سرمایهگذاری کمتر) سهم قابل ملاحظهای در اشتغالزایی داشتهاند.فرصتهای شغلی که توسط صاحبان کسب و کارهای کوچک ارائه می شود با جذب منابع و پتانسیلها به ثبات کلی اقتصاد کمک میکند و با جذب و بومی سازی تکنولوژی به خود کفایی و توسعه منطقهای کمک کرده و به توسعه صنعتی کشور سرعت می بخشد.
وی افزود: نکته قابل تامل این است که در شرایط بحران،کسب و کارهای کوچک به نسبت بیشتر تحت تاثیر نابسامانی های فضای کسب و کار قرار خواهند گرفت و برای اطمینان از ادامه بقا و حفظ نقش موثر در چرخه اقتصادی، مدیران این حوزه باید راهکارهای مدونی برای مقابله با عوامل غیرمنتظره در فعالیت خود داشته باشند.
دبیر انجمن تخصصی مراکز تحقیق و توسعه صنایع و معادن خاطرنشان کرد: تحقیقات نشان میدهد به رقم توصیههای مکرر به منظور برنامهریزی برای فعالیت پایدار،هزینههای عملیاتی عامل اصلی و تاثیر گذار در خط مشیهای کسب و کارهای کوچک است. از این رو در شرایط بحران که لازمه توسعه استراتژی بقا، تفکر خلاق و نوآوری در مدیریت کسب و کار و تغییر رویکردهای سنتی و توسعه ارتباطات باز و ایجاد فرصتهای صادراتی است، هزینههای عملیاتی عامل بازدارنده اصلی و سدراه کسب و کارهای کوچک به شمار میرود.
وی در ادامه گفت: فرصتهای صادراتی میتوانند عملکرد پویا و سودآوری را در شرکتهای کوچک و متوسط متضمن شوند در صورتی که بسیاری از شرکت های ایرانی (بویژه صنایع کوچک و متوسط تولیدی) به دلایلی که ذیلا به آنها اشاره خواهد شد توان و امکان برنامهریزی و اجرای برنامههای ویژه بازاریابی برای حوزه بینالملل و صادرات را نداشته و به رغم توانایی در تولید محصولات مناسب برای بازارهای هدف در کشورهای مختلف در حال حاظر با ظرفیتهای حتی کمتر از ۵۰ درصد در حال فعالیت هستند.
دلایل عدم حضور و نفوذ گسترده شرکتهای ایرانی در بازارهای جهانی:
عدم وجود ساختار سازمانی حرفه ای و تخصصی برای صادرات.عدم آشنایی مدیران صنایع (به ویژه صنایع کوچک) با فرایندهای حضور و نفوذ در بازارهای جهانی.عدم وجود ساختار تخصصی در شرکت های ایرانی حتی برای بازاریابی داخلی.نگرانی شرکت های ایرانی برای عقد قرارداد با شرکتهای خارجی و انتقال و مبادلات مالی.عدم توانایی شرکت ها در تامین منابع مالی برای اجرای موارد زیر (در راستای بازار یابی خارجی). ایجاد وب سایت جامع و کامل به زبان های مختلف.حضور در نمایشگاه های معتبرخارجی.طراحی و چاپ بروشور و کاتالوگ در حد انتظارات مشتریان بین المللی.انجام مطالعات بازار.اعزام تیم های مذاکره و بازاریابی به کشورهای دیگر و یا ایجاد دفاتر نمایندگی در سایر کشورها.عدم وجود برنامه های گسترده دولت برای کمک به صادرات محصولات شرکت های کوچک و متوسط.عدم تکامل ساختارها و فرایندهای ویژه مدیریت صادرات با رویکرد خدمات به صنایع کوچک و متوسط.
معصومی اشاره کرد: با توجه به موارد فوق، عملا انتظار مدیریت صادرات صنایع کوچک و متوسط ایران و یا حداقل جهش صادراتی، انتظاری بیهوده و غیر ممکن است. این در حالی است که بیش از ۹۲ درصد صنایع کشور را واحدهای صنعتی کوچک و متوسط تشکیل میدهند که انصافا بسیاری از آنها از نظر کیفیت، تنوع محصول و قیمت، قابلیتهای فراوانی برای صادرات و حضور در بازارهای جهانی دارند. در همین راستا و بویژه با هدف کمک به گسترش صادرات محصولات حاصل از تحقیق و توسعه و نوآوری بویژه در حوزه صنایع کوچک و متوسط ضروری است با استفاده از الگوهای جدید بازارهای بین المللی و طراحی روشهای جدید حضور، نفوذ و تسلط بر بازار، جریان صادرات محصولات با کیفیت صنایع کوچک و متوسط را ساماندهی نموده و در راستای حداکثرسازی ارزش افزوده صنایع کوچک و فراهمسازی توسعه آنها که با ایجاد ظرفیتهای جدید اشتغال همراه خواهد بود،گامهای اساسی برداریم.
وی در ادامه گفت:البته لازم است این الگوها به گونهای طراحی و تدوین شود که مشکلات و دغدغههای فعلی را به حداقل رسانده و در رشد صادرات این صنایع تاثیر قابل توجه داشته باشد. از طرفی الگوی جدید بایستی به گونهای طراحی و اجرا شود که توانایی مقابله با روشها و استراتژی های رقبای قدرتمند خارجی را داشته باشد.در همین راستا انجمن تحقیق و توسعه صنایع و معادن با توجه به اهداف و رسالتهای خود بویژه در حوزه کمک به توسعه بازار محصولات نوآورانه طرح جدیدی را با عنوان طرح صمن (صادرات محصولات نوآورانه) طراحی و تدوین نموده است. امید است با حمایت و همراهی سازمانها و نهادهای دولتی و غیر دولتی و همکاری بخش خصوصی، برنامههای این طرح عملیاتی و اجرایی شده و با کمک و یاری یکدیگر حصول دستاوردهای ارزندهای برای صنعت و اقتصاد کشور شاهد باشیم.
دبیر انجمن تخصصی مراکز تحقیق و توسعه صنایع و معادن عنوان در انتها گفت: لازم به ذکر است طرح مذکور تا انتهای پاییز ۹۷ نهایی و رونمایی خواهد شد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با چگونگی مشارکت و توسعه طرح «صمن» با دفتر انجمن تخصصی مراکز تحقیق و توسعه صنایع و معادن به شماره ۶۱۱۱۹۹۶۴-۰۲۱ تماس حاصل فرمایید.