جو روانی بازار در حال تغییر است
عضو هیئتمدیره شرکت بورس معتقد است که با وجود حمایت حقوقیها از بازار سرمایه، ممکن است از سمت خریداران به صورت هیجانی رفتار شود و اصلاحهای مورد نظر انجام نگیرد.
به گزارش بورس امروز، سید مهدی سدیدی با اشاره به حمایت هوشمندانه حقوقیها و صندوقها از بازار سهام در این روزها گفت: این حمایت بر اساس کارشناسی و بررسی میزان ارزندگی این سهام اتفاق افتاد و دلیل این حمایت علاوه بر ارزندگی شرکتهای انتخاب شده، رسیدن این سهمها به قیمتهای جذاب برای سرمایهگذاری است.
وی فروش در این قیمتها را صرفا به دلیل هیجان عنوان کرد و در خصوص زمان پایان اصلاح بازار افزود: در سمت تقاضا شرکتهای حقوقی و صندوقها سهام ارزنده خود برای سرمایهگذاری را انتخاب کردهاند، اما ممکن است در سمت عرضه افراد به دلیل هیجان موجود در بازار بدون توجه به این ارزندگی در صفهای فروش قرار بگیرند. به همین دلیل نمیتوان قطعی گفت که با وجود حمایت حقوقیها این اصلاح پایان بپذیرد لیکن با توجه به حمایتهای دیروز و امروز، جو روانی بازار در حال تغییر است.
پایین بودن سواد مالی
مدیرعامل صندوق بازنشستگی بانکها با اشاره به قرار گرفتن توده فروشندگان در صفهای خرید یک ماه پیش و در قیمتهای بالاتر یادآور شد: این افراد چه در روند منفی و چه در روند مثبت بازار همواره هیجانی رفتار میکنند و بخشی از این مسئله ناشی از پایین بودن شاخص سواد مالی در بازارهاست. چراکه وقتی در خرید، منطقی وجود نداشته باشد و صرفا بر اساس هیجان اتفاق افتاده باشد، در فروش هم فرد منطقی برای نگهداری سهم خود ندارد.
حقوقیها وظایف دو سویه دارند
عضو هیئتمدیره شرکت بورس در تشریح دلایل نبود حمایت حقوقیها و حتی عرضه در طی مدت ریزش بازار گفت: در شرایطی که طی شد حقیقیها نیز در فروش سهام خود ناموفق بودند، بنابراین حقوقیها نیز بیشک در این امر به توفیقی دست پیدا نکردهاند؛ اما بهطورکلی از بهمنماه ۹۸ حقوقیهای بازار در زمینه وظایف خود کمکاری کردهاند و میتوانستند با شناورسازی و عرضههای متعادلکننده فضای بازار را مدیریت کنند.
سدیدی با تاکید بر وظیفه دو سویه حقوقیها خاطرنشان کرد: یکی از وظایف ذاتی حقوقیها بازار سازی و بازار گردانی است و باید از سهم خود حمایت کند؛ نه تنها وقتیکه سهم در حال ریزش است، بلکه باید بهموقع سهام خود را در بازار شناور کند و روند قیمت سهم خود را منطقی کند.
خلاف فلسفه بازار حرکت نکنید
عضو هیئتمدیره شرکت بورس راهکار رسیدن به ریتم هماهنگتر روند بازار را ایجاد نگاه بلندمدت در سهامداران دانست و گفت: وقتی سهامداران اقدام به خرید سهمی میکنند ابتدا به بررسی بنیاد شرکت بپردازند؛ یعنی باید حداقل تولید و فروش و حاشیه سود آن را بررسی کنند و میزان تولید و فروش و سود سالانه را با ارزش بازار شرکت مقایسه کنند تا سود برایشان افشا شود. این مسئله کار پیچیدهای نیست و باسوادی مختصر نیز فرد میتواند این بررسی را انجام دهد.
وی با تاکید بر ضرورت این بررسیها قبل از ورود به سهم تصریح کرد: این فلسفه حرکت صحیح در بازار است. چنانچه افراد خلاف فلسفه این بازار عمل کنند نه تنها بهرهای از این بازار نمیبرند، بلکه متضرر نیز خواهند شد و دیگران را نیز در سایه رفتار هیجانی خود متضرر میکنند.
همه داراییها را تبدیل به سهام نکنید
مدیرعامل صندوق بازنشستگی بانکها سرمایهگذاری را نیازمند ایجاد ترکیب داراییها عنوان کرد و افزود: برخی افراد با فروش خانه و ماشین خود به بازار سهام آمدهاند؛ درحالیکه این امر خلاف قوانین سرمایهگذاری است. چراکه افراد باید داراییهای خود را تفکیک کنند و اصطلاحا سبدی از دارایی برای خود ایجاد کنند. بر این اساس تبدیل همه داراییها به سهم اشتباه است. چون بورس حتی با فرض داشتن سواد مالی کافی توسط سرمایهگذار باز هم دارای ریسکهای متعددی است که ممکن است سرمایه فرد را تحتالشعاع قرار دهد.
سدیدی یادآوری کرد: کافی است تنها بخشی از سبد سرمایهگذاری افراد را خرید سهام به خود اختصاص دهد و این سهام نیز باید از بین سهام بنیادی و با دید بلندمدت انتخاب شود. چنانچه این اصول رعایت شود بورس نیز میتواند یک سرمایهگذاری مطلوب برای جامعه تلقی شود.