سرما به جان بازار نیندازید
مدیر سرمایهگذاری صندوق سرمایهگذاری مشترک توسعه بازار سرمایه در نامهای خطاب به سهامداران بازار سرمایه به بررسی وضعیت بازار این روزها پرداخت.
به گزارش بورس امروز، محمدحسین صدرایی، در این یادداشت خطاب به سهامداران بازار سرمایه نوشت: بازارسرمایه متولی دارد. بازارهای سهام چون درختی است که هر سال با تلاش مستمر یکبار تنها شکوفه میزند! سرما که به جانش بیفتد دیگر درخت مثمر نخواهد بود.
در ادامه متن کامل یادداشت را میخوانید:
سرما به جان بازار نیندازید
فعالان عزیز بازار سرمایه، سهامداران محترم
اصلیترین دلایل افزایش سطح قیمتها در بازار سهام میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کاهش نرخ سود در سیستم بانکی، افزایش مستمر نرخ دلار در بازار آزاد و بالطبع نرخ نیمایی، کم بودن ضرایب شناوری سهام در بازار، قفل بودن انجام معاملات سفتهبازی در بازارهای رقیب و نگرانی از عواقب آن، خصلت پوشش ریسک کاهش قدرت خرید و نقد شوندگی بالای بازار سهام.
همه این موارد موجی از نقدینگی را به سوی بازار سهام گسیل داد. کرونا و کسادی کسبوکارها و هزاران دلیل دیگر، تقاضای خرید سهام را افزایش داد. در این میان باید یادآور شد که «در» همیشه بر یک پاشنه نمیچرخد و بازار سهام ما اگرچه تعریض یافته اما همان است؛ بازاری نوسانی… هر بالا رفتنی ممتد نیست، همانگونه که هر پایین آمدنی مستمر نخواهد بود!
در هشت روز کاری اخیر از چند جهت بازار حال ناخوشی داشته است که شامل موارد زیر است:
افزایش شناوری سهام در پاسخ به تقاضا
پنیک ناشی از عرضه خرد سهام عدالت
افزایش نرخ سود اوراق دولتی
میگویند داستانهای دارای دوم
شناسایی سود.
مورد اول به جاست. سازمان محترم خصوصیسازی در کنار دیگر هلدینگهای سرمایهگذاری، صندوقهای بازنشستگی، بانکها، تامین، صندوقهای تخصصی و سهامداران عمده، چندیست که به صورت خرد در بازار سهام میفروختند؛ بنابراین شناوری سهام بالا رفت. عرضه که بیشتر شود تقاضا سیر میشود. دست میکشد و قهر میکند. آنهایی که فروش زدهاند باید بدانند در این بازار همیشگیاند. مردمداری وظیفه شماست. بالاتر نفروختهاید که! اگر فروش زدهاید نوش جانتان، درصدی از فروشهایتان را به خرید سهام در قیمتهای پایینتر اختصاص دهید. مردم اگر زیان سنگین کنند، میروند و دیگر پشت گوششان را هم نمیبینند! پیش از آنکه مردم به زبان بیایند پیشدستی کنید. مردمدار باشید. بازارگردانی کنید! نقد شوندگی سهام خود را حراست کنید. انشالله از امروز آنان که منع قانونی ندارند یا گشایشی برایشان لحاظ شده با رصد سازمان و شرکت بورس، چنان کنند.
مورد دوم هر چه بود تمام شد! فروش خرد سهام عدالت توسط کارگزاریها را نخواهیم داشت. سهام عدالت تجمیع خواهد شد و توسط برخی نهادها آن هم در بازار دو خریداری میشود. خریدار هم لابد قادر به فروش خرد در بازار نخواهد بود که مجدد شناوری را بالا برده و پنیک کند.
مورد سوم کمی پیچیده است. آیا دولت پس از تامین مالی از مسیر اوراق، نرخهای سود بانکی را پاسداری میکند؟ بانک مرکزی چه میکند؟ البته تورم که همچنان ملموس است. به نظر در این نرخها ما جانشینی بین بازار اوراق و سهام نخواهیم داشت ولی عزیزان تصمیم گیرنده یک نکته را آویزه کنید؛ بازارهای نوسانی با نرخهای به مراتب بالاتر از ۲۳ الی۲۴ درصد سود بانکی به کما خواهند رفت… مراقبت کنید!
درباره مورد چهارم بدانید مردم پالایشیها را برای دارا نمیخریدند. مردم پالایشیها را برای خبر تایید شده توسط هیئتمدیره یکی از شرکتها مبنی بر تجدید ارزیابی داراییهایشان میخریدند که لابد به دیگر پالایشیها بسط دادند… دارای دوم هوا شد یا نشد. چه فرق دارد؟ آیا هیئتمدیره آن شرکت، افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی را انجام نخواهد داد که صفهای فروشی اینچنین زده میشود! اصل مطلب را با تکرار حواشی نظیر اعتمادسوزی دولت و … فراموش نکنید. دلیل خریدها چیز دیگری بود که هنوز آن دلیل پابرجاست. مضاف آنکه این بازار پویاست. با خرید بالا میآید و با شناسایی سود و فروش پایین میرود. اگر بنیادهای سهم همراه باشند، سهم به راه خود ادامه میدهد.
درباره مورد پنجم، خیلی از فعالانی که تا یکی دو ماه پیش در بازار آمدهاند، در سودند. هرکسی مدام در زیر گوشش بخوانند که این بازار نمیارزد، خواهد ریخت و از هر طرف برایش نسخه بپیچند که چنانش کنید و آنچنانش، خب تصمیمش مشخص است. با اولین، دومین و سومین منفی که نه ولی با چهارمیاش خواهد فروخت! نکنیم. بازار متولی دارد. بازارهای سهام چون درختی است که هر سال با تلاش مستمر یکبار تنها شکوفه میزند! سرما که به جانش بیفتد دیگر درخت مثمر نخواهد بود.
در خفا به تصمیم گیرندگان بگویید. اردوکشی رسانهای و نامه سرگشاده چرا؟ اینجا زمین زندگی و کار عدهای کثیر است. بیش از پنج میلیون نفر شهروند بیبضاعت و طبقه متوسطش از قبال همین بازار و عرضه اولیهها دو برابر تمام آنچه در یک سال دولت فخیمه در قالب یارانه میدهد، به سفرهخانه خود بردهاند. لگد زدن و هل دادنش به سمت پایین که ببینید ما راست گفتیم و زمین زدنش که اثبات مدعا شود، شرعا و اخلاقا خلاف است.
ضمن آنکه بر شما عزیزان واجب است اگر چنین میکنید گاهی نامه سرگشادهای، مصاحبه آنچنانی و توییت خالصانهای برای بازارهای رقیب چون ملک، خودرو و … هم بکنید! اوضاع آنجا اسفناک تر است. باز بورس کمی اصلاح میکند که تورم را پایین بیاورد!
در پایان بیایید فضای امروز را با هم خوب ببینیم. شاید منفیها چشمهایمان را بسته!
امروز شاخص بازار در جایی قرار گرفته که شانزدهم تیرماه بود. در سابقه معاملاتی هر نماد که بروید قیمتهای آن روز و امروز قابل قیاس است. فملی، فولاد، فارس و …
همه مستحضرند که دلار درایور موثری در اثرگذاری بر بورس است. در شانزدهم تیرماه دلار نیما ۱۶ هزار و نهصد تومان بود. امروز این نرخ در آستانه بیست هزار تومان است! قیمتهای جهانی که محرکهای بعدی بازارند. در مس (حدودا ده درصد) و روی (حدودا بیست درصد) و اسلب و اوره و متانول و … را خود بین آن روز و امروز، قیاس کنید. تنها برای مثال میگویم. خاطرم هست بازار فملی را در شانزده مرداد از ۳۳۰۰ تا ۳۸۰۰ صف زد. امروز فملی ۲۷۰۰ است! باقی سهام را خود بررسی کنید.
بازار منفی است، قبول. به یاد دارید همین ۴۰ روز پیش، صف فروش ۶۰۰ میلیونی فولاد را؟ یا دو میلیاردی خودرو در اوایل هفته قبل یا هفتصد میلیونی شپنا و … بازار پایین آمده. یادتان باشد در سهام با مارکت کپ بالا، بازار نقدشونده پایین آمد. هفته پیش، فولاد با چهارصد میلیون معامله تنها چهل میلیون صف فروشش ماند! این مسیر به انتهای خود رسیده. عموما همین زمانهاست که وقت اصلاح سبد و جابهجایی سهام و حرکت به سمت سهام ارزنده در سبد، است. اگر سهامتان ارزنده است و به رشدش ایمان دارید، سهامداری کنید، اگر نه یاد بگیریم سهام بنجل تا اصلاحهای عمیق خریداری نخواهد داشت.
#آری به سهامداری هوشمندانه با افق بلندمدت
#نه به رفتار_هیجانی
محمدحسین صدرایی
مدیر سرمایهگذاری صندوق سرمایهگذاری مشترک توسعه بازار سرمایه