نوسان منفی بازار، رشد در روزهای آتی
گفتههای ضد و نقیض درباره راهاندازی صندوق ETF دارا دوم است، کاهش وجه تضمین خرید اعتباری سرمایهگذاران و وقوع مشکلات زنجیره وار برای هسته معاملات و همزمان بعضی از کارگزاریها بازار را منفی کرد.
یوسف هاشمی، یک کارشناس بازار سرمایه درباره رخدادهای چند روز گذشته و نوسان منفی بازار بورس، کاهش درصد اعتبار و کاهش سرمایهگذاری در صندوقها به خبرنگار بورس امروز گفت: در چند روز گذشته توأمان عواملی منفی شدن بازار شد.
وی افزود: یکی از این عوامل و شاید عامل اصلی گفتههای ضد و نقیض درباره راهاندازی صندوق ETF دارا دوم بود، این رخداد با رسیدن وجه تضمین خرید اعتباری سرمایهگذاران به پایینترین حد خود در طول زمان راهاندازی و قانونمند شدن دستورعمل اعتباری همزمان شد.
یک کارشناس بازار سرمایه گفت: هیچگاه شاهد وجه تضمین ۱۰ درصد دارایی برای خریدهای اعتباری سهام نبودیم و این پایینترین حد تاکنون بوده است.
هاشمی عنوان کرد: کاهش وجه تضمین سبب کاهش اعتبار در خرید سهام و افزایش عرضهها میشود، همزمان گفتههای ضد و نقیض راهاندازی صندوق دارا دوم و مشکلات زنجیرواری که برای هسته معاملات و بعضی از کارگزاریها به وجود آمد، توأمان بر منفی شدن جو بازار تأثیرگذار بود.
وی افزود: نکته مهم در این ارتباط اتفاقهای پس از منفی شدن بازار است، بازار بهدلیل رشد زیاد از ابتدای امسال و تجربه افزایش روز افزون قیمت سهامها، همیشه نگران ریزش یا اصلاح زیاد بوده است.
یک کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: همزمانی موارد اشاره شده با ترس از ریزش، منجر به عرضههای سنگین شد.
اصلاح و نوسان بخشی از ذات بازار
یک کارشناس بازار سرمایه عنوان کرد: از این مرحله به بعد با توجه به اینکه اصلاح و نوسان بخشی از ذات بازار است و موضوع عجیبی نیست، نباید اجازه داد سرمایهگذاران به این نتیجه برسند که حمایتها و خوشبینیهای مطرح شده از بورس ازسوی مقامهای دولتی و در سطوح بالای تصمیمگیرندگان اقتصادی و اجرایی کشور، از دست رفته است.
هاشمی افزود: اگر فرض کنیم بازار چنین نگرانی را نداشته باشد میتواند در یک وضع کلی پس از اینکه قیمتها کمی اصلاح شدند متعادل شوند و در محدودهای نوسان کنند یا سهمهایی که هنوز جای رشد دارند، صعودی شوند و بازار از حالت یک طرفه برای رشد یا در مسیر کاهش خارج شود و در وضع تعادلی قرار گیرد.
وی ادامه داد: در این شرایط سرمایهگذاران میتوانند ورود کنند و هر زمان که خواستند خارج شوند و به بازار اعتماد کنند.
یک کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: این موضوع سبب میشود که بازار در روزهای آینده وضع تعادلی خوبی را تجربه کند، اما عواملی خارج از جو بازار که منجر به نبود اعتماد شود، بازار را دچار تنش منفی میکند.
بازار رو به رشد در روزهای آینده
وی در ارتباط با روزهای آینده گفت: روزهای پیش رو بسیار با اهمیت است، در ماههای گذشته شاهد حضور سرمایهگذارانی که به تازگی وارد بازار شدهاند بودیم که این پدیده بسیار خوب است زیرا نقدینگی وارد بازاری شده که به نوعی تورمزا نیست و فرصت تأمین نقدینگی را برای شرکتهای خدماتی و تولیدی داخلی ایجاد کرده و شرکتها میتوانند طرحهای توسعه خود را از این مسیر تامین نقدینگی کنند.
یک کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: این موضوع برای اقتصاد در آینده و در قالب افزایش سرمایههایی که به وجود میآید میتواند یک گزینه خیلی خوب باشد.
هاشمی گفت: نباید اتفاقی بیفتد که سرمایهگذاران جدید در این مسیر تجربههای بد و منفی داشته باشد.
وی افزود: شرایط بازار باید فضایی منطقی باشد، فضایی ایجاد شود، که بازار نه به سمت بالا و نه به سمت پایین یکطرفه شود، به همین دلیل اکنون در شرایط بسیار حساسی قرار داریم.
یک کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: اینکه چگونه میتوان این بازار راحمایت کرد، باید اقدامهایی برای جلب اعتماد عمومی و همسو با توجیه این مسئله که هر روز تصمیمهایی گرفته نمیشود که بازار را تحت تأثیر شدید قرار دهد و تصمیمهای بازار دائم در حال تغییر نیست و غیرقابل پیشبینی است، انجام شود.
وی گفت: در روزهای آینده با توجه به نزولهای پیاپی در روزهای گذشته، احتمال میرود بازار روندی صعودی داشته باشد، اگر این روند صعودی با افزایش حجم معاملات حمایت شود یعنی مفروض بر اینکه در روزهای آینده به صورت روزانه در بازار بورس و فرابورس در مجموع شاهد بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان معامله باشیم، امید است که بازار به شدت نزول نداشته باشد و وضع متعادل یا حتی دوباره صعودی شود.