پیشرفت ۸۶ درصدی طرح تصفیه نفتگاز شپنا
پروژه تصفیه نفتگاز شرکت پالایش نفت اصفهان (شپنا) تا پایان سال ۱۳۹۸ حدود ۸۶ درصد تکمیل شده است که انتظار میرود طبق برآوردها در صورت تأمین نقدینگی و نبود موانع امسال به بهره برداری برسد.
به گزارش بورس امروز، شرکت پالایش نفت اصفهان «شپنا» به عنوان شرکتی بورسی از طریق شرکتهای سرمایهگذاری استانی بخشی از سهام عدالت به میزان ۲۰ درصد را داراست؛ این پالایشگاه با فرآوری نفت خام انواع فرآورده نفتی از جمله بنزین، گازوئیل، نفت سفید و غیره تولید میکند و با عرضه محصولات نهایی در بازارهای داخلی و خارجی کسب درآمد میکند.
پالایشگاه اصفهان با سهم ۱۷ درصدی از صنایع پالایشی کشور تأمین خوراک پنج شرکت تولیدی بزرگ را بهعهده دارد؛ فرآوردههای وکیوم باتوم، نفت سفید ویژه، نفتا، پلاتفرمیت و روغن پایه شرکت پالایش نفت اصفهان شرکتهای «شجی»، «شراک»، «شصفها»، «شسپا» و صنایع شیمیایی ایران عرضه میشود، «شپنا» همچنین فرآرودههای نفتی خود را در بورس کالا عرضه میکند.
تشدید شیوع ویروس کرونا و تاثیر منفی آن بر تقاضا برای سوخت در سراسر جهان به دلیل محدودیتهای رفت و آمدی و قرنطینه، سبب توقف بسیاری از شرکتها و تعدیل فعالیتهای پالایشی شد، در همین حال «شپنا» مجبور به کاهش تولید خود نسبت به ظرفیت اسمی شدند.
شرکت پالایش نفت اصفهان برای تکمیل طرحهای توسعهای پر هزینهای در حال اجرای خود نیازمند نقدینگی است، از این رو سعی در استقراض از نظام بانکی دارد، از جمله طرحهای توسعهای این شرکت میتوان به پروژه تصفیه گازوئیل و واحد تقطیر سوم و گاز مایع اشاره کرد.
طرحهای توسعه، ریسک نقدینگی و شیوع بیماری کرونا از جمله مواردی است که در فعالیت آینده شرکت اثرگذار خواهد بود.
طرح تصفیه گازوئیل در ابتدا بخشی از پروژه کلی EURP بوده که از سال ۱۳۸۴ در دستور کار بوده است؛ این طرح تا سال ۱۳۹۳ به دلیل مشکلات مالی بهطور کامل متوقف بود، پس از آن در سال ۱۳۹۳ همسو با هدف اجرای این طرح قراردادی با یک شرکت کرهای امضا شد شد اما سرانجام تحریمها با افزایش فشار تحریمها ادامه همکاری با شرکت کرهای فراهم نشد، بنابراین درصد پیشرفت این پروژه تا پایان سال ۱۳۹۸ تنها ۱۷ درصد بوده است.
باتوجه به اینکه اجرای این طرح افزون بر لزوم صرف هزینههای اقتصادی، نقش مهمی در بهبود عملیات تولید شرکت دارد، «شپنا» دوباره اجرای آن را در دستور کار قرار داد؛ در نتیجه با تفکیک این طرح به مراحل مختلف، مرحله نخست با عنوان پروژه تصفیه نفتگاز در دستور کار قرار گرفت.
از جمله مزایای پیش بینی شده طرح کلی شامل کاهش تولید نفت کوره، تثبیت ظرفیت، افزایش تولید محصولات سبک و سنگین، ارتقای کیفیت و کاهش آلایندگی است.
پروژه تصفیه نفتگاز تا پایان سال ۱۳۹۸ حدود ۸۶ درصد تکمیل شده است که انتظار داریم طبق برآورد شرکت در صورت تأمین نقدینگی و نبود موانع تا پایان سال جاری (۱۳۹۹) به بهره برداری برسد.
طرح دیگر «شپنا» با عنوان بهبود فرآیند و بهینهسازی (RHU) با اولویت نخست درحال تکمیل است؛ این پروژه به عنوان یکی از الزامهای وزارت نفت برای بهینهسازی در پالایشگاههای سراسر کشور است، پس از سال ۲۰۲۰ بهعهده پالایشگاهها گذاشته شد؛ این طرح تا پیش از واگذاری در بخش مهندسی تا ۶۰ درصد و ۲۶ درصد بخش کالایی تکمیل شده بود.
اجرای طرح یاشده سبب گوگردزدایی ته مانده برجهای تقطیر میشود، بنابراین شرکت پالایش نفت اصفهان پیشبینی میکند که این طرح سال ۱۴۰۲ شمسی به بهرهبرداری میرسد.
«شپنا» با اجرای طرح واحد تقطیر سوم و گاز مایع (URP) از سال ۱۳۸۶، قصد بهینهسازی تولید خود را دارد.
این پروژه با وجود مشکلاتی که در مسیر پیشرفت خود داشت همچون کند بودن پیشرفت تا سال ۱۳۹۲ و واگذاری طرح به پیمانکار جدید، در پایان سال ۱۳۹۸ به بهره برداری رسید.
تکمیل بهموقع پروژههای «شپنا» براساس برنامه، سودآوری مطلوبی را برای این شرکت به همراه خواهد داشت همچنانکه گزارش این تحولات در سامانه کدال این شرکت منتشر میشود.